Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Testar Gud oss med Palestina?

Jag vill börja inlägget med att betona att det här är skrivet utifrån mina egna tankar och reflektioner. Enstaka argument kommer att vara faktabaserat och då också källhänvisat för att påvisa vad som är mina egna tankar och vad som är fakta.

När vi ser människor gå igenom svåra perioder i livet eller bli utsatta för jobbiga saker så har vi lätt för att säga att det är Gud som testar den eller dem. Däremot uttrycker vi inte det här när det går riktigt bra för människor, de får tillgång till en stor summa pengar, växer i karriären, ingår ett lyckat äktenskap, får friska barn med mera. 

Med tanke på det som pågår i Palestina så har jag hört människor påstå att det är Gud som testar palestinierna. För mig är det här påståendet förbryllande. Det är som att skuldbelägga eller hålla Gud ansvarig för vad som pågår och frånta förtryckarna ansvaret de bär i det hela. Det vi bevittnar just nu i Palestina och har bevittnat sen tiotals år tillbaka i länder som Irak, Afghanistan, Jemen m.m. är inte Guds handlingar. Det är resultatet av människors fria vilja, människor som aktivt valt att utsätta andra för förtryck, tortyr och fattigdom. 

Med det sagt måste vi reda ut, vad innebär att Gud testar oss? Detta kommer att göras med hjälp av boken The Justice of God, kapitel; Test and Suffering, skriven av Sayyid Saeed Akhtar Rizvi.

Testet kan delas upp i två kategorier.

  1. De religiösa reglerna och grunden för tron. Det vill säga de rekommendationerna och obligationerna som Gud har sänt till folket, via sina sändebud och som vi, som troende, förväntas efterfölja. 
  2. Den andra kategorin är lidandet. Men vad innebär lidande? 

I Koranen, kapitel 2 vers 155-157 kan vi utläsa följande:

“Vi skall helt visst låta er utstå prövningar genom fruktan, hungersnöd, förlust av egendom och liv och frukten [av ert arbete]. Förkunna för de tålmodiga och uthålliga ett glatt budskap, för dem som när de drabbas av olycka och motgång säger: “Vi tillhör Gud och till Honom skall vi återvända” [förkunna för dem] att deras Herre skall välsigna dem och innesluta dem i Sin nåd; det är de som är rätt vägledda.

Det finns otaliga lidanden såsom översvämningar, jordbävningar, bränder, hunger, epidemier m.m. och allt det här påverkar våra liv. Testet blir då, hur reagerar vi på de här incidenterna och förblir vår tro stadig och orubblig? 

Lidandet beror på en eller flera av följande orsaker.

  1. Det som sker och inträffar på grund av oss själva. Vi får ibland lida på grund av våra egna aktiva beslut av att göra något eller låta bli. I strikt juridisk mening är det här ingen synd eftersom den enda lidande är en själv på grund av en själv.
  2. Det som kommer från naturen och sådant som vi kallar för “Guds handlingar.” Jordbävningar, cyklon, översvämningar och andra naturfenomen som ligger bortom mänsklig kontroll. Sådana händelser är nödvändiga för att driva världens maskineri på ett planerat och systematiskt sätt. Ändå sätts den drabbade och hans värde på prov på grund av dessa lidanden. 
  3. Det lidande som sker på grund av andra. En tyrannisk härskare, en irriterande granne, ett olydigt barn, en hjärtlös fiende, en oärlig kund eller en bedräglig partner. Det här är endast ett fåtal exempel. En människa måste lida i alla dessa fall, vilja eller inte och ofta utan egen skuld. 

Gud kunde ha gjort oss alla som änglar, utan en egen vilja eller kraft men i så fall skulle människans dygder inte ha varit värda någon beröm. Det var och är Guds plan att ge oss kraft och vilja att göra som vi vill, för bara då kan vi vara ansvariga för våra goda eller onda handlingar.

Således gav Gud oss viljan och kraften att agera enligt vår egen vilja. Och efter denna överlämnande av kraft blev vi skickade till denna värld för att bli testade.
Försök att se den här världen ur det här perspektivet: Det finns en tyrannisk kung, som försöker erövra världen och eliminera de gudfruktiga människorna från jorden. Han går emot Guds krav att regera rättvist och barmhärtigt. Han misslyckas således i sitt test.

På den andra sidan finns hans gudfruktiga undersåtar. Vad förväntas av dem? De förväntas leva ett dygdigt liv och övertyga andra att följa deras exempel. De känner att Gud förväntar sig att de ska varna sin tyranniska härskare eftersom det är det enda sättet att rädda honom från evig skam och hans offer från hans grymhet.

Om de väljer att inte ingripa misslyckas de också i sitt test. Om de väljer att följa Guds befallning utför de sin plikt gentemot sig själva, mänskligheten och Gud.

Stycket ovanför är som sagt taget från boken The Justice of God och min personliga tolkning är att Gud snarare testar Israel och oss, omvärlden, snarare än Palestina och det palestinska folket. Förtryckarna har en viss makt och testas nu med hur de hanterar den här makten. Är de ödmjuka och ger folket sin rätt eller är de grymma och orsakar katastrofer. Samtidigt testas omvärlden, förblir vi tysta och ser på eller kommer vi agera och försöka sätta stopp för det här. Förtryckarna har redan misslyckats i sitt test och håller just nu på att stärka sitt misslyckande medan omvärlden vaknar mer och mer, visar sitt missnöje och på så sätt lyckas och håller på att lyckas med sitt test.

Det här är ett lidande som faller under tredje kategorin av lidande enligt min mening eftersom det inte är självförvållat eller Guds handlingar. 

Något annat som jag vill trycka på är det test som kommer med framgång och lycka. Vi kan ur Koranen och The Justice of God utläsa att vi även kommer att testas med frukten av vårt arbete och vår fria vilja, och att testet består av att vår tro förblir stadig och orubblig.
Hur hanterar vi då stora framgångar. Vi ärver en stor summa pengar, lyckas bygga upp ett framgångsrikt företag, vi växer i karriären, vi har ett lyckat äktenskap, vi får friska barn, det går bra i skolan med mera. Glömmer vi bort Gud då, känner vi att vi inte behöver Gud, blir vi giriga? Min uppfattning är att vi människor sällan minns Gud när det går bra i livet, vi är inte tacksamma för det vi har utan snarare blinda, vill ha mer eller rent av antar att det är vår rättighet att ha det såhär bra. För det är lätt att komma ihåg Gud i jobbiga stunder, till och med den icke-troende ber till Gud när flygplanet skakar. 

Jag tror personligen därför att det stora testet är hur vi väljer att hantera de bra stunderna i livet. Bara för jag har det bra, glömmer jag bort övriga världen som har det sämre, eller strävar jag ändå för att världen ska bli rättvis och jämlik. Nyttjar jag mina framgångar, fördelar och styrkor för att göra det bättre för andra eller ser jag bara efter mina egna behov?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *