Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ekot

Ekot


Under en vacker dag vandrade en lärd person med sin yngre son för att både njuta av det fina vädret, långt ifrån stadens oväsen, och för att ge sonen en chans att lära sig mer om livet. De vandrade länge, ner i en dal och upp på ett berg. Mitt bland vandrandet på den ojämna stigen halkade sonen och slog foten i en stor sten. 

”Ajjjjjjjjjj” skrek sonen av smärtan.

Från andra sidan dalen hörda han någon skrika tillbaka ”Ajjjjjjjjjj” Nyfikenheten växte inom pojken, så pass mycket att han glömde smärtan. Han ville veta vem det var som delade smärtan med honom och skrek ”Vem är du?”. Till svar fick han ”Vem är du?”.

Pojken störde sig på svaret som han fick och skrek ännu en gång ”Det är jag som frågade dig först.” Med samma bestämda ton svarade någon från andra sidan dalen ”Det är jag som frågade dig först.” Sakta började pojken tappa tålamodet och blev så pass arg att han skrek ”Du är feg.”

Svaret kom ”Du är feg.” Innan ännu fulare ord kom ut ur munnen, hann pojken hejda sig. Pojken insåg att han är i stort behov av att lära sig något nytt om livet av sin far som stod tyst och lugnt och iakttog sin sons agerande. Han bad sin son att lyssna noga.

Med bestämd röst skrek fadern ”Jag respekterar dig..” Rösten svarade med samma ton ”Jag respekterar dig..” Pojken blev förvånad.. Varför ändrades talesättet? Med ett leende fortsatte fadern med ett till rop ”Du är underbar..” Ännu ett svar med samma vackra ton ”Du är underbar..”

Pojken blev förbluffad av hur svaret förändrades.. men ändå visste han inte vad detta berodde på. Han tittade på sin fader i hopp om att få en vis och lärorik förklaring till allt detta. Fadern: ”Ja min son.. i fysikens värld kallar vi detta fenomen för Eko. Men.. det är inget annat än livet i sig. Livet ger dig tillbaka lika mycket som du ger det och tar ifrån dig det som du tar ifrån det.

Livet är en spegel till dina handlingar och ett eko till dina ord.
Om du vill bli respekterad… måste du i första hand respektera andra.
Om du vill känna människornas barmhärtighet gentemot dig… måste du vara barmhärtig mot andra. Om du vill få hjälp av andra… måste du börja med att hjälpa andra.
Om du vill att andra ska lyssna på dina ord och begripa dem… måste du lyssna tålmodigt på den som talar. Förvänta inte dig att andra ska vara tålmodiga gentemot dig om du inte är det tillbaka.

Ja min son… så är livets tillvägagångssätt. Oavsett var du befinner dig och vilken tid du lever i, är det samma principer som gäller. 
Du skördar det du odlar och får tillbaka det du ger..”

Med detta avslutade fadern sin lärorika lektion, tog sin sons hand i sin och började vandra tillbaka hem. Pojken var glad och redo för att börja odla allt gott i detta liv… eftersom han är säkert på att allt gott han gör kommer att hitta tillbaka till honom.

Allah s.w.t säger i sin heliga bok, Koranen:

[55:60] هَلْ جَزَاء الْإِحْسَانِ إِلَّا الْإِحْسَانُ

[55:60] Skulle belöningen för den som gör gott vara annat än gott 

//Sara Razzaq Tchekhim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.