Press "Enter" to skip to content

Anekdoter ur Imam Khomeinis liv

Imam Khomeinis kärlek och respekt för sin fru

Medlemmar ur Imam Khomeinis familj, tog upp diverse anekdoter och berättelser om den stora respekt och kärlek Imam Khomeini, hade visat sin älskade fru.
När revolutionen 1979 hade lyckats, så försökte man stärka kvinnornas status och roll i samhället och uppmuntra dem att delta i samhället, i kulturen och i den politiska arenan. I sitt privata liv, var Imamen inte annorlunda, där visade han den islamiska respekten för barn och kvinnor på samma sätt och föregick med ett gott exempel. En gång återberättar hans fru hur Imamen, konstant erbjöd henne den bästa platsen att sitta på, han åt aldrig, förrän hon satte sig ned med de. Han brukade uppmana barnen att vänta på Khanom, så hon skulle komma och äta med de.
Han brukade visa mig respekt och var inte ens villig att jag skulle arbeta i hemmet. Han brukade säga åt mig:

”Moppa inte.” När jag ville tvätta barnens kläder I floden, så brukade han komma och saga, upp med dig, du borde inte tvätta kläderna. Överlag, så ansåg inte Imamen att städning, diskning av tallrikarna och även att tvätta barnens kläder, var del av mina uppgifter. Om jag dock någon gång, gjorde en av dessa uppgifter så brukade han bli irriterad, då han inte ansåg det vara rätt att jag tog hand om de här sakerna. Även när jag gick in i ett rum, så bad han inte mig att stänga dörren bakom mig, utan han gick själv upp, och stängde dörren.

Imamen hade stor respekt för sin fru, till den graden att han aldrig åt från maten, innan hon satte sig ned och började äta. I över 60 år av giftermål med henne, så bad han aldrig ens om ett glas vatten, utan han gick själv och hämtade det.
Hans dotter berättar att han inte bara betedde sig så mot sin fru, utan även mot sina döttrar. Han hämtade sakerna själv, istället för att be någon av sina döttrar att göra det. Under de svåra sista stunderna i sitt liv, så brukade han öppna sina ögon och han hade svårt att tala och då brukade han alltid fråga, hur är Khanom? We brukade besvara honom, att hon mår bra och då undrade vi ifall vi ska be henne komma hit, men då brukade han säga nej, låt henne vila sig, hennes rygg gör ont. Låt henne vila sig (1).

Siddiqa Mustafavi (Imamens dotter)

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2016-06-03 09:59:58Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

En gång så var Imamens fru bortrest och Sayyid Khomeini, saknade henne oerhört, så vi brukade skoja med honom om att när hon är här, så brukar han bara le, men när hon är borta, så är han sur och grinig konstant. Hur mycket vi än retade honom, så fortsatte han vara grinig utan henne. Till slut sa vi, välsignad Khanom, att du gillar henne så mycket. Han sa dock, välsignad är jag, som har en sådan fru. Ingen har offrat så mycket i sitt liv, som hon. Ifall ni vore som Khanom, så skulle era män också gilla det. (2) Siddiqa Mustafavi, Imamens dotter.

Hujjat al Islam Sayyid Hamid Rohani berättar att när Imamen levde i Najaf, så hände det att han från taket kunde se att ljuset i köket eller badrummet var tänt, men istället för att be någon annan gå släcka, så tog han sig dit för att göra det själv. (3)
Ibland behövde han ett papper eller en penna från övervåningen, då var det likadant, att han inte bad sina barn att gå hämta, utan han gick själv uppför trappan och hämtade sakerna han behövde. (4)

Hujjat al Islam Furqani berättar om när Imam Khomeini var lugn, i samband med sin sons död. Folk förvånades när han lämnade sitt hem för att be Jamaabön med andra i moskén, även när det var nyligen hans son hade dött. (5)

Man hade minnesdag för Ali al Akbar i samband med Ashura i Hindi-moskén i Najaf och Agha Sayyid Jawad Shabbar läste upp poesi, han tog upp Ali al Akbars öde vid Kerbala och tog upp det vid 7 olika tillfällen, han såg hela tiden mot Imamen, men Imamen var helt stilla och man antog att det var för han var i chock av sin sons förlust.
Så efteråt besökte man Imamen i hans hus och frågade om varför han inte grät. Imamen sa, han var rädd att gråta, för det skulle då vara för sin son och inte för Ahlul Bayts (a.s) öde vid Kerbala och det skulle då vara för annat än för Allahs skull. Han ville inte gråta för sin son när Ahul Bayt (a.s) gick före. (6)

En dag var det så att Imamen hade besökare i sitt hem, efter måltiden så gick Marzieh Hadide Chi iväg för att diska, jag tog med mig Zahra, dotter till Agha Ishraqi, vi förberedde att diska och då såg vi Imam Khomeini komma in, det var inte tid för bön, så det var inte för Wudhu, men när vi frågade honom, så sa han, nej det är inte tid för bön, men idag är det mycket disk och jag kom för att hjälpa er. (7)

Ett råd för att lösa familjeproblem

En av Imamens döttrar berättar att i början på hennes giftermål, så gick hon till sin far så han kunde ge henne råd. Han sa, om din man är irriterad eller om han säger något som stör dig eller beter sig fel mot dig, så säg det ögonblicket inget, även om du har rätten på din sida. Lämna det tills det lugnat ned sig, och säg då vad du har på hjärtat. Han gav samma råd, till min man. I början brydde jag mig inte så mycket om det här rådet, men efter att jag reflekterade över detta, så insåg jag att många av problemen beror på, handlade om just detta här. Så från den tiden, när som någon behövde råd för ett lyckligt giftermål, då gav jag de Imamens råd. (8)

Hans hus i Qom var gammalt och slitet, och när byggare sa åt honom att byta ut de slitna tegelstenarna, så brukade han säga, vänd på de istället. (9)

Paa be Paye Aaftaab, Vol 1, Pg. 92
Paa be Paaye Aaftaab, Vol 1, Pg. 92
During hot summers, Iranians tend to sleep on the roof of the house
Paa be Paaye Aaftaab, Vol 3, Pg. 173-174
Bardashthayi az Seereye Imam Khomeini, Vol 2, Pg. 249
Bardashthayi az Seereye Imam Khomeini, Vol 3, Pg. 223
Bardashthayi az Seereye Imam Khomeini, Vol 3, Pg. 259
Paa be Paaye Aaftaab, Vol 1, Pg. 315
Paa be Paaye Aaftab, Vol 4, Pg. 140
Paa be Paaye Aaftaab, Vol 2, Pg. 313

https://www.al-islam.org/rays-of-the-sun-eighty-three-stories-from-life-of-imam-khomeini/imam-and-home-life

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *