Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rohyinga

Jag skrev om Rohyinga flyktingarna, som skickades ut av Thailands militär ut på havet, för att drunkna. Nu tog man hand om några hundra av de överlevande, och några av dem ska skickas ut på havet igen, och andra ska sättas i fängelse, för att de befinner sig på thailändsk mark. Så Thailand har inte tagit till sig av kritiken, av att ha skickat ut stackare ut på havet, utan planerar att fortsätta med det här, även med vetskapen att dessa stackare kommer att dö.

Rohyinga är en muslimsk minoritet, som konverterade när arabiska handelsmän kom till  dem på 800 talet. De flyktingar som hamnade i Thailand, kunde visa på brännmärken och ärr efter slag och tortyr. Burmas regering har farit hårt åt dem. Sen 70 talet har 100 000-tals flytt landet pga förföljelsen.

Rohyingamuslimerna stödde Aung San Suu Kyis parti, som vann valen i Burma 1990, något som juntan vägrade erkänna. Därför började man jaga muslimerna och många av dem våldtogs, mördades eller sattes i fängelser, med tortyr som belöning. Många lämnade landet och flydde till grannländerna.

rohingyarefugee1

Rohyinga fråntogs sina burmesiska medborgarskap, och är flyktingar i sitt eget land. Enligt Amnesty och andra människorättsgrupper, så är förtrycket av Rohingas den värsta som begås av juntan mot Burmas befolkning. Thailands syn att skicka ut dessa stackare beror på deras rädsla för den muslimska minoriteten i södra Thailand, en minoritet som Thailand jagat och mördat i några år. Fler muslimer på halsen är det sista man  vill ha. Thailand är också anklagad för många tortyrbrott mot den muslimska minoriteten i södra Thailand.

Rohyinga hemsida

Thailändsk artikel om båtflyktingarna

Båtflyktingarnas öde okänt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *