Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mångdubbla din lycka

Medan jag väntade på min beställning i restaurangen kom en gammal man in, vars utseende avslöjade livets tuffaste dagar, och frågade restaurangägaren om priset på en grillad kyckling.

Restaurangägaren sa ”6 tusen dinarer” Då gick mannen ut från restaurangen och ställde sig åt sidan för att räkna sedlarna som han hade i fickan.

Sedan kom han in igen och sa ”har du inte en liten eller förstörd kyckling som jag kan köpa till ett billigare pris?” Då vände sig restaurangägaren och började glatt prata i telefonen utan att besvara mannens fråga.

Den äldre mannen skämdes så han vände sig och gick för att ställa sig i ett hörna för att inte dra till sig mer uppmärksamhet av alla som var där.

Jag blev både besviken och arg och förstod inte riktigt varför restaurangägaren behandlade den äldre mannen på detta sätt. Därför bestämde jag mig för att betala för den äldre manen och inte låta honom behandlas på detta sätt.

När restaurangägaren blev klar med sitt samtal var han så pass glad att hela hans ansikte lyste upp av lycka. Han gick snabbt, packade en stor kyckling med tillbehör och kallade på den äldre mannen.
När den äldre mannen kom fram sa restaurangägaren ”det verkar som om ditt ansikte för med sig lycka och välsignelse. Jag fick precis reda på att min fru födde tvillingar, därför är denna kyckling present från mig till dig för att fira denna dag”. Den äldre mannen blev mycket glad och började be för restaurangägaren om välsignelse från Gud.

När min beställning blev klar gick jag fram och gratulerade restaurangägaren för födelsen av barnen. Med ett leende sa han ”Detta var en liten lögn som jag hoppas att Gud kan förlåta mig för”.

Jag förstod inte riktigt vad han menade. Han uppfattade min frågande blick och sa ”Jag är varken gift eller har fått barn, men jag känner igen denna man. Han är en mycket god man som har gått igenom många svåra prövningar i livet. Han har tre döttrar som han försörjer och hans ekonomiska situation är mycket svår, men trots detta vägrar han be om eller ta emot välgörenhet. Han jobbar dagligen för hans familjs levnadsbröd. Jag gjorde det jag gjorde för att kunna ge honom denna måltid som en present, utan att får honom att skämmas eller skada hans stolthet”.

Det fick mig att tänka på Guds heliga ord i Koranen:

[2:262] الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ ثُمَّ لاَ يُتْبِعُونَ مَا أَنفَقُواُ مَنًّا وَلاَ أَذًى لَّهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَلاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ

[2:262] De som ger av vad de har för Guds sak och som inte låter gåvan följas av [stora ord om] frikostighet eller [uttryck] som sårar, skall få sin lön av sin Herre och de skall inte känna fruktan och ingen sorg skall tynga dem.

Jag blev mycket besviken på mig själv för att ha trot ont om restaurangägaren och bad honom därför om ursäkt.

Sensmoral:
Kom alltid ihåg att varje gång du gör någon annan lycklig kommer Gud att mångdubbla din lycka.
Glöm inte heller att den bästa välgörenheten är den som endast Gud vet om.

/Sara Razzaq Tchekhim

En kommentar

  1. Amneh 12 november 2020

    Mashallah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *