Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Iranska Revolutionen 001

Jag är en stor supporter av den Islamiska Republiken Iran. Tyvärr blev både revolutionen och Iran inte bara svartmålade, men också korrumperade. Ska försöka belysa förtid, nutid och framtid för denna storartiga nation.

Det är 30 år sedan revolutionen.


1979 utmynnade flera månaders demonstrationer, gatuslagsmål och uppror i att den Islamiska Republiken etablerades. Iran slutade 2500 års Shahvälde. Huvudpersonen för att den iranska shahen fick fly landet, var Ayatollah Ruhollah Khomeini, en av de viktigaste personerna på 1900 talet. Den andra huvudpersonen i konflikten var Shah Mohammed Reza Pahlevi, kungen, imperatorn, shahen över Iran, ShahenShah, kungarnas kung. Både två personer sägs ha älskat Iran, både två personer ville Irans bästa, men båda hade olika syn på vad det bästa var och hur man skulle kunna göra Iran stort och modernt.

Shahen ansåg att man måste modernisera Iran och försvaga religionen medans Khomeini ansåg att man måste stödja Islam och skapa en Islamisk republik och återgå till Islamiska värderingar. Shahen hade, med hjälp av väst, skickat sin far till exil på 40 talet och på 50 talet störtade CIA den demokratiskt valde ministern Mossadeq, för att ge Shahen makten. Efter den tiden så ökade pressen på det shiitiska prästerskapet, många fängslades och torterade; Khomeini skickades i exil, först till Saddams Irak och sedan fick han hitta en plats i Frankrike.

Den iranska revolutionen var ingen fredlig sådan. SAVAK, Shahens hemska underrättelsetjänst, hade mördat tusentals och när revolutionen var ett faktum, så var det hämndens timme. Tusentals fick sätta livet till för att de var anhängare till SAVAK eller Shahen.

Jag ser inget fel med det. Hur oblodig har de revolutioner, vi sett sen den franska? Det är mycket sällan att en revolution är oblodig, så jag ser inga problem med att den iranska var blodig heller.

Kritiken mot den iranska revolutionen kommer från anhängare till Shahen och MKO, en terrororganisation som mördat många fler. De var på EUs och USAs terrorlista men tyvärr ingår dem i USAs framtida planer för kriget mot Iran och därför har länderna börjat ta bort dessa terrorister från listorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *