Press "Enter" to skip to content

Ett sunt hjärta

Ett sunt hjärta

Att ha ett sunt hjärta innebär att man konstant kämpar med ens inre i Allah swt vägar. Varenda val man gör här i livet har islam något att säga till om, antingen så är handlingen tillåten, förbjuden, rekommenderad, rekommenderad att avstå ifrån eller helt neutral (alltså att det inte spelar någon roll om man gör det eller inte).

Vid varje val skall man alltid reflektera och försöka tänka ut vad som skulle göra Allah swt nöjd med en, man ska försöka frigöra sig ifrån det världsliga som lockar eller får handlingen att värka svår och istället fokusera på vad Allah swt vill att man gör och handla därefter.

Att ha ett sunt hjärta innebär även att man bland annat aldrig tappar hoppet om Allah swt barmhärtighet och rättvisa, detta har beskrivits som polyteism i många hadither och polyteism är något ett sunt hjärta inte har.

I ens relationer till andra så beskriver Imam Ali as ett sunt hjärta som ett hjärta som önskar för sin broder det den önskar för sig själv. Än en gång betonas ens val och handlingar (min tolkning), att man vid mötet med andra alltid skall handla efter det som gör Allah swt nöjd, att man skall försöka ge glädje och styrka till de omkring en.

Kort sagt så uppnås ett sunt hjärta genom en medvetenhet om ens existens och aktiva val. Vi måste väcka våra hjärtan och vårt intellekt ifrån den dvala som omfamnar oss i denna värld och detta görs endast genom reflektion och självkännedom; ”Den som känner sig själv känner sin skapare”.

الإمام الصادق (ع) ـ في قوله تعالى: «إلا من أتى الله‏ بقلب سليم» ـ: القلب السليم الذي يلقى ربه، وليس فيه أحد سواه، وكل قلب فيه شرك أو شك فهو ساقط.

Imam al-Sadiq (AS), with respect to Allah’s verse in the Qur’an: “except him who comes to Allah with a sound heart” said, ‘A sound heart that meets its Lord having nothing other than Him in it. Every heart that has polytheism or doubt is a failed heart.’[al-Kafi, v. 2, p. 16, no. 5]

الإمام الصادق (ع) ـ أيضا ـ: هو القلب الذي سلم من حب الدنيا.

Imam al-Sadiq (AS), also said, ‘It is a heart that is safe from the love of this world.’[Nur al-Thaqalayn, v. 4, p. 58, no. 50]

الإمام علي (ع): لا يسلم لك قلبك حتى تحب للمؤمنين ما تحب لنفسك .

Imam Ali (AS) said, ‘Your heart will not be sound unless you love for the believers what you love for yourself.’[Bihar al-Anwar, v. 78, p. 8, no. 64]

av
Batool Ghadanfari

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *