Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Profeten Muhammeds äktenskap

Den stora profilen och profeten inom islam Muhammed (saw) är inte endast känd för hans tapperhet, moral och visdom. Denna man är även igenkänd efter hans polygami förhållanden. Profeten Muhammed var gift med olika hustrur på en och samma gång under en viss period, han var gift med första hustrun Khadija (a.s) under större delen av sitt liv tills hon gick bort. Efter att Khadija (a.s) gick bort gifte sig Muhammad (saw) med änkan Sawda, och även med Aisha, Abu Bakrs dotter, mannen som sedan tar första kalifatet efter Profetens död. Aisha påstås även ha varit minderårig under den tidsperiod hon var gift med Muhammed. (Esposito, 2011).

Månggifte under den tiden var tillåtet och även rätt så vanligt, speciellt inom islam, semitiska kulturen och arabiska samhället. Dessutom så var polygami även normalt inom kristendomen och judendomen, vilket många glömmer eller inte har kunskap om. Det många inte heller förstår är att Muhammeds (saw) månggifte förbättrade läget något så enormt för kvinnorna i samhället just då. Samhället vars ideale var att man skulle gifta sig med en oskuld, och där änkor och skilda hade svårt att gifta om sig. Genom Muhammeds (saw) handlingar och predikningar, genom den heliga Koranens budskap, så ändrades synen på kvinnor, och ställningen för kvinnorna förändrades till det bättre (Härpe, 2011).

Varför detta är relevant i dagens samhälle är för att Muhammeds (saw) äktenskap har väckt mycket reaktioner och debatter. Debatter gällande hurudan att en man får ha fyra fruar, och kvinnan inte får ha fyra män. Dessvärre är inte många medvetna att Profeten Muhammed (saw) är en feminist, en man som kämpade för kvinnans rättigheter och välmående under tiden han levde. Läser man Koranen så förstår man att kvinnan värderas högt, nästan högre än män.
Esposito (2011) berättar att exempelvis tanken av att kvinnan ska ta på sig slöja handlade om att skydda, utmärka och hedra kvinnan. Vidare betonar Esposito (2011) hur Muhammed (saw) var anledningen till att kvinnor fick mer rättigheter under det mansdominerande samhället.

Den form av polygami relationer Profeten Muhammed (saw) hade, fortsätter än idag bland många muslimer. Sedan är polygami relationer otroligt vanliga i dagsläget, bland många kulturer och religioner dessutom. Det behöver inte nödvändigtvis behöva vara månggifte, i dagens samhälle är polygami relationer väldigt vanliga, där flera kan bo tillsammans och även ha en sexuell relation. Det kan även ske bland familjer med två mammor och en pappa, eller vice versa.

Förutom att Muhammeds (saw) månggifte väckt åsikter, så har även äktenskapet med Aisha varit ett väldigt hätskt ämne. Härpe (2011) förklarar att äktenskapet mellan Muhammed (saw) och Aisha har skapat stora rubriker och debatter gällande hurudan Muhammed (saw) anses vara pedofil på grund av hans äktenskap med Aisha. En av de politiker som kallade Profeten Muhammed (saw) för pedofil är Hanif Bali (M).

I dagsläget är det sällan man gifter sig med minderåriga, det anses vara avvikande och inte för att tala om att det även är olagligt att gifta sig med en minderårig. Så en relation mellan en vuxen och en minderårig anses vara pedofili idag. Men så var det inte i förr i tiden, och det glömmer många att ta hänsyn till. Inte bara att det var en annan mentalitet och levnadssätt under den tiden, utan att det inte endast var inom Islam detta skedde. Härpe (2011) förklarar att heliga Birgitta var tretton år gammal när hon gifte sig, och att både drottning Filippa av Sverige och Kalmarunionens drottning Margareta var mellan nio och tolv år när de gifte sig.

Det man konstatera är att förhållanden som var vanliga under Profeten Muhammeds (saw)tid, finns än idag men inte i lika bred utsträckning och inte benämnda på exakt samma sätt. Polygami sker än idag, men det är inte alltid månggifte. Förhållande mellan en vuxen och en minderårig är i dagsläget olagligt och anses vara sexuellt ofredande, till skillnad från Profeten Muhammeds (saw) och Heliga Birgittas tid, där det ansågs vara helt normalt.
Personligen anser jag att man behöver ha applicerbara argument i debatterna gällande Muhammeds (saw) månggifte och äktenskap med Aisha och inte direkt tro att det är något negativt. I de flesta fallen där Muhammed (saw) framhävs som pedofil eller som en macho figur som hade ’’flera brudar’’, är det under omständigheterna den argumenterande är islamofobisk och inte är särskilt påläst.

 

Författare: Hoda al Najjar

 

2 kommentarer

  1. Sanna 14 oktober 2021

    Varför är det islamofobi att tycka att det är fel när en vuxen man gifter sig med ett barn? Det är ju något fruktansvärt och helt onaturligt och att en 9 åriga flicka ska lämna sin familj och bli hustru är något oerhört oetiskt. Varför skulle det vara en fobi? Barn ska få vara barn! Bo med sin familj gå i skolan leka få en utbildning!! Inte ha samla och bo med en vuxen man!!

  2. Bahlool 27 oktober 2021

    Problemet med många av er smårasister/islamofober är att ni tror ni kan tillämpa er moral av idag, på något som hände 1400 år sedan. Det var omoraliskt och olagligt och gick emot all etik att vara homosexuell, bara 40 eller 50 år sedan. Idag är det hyllat, promotad och höjt till skyarna. Du kan inte använda din logik av idag, och tro du kan uttala dig om något som hände 1400 år sedan. Vi hyllar Romarriket, men glömmer att de mördade miljoner, förslavade fler och utrotade hela folkslag, vad är moraliskt och etiskt i det? Vi hyllar churchill för han stoppade Nazismen (enligt vad vi lär oss i skolan) men glömmer bort att han var en rasist, imperialist och den som först var ansvarig för att man använde giftgas mot civila (i Irak)
    Poängen är att när du läser historia och gamla saker, kom ner från din höga häst och se på det ur den tidens perspektiv och den tidens moral och den tidens logik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *