Press "Enter" to skip to content

En bok att rekommendera

Jag har själv inte läst den här boken än, men min vän Mohammed Omar har skrivit om det och talat med författarinnan. För er som vill läsa lite mera skrivet av muslimer och som visar lite mera muslimska värden, är det här kanske nåt  för er?

Leila Aboulela (född 1964) växte upp i Khartoum i Sudan. Hon kom till London på åttiotalet. Idag är hon bosatt i Förenade Arabemiraten. Hon har hittills givit ut två romaner och en novellsamling. Den första romanen, The Translator, har kallats Englands första halalroman. Minaret nominerades 2006 till Orange Prize for Fiction, ett av Storbritanniens mest prestigefulla litterära pris. 2008 utgavs den i Sverige av Karneval förlag i svensk översättning av Joar Tiberg.

Romanens hjältinna heter Najwa. Med sin slöja och nedslagna blick är hon osynlig för andra, inte minst för de välbärgade London­familjer vars barn och hem hon tar hand om. Tjugo år tidigare hade allting varit annorlunda. Då tillhörde hon själv en rik sekulariserad familj i Sudan. Hon studerade på universitetet i Khartoum. Hennes framtid såg ljus ut. Men så en dag vänds allt uppochned. Najwa tvingas fly landet. Hon kommer till London och där fortsätter hennes fall ett fall som inte slutar förrän hon hamnat på samhällets botten.

Till sin egen förvåning börjar hon då känna en dragning till de människor som besöker den lokala moskén, människor som hon i sitt tidigare liv sett ner på. Här finner Najwa sig tillrätta och skapar sig ett nytt liv och en ny trygghet tills hon en dag blir mer än synlig för den unge sonen hos sin nya arbetsgivare.

Minaret fick ett gott mottagande i svensk press. “Aboulela visar upp religionens, i det här fallet islams, existentiella och helande dimensioner på ett så djupt mänskligt och mångfacetterat sätt att även den mest förhärdade av ateister måste känna sig berörd”, skrev exempelvis Magnus Persson i Svenska Dagbladet.

Intervjun

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *