Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Människans värdighet

| Människans värdighet |

Det berättas att en engelsk soldat i Indien satt i en församling bland indier, och där satt även en väldigt fattig indisk man som gjorde något som förargade den engelske soldaten. Soldaten örfilade då den fattiga mannen framför människorna, varpå mannen örfilade soldaten tillbaka. Detta mod hos den fattiga mannen gjorde soldaten ilsken, men han höll sig från att slå den fattiga indiern för att saken inte skulle bli värre. Därefter, valde soldaten att gå till en general och berätta för honom om händelsen och att han vill hämnas på den fattiga mannen.

Generalen nekade och istället för hämnd, beordrade han soldaten att ta en väldigt stor summa pengar och gå med den till den fattiga indiska mannen, ge honom den och be honom om ursäkt. Soldaten chockades och försökte övertala generalen och förklarade att han inte vill men generalen insisterade, och till slut tvingades soldaten gå till den fattiga indiska mannen och be om ursäkt och ge honom en väldigt hög summa pengar. Indiern accepterade ursäkten och började leva och förbättra sitt liv med dessa pengar. Han köpte ett större hus och öppnade en affär och började få mycket inkomster och levde sitt liv som en rik människa.

Efter ett tag så tillkallade generalen soldaten, och beordrade honom att gå nu till den indiska mannen och slå honom med en örfil på samma sätt som han gjort tidigare. Soldaten gick och gjorde som han blivit beordrad, och förnedrade indiern framför människorna, men till hans förvåning så fick han ingen örfil eller någonting tillbaka av mannen denna gång. Han gick tillbaka och berätta för sin general om det som skedde, och hur den indiske mannen inte försvarade sig själv eller slog honom tillbaka denna gång, och frågade sin chef förundrat vad orsaken bakom detta var?

Han fick svaret av generalen:
– När du slog honom förra gången så var han fattig, och hade inget att förlora förutom sin stolthet, därför försvarade han sin värdighet på alla villkor, och gav dig en örfil tillbaka utan att vara rädd. Men denna gång hade han rikedomar som han var så rädd om att förlora. Därför trampade han på sin stolthet i rädsla att du som soldat, med din makt, kan ta rikedomarna från honom, så han förblev tyst när du förnedrade honom denna gång.
Det är så man ska behandla människorna i dessa länder (i öst) ; man ger dem pengar och får de att vara rädda om dessa pengar, då blir de svaga och blir som slavar till oss (i väst).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *