Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ashura: Al – Qasim Ibn Al Hassan (A.s)

Al-Qasim Ibn Al-Hassan (A,S)

Qasim ibn Hasan var den yngste sonen av Imam Hasan (a.) Och Umm Walad. Han föddes tre år före faderns martyrdom, och blev senare uppvuxen av sin farbror Imam Husain (a.). Hans bröder var Umar Ibn Hasan och Abdullah Ibn Hasan. Alla tre var hjältar av Karbala på dagen Ashura.

När Umm Walads svärson Imam Husain (a.) Gjorde förberedelserna för att lämna Medina bad Umm Walad honom att ta henne och hennes tre söner med honom. Imam Husain (a.) Gav sitt samtycke Även om Qasim var bara tretton år gammal hade han redan lärt sig Abbas ibn Ali och Ali Akbars svärdskonst.

Under natten av Ashura passerade Imam Hossein (a.) förbi Umm Walads tält han hörde Qasim säga till sin mor, ”Mamma, i morgon farbror Abbas, Ali Akbar och jag försvarar Imam Hossein. Om jag dödas, snälla gråta inte för mig, mamma. ”Umm Walad svarade:” Även om jag älskar dig väldigt mycket, son, jag gråter inte för dig. Ingenting skulle göra mig stoltare än att se hur min son sitt liv för islam. ”Som Imam Hossein (a.) Hörde detta samtal, sade han en bön av välsignelse för Qasim och Umm Walad. Qasim frågade sedan hans farbror: ”Kommer jag att bland martyrerna Imam Hossein (a.) Frågade tillbaka:” Vad tycker du om döden, ”Qasim sade,” O min farbror, död för mig är sötare än honung”.

Efter Aun och Muhammad hade fallit på Ashura-dagen kom Qasim till Imam Husain (a.) För att få tillstånd att gå till slagfältet och slåss. Två gånger förnekat Imam Hossein (a.) Hans begäran: (a.) ”Qasim, du är ung” När Umm Walad såg sin son ledsen, hon ihåg att Imam Hassan Godkänd henne strax före sin återkomst till Skaparen ett brev och hade sagt:

”när du ser också Qasim i trubbel över hand honom detta brev” Qasim började läsa vad hans far hade skrivit till honom: ”min son
Qasim, det kommer att komma en dag när min Broder Husain står inför en tiotusentals armé. Detta blir den dag som islam behöver räddas med offer. Du måste representera mig den dagen! ”

Qasim log och gick till Imam Husain (a.) För att visa honom brevet. När Imam Husain (a.) Hade läst brevet vände han sig till Qasim samtidigt som hans tårar rinner ”Oj min brors son, hur kan jag stoppa dig från något som din far har frågat om dig? Gå i Guds namn, Allah är med dig. ”

I det ögonblicket en ung pojke vars ansikte var [ljus] som månen kom till slagfältet och började slåss. Efter en hård kamp där han dödade många motståndare, Ibn Fudayl al-Azdi slog honom på huvudet. Hans huvud var splittrat och han föll på hans ansikte och ropade ”O, min farbror!” al-Husayn kom mycket snabbt till honom och angrep fiender som ett lejon. Han attackerade Ibn Fudayl och kapade sin hand från armbågen som Ibn Fudayl hade lyft  för att skydda den ifrån svärdstrejken. Ibn Fudayl ropade och hela armén hörde honom. De kom för att hjälpa honom men trampade honom till döds.

Al-Husayn sa, ”Gud förbannar de människor som dödade dig. Din far och din farfar hämtar dig på uppståndelsens dag. För Gud! Det är svårt för din farbror att ringa honom, men han svarar dig inte och om han gör det , det skulle inte gynna dig. Av Gud! idag är en dag då din farbrors fiender är många och hans följeslagare är få”.

Då vaggade han ungen och lägger honom bredvid de andra martyrerna dödade av Banu Hashim.
Hans mördare sägs ha varit Amr ibn Saad ibn Nufail al-Azdi.

Det finns några traditioner [hadith] enligt vilket han gifte sig tre dagar före Ashura Sakina Bint Husain, men de anses vara mycket tveksamma och falskt eftersom det sägs att Al Qasim var ung och hade inte passerat pubertetet.

Text skriven av: Alkasim Sharif

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *