Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tystnad: Det som utmärker de troende

Den som talar mer begår fler fel. Den som begår fler fel blir skamlös. Den som är skamlös kommer att frukta Allah mindre. Den som inte fruktar Allah kommer ha ett dött hjärta. Den vars hjärta dör träder in i elden. Den som vet att hans tal också är en del av hans handling talar mindre, förutom när han har något syfte (med det han säger). ”

– Imam Ali ibn Abi Talib (AS)

Många autentiska hadither och återberättelser om Profeten (S) och hans familj (A) handlar om vikten av tystnad. Faktum är att tystnad beskrivs som en egenskap som både Profeten, hans kompanjoner och hushåll hade själva och la mycket vikt på. Det är en egenskap som man måste involvera i sin dyrkan/strävan och det är ett tecken på ett starkt intellekt och visdom. Vi bör därför sträva efter att göra tystnad till en av våra egenskaper och en del av vår personlighet.

Man kan undra, vad är så bra med tystnad att Ahlulbayt har betonat det och dess betydelse för de troende så mycket? Det måste väl vara något mer än bara avstå från att säga onödiga saker, och man kan märka att i en samling med vänner så fruktas tystnad eller undviks. Till exempel, när det blir en tystnad mitt i en konversation, så kommer en av parterna att säga något bara för att undvika den ’’pinsamma’’ tystnaden och känslan av obehag som uppstår. Men vi förstår nu fortfarande inte vad meningen med vikten av tystnad är? Faktum är att tystnad ökar vår andlighet och känslan av närhet till Allah. Ju mer vi praktiserar denna egenskap av tystnad i våra liv, desto mer kommer vi finna det vackra i livet. Vi kan fokusera på några av fördelarna med tystnad:

Lugnet:

Först och främst, lugnet. Om man varje morgon tillägnar en kvart av sin dag i tystnad innan jobbet, skolan eller andra sysselsättningar kommer man att möta dagens utmaningar på ett positivt sätt.

Om man låter tystnaden tränga in i varje del av sin kropp, kommer känslan av ångest och stress att försvinna. På samma sätt, efter en hård dags arbete, eller bara tio minuter före bönetiden, om man ägnar några minuter till tystnad, kommer man att hitta det lättare att koncentrera sig under sin dyrkan. Man kommer att känna sig närmare Allah. Om man låter tystnaden vara en del av sig själv, kommer känslan av ångest och stress att försvinna. Även efter en lång dag, eller tio minuter innan bönen kan man ägna några minuter i tystnad vilket kommer leda till att det blir lättare att koncentrera sig under bönen och man kommer att känna sig närmare Allah.

Reflektion

Ett vanligt uttalande säger stäng din mun och öppna ditt sinne. Oavsett var du befinner dig, säg inte ett enda ord. Observera bara vad du gör, vad andra gör och vad du ser. Observera allt. Döm inte, men var tyst och absorbera det du ser runt dig. När du har gjort det tillräckligt länge kommer du känna hur du är organiserad och hur du har alla dina tankar i styr.

Du kommer att rensa de onödiga tankarna och spara de nödvändiga. Du kommer att tänka på dina erfarenheter och de andras erfarenheter, och du kommer att extrahera värdefulla lärdomar som hjälper dig i livet. Du kommer kunna se skönheten som Allah skapat i varje sak, vare sig det är dina fingrar på tangentbordet eller havets vågor. Du börjar att förstå.

Visdom

Imam Ali (a.s) säger att ju klokare man är, desto mindre pratar man. Detta är för att tystnad är det smartaste en människa kan ha bland sina egenskaper. Tystnad värnar om hemligheter. Tystnad kontrollerar tungan. Tystnad skyddar dig från nonsens både i ditt huvud och ditt tal. Tystnad gör dig mer intelligent och ger dina ord mer värde. Imam Ja’far as-Sadiq (A) sa att den som känner till värdet av sitt tal kommer också att känna till tystnadens värde. Faktum är att om man gör tystnad till en egenskap, kommer man att värdera sitt tal och kommer därmed att vakta sitt tal som man vaktar sin rikedom.

Intellekt

Slutligen så stärker din tystnad, din aql. ’’Jaget (nafs)’’ trivs bra med dumhet, den matar in impulsiva och värdelösa handlingar. Som vår heliga Imam säger, ditt tal är en del av din handling, om du tänker innan du handlar kommer du tänka innan du talar; om du tänker innan du talar kommer du sluta säga dumma saker omedvetet eller råka säga det oavsiktligt. Du kommer att sluta avslöja både dina och andras hemligheter oavsiktligt, och du kommer att få kontroll över sina känslor och särskilt över din ilska. Det sägs att ilska är en typ av galenskap, det som dämpar din ilska är tystnad och du kommer att skydda dig själv från en hel del skadliga saker i ditt liv, genom tystnad.

För att göra tystnad till en egenskap hos dig, kommer jag att erbjuda några tips som hjälper:

 

  1. Tio minuter innan du utför bönen, sätt dig vid bönemattan och ha din blick på bestämd plats.
  2. Innan du talar, planera exakt vad du ska säga
  3. Var tyst under diskussioner som inte har någon kunskap eller fakta, och om du ser att en diskussion är på G fortsätt vara tyst.
  4.  Om du inte vet, säg ’’Jag vet inte’’.
  5. Om du börjar bli arg, var tyst. Om någon annan blir arg på dig, var tyst. Imam Khomeini (r.a) nämnde detta som ett råd till sin dotter och svärson.
  6. Om vi Insha Allah bestämmer oss för att ta tystnadens väg kommer vi att närma oss Allah, och Han vet bäst.

En av våra lojala vänner skrev detta åt oss Tack Zahraah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *