Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hur Islam ser på skapelsen

Wilson: Universums utveckling kan skapa många framsteg, vilket kan leda till många frågor. Dessa frågor kommer inte att besvaras genom Bibeln och utöver det så finns det bibliska påståenden som till och med motsäger vetenskapen. Kan vi hitta svaren i Koranen? Det har nu visat sig att universum är väldigt gammalt, det är cirka miljarder år gammalt. Men i Bibeln ser vi att universums ålder är bara några tusen år. Innehåller den heliga koranen någon definition av universums ålder?

Chirri: Den heliga koranen har inte specificerat eller definierat universums ålder på något sätt, samtidigt som vetenskapen i sig inte heller kan berätta när universum började. När Koranen introducerades levde människor i en icke-vetenskaplig tid där de inte ens kunde tänka i sträckor som miljarder eller miljontal. Hade koranen berättat om vetenskapen om stjärnorna och att de hade sitt ursprung för miljared år sedan, hade det varit en överkurs för folket i den tiden och det hade kunnat leda till att de nekar hela konceptet med Islam. I Koranen finner vi vishet och Hikmah, därav har inte detta definierats. För att någonting ska vara sant så behöver inte hela sanningen berättas, det enda som krävs är att du inte missinformerar människor. Dörren för vetenskapliga teorier var därför öppen i den frågan, och den religiösa kunskapen kommer inte att motsäga någon vetenskaplig teori i den frågan.

Wilson: De himmelska kropparna, stjärnorna och planeterna räknas nu med miljarder och hundratals miljarder. Storleken på varje skapelse är enorm och bortom vår fantasi som inte kan begripa dess storhet. För att kunna skapa dessa kroppar skulle det kräva otroligt många mängder av material som definitivt är utöver människans förmåga att hantera och beräkna. Frågan är då, har Koranen talat om för oss vilken typ av material användes för att skapa dessa kroppar?

Chirri: Den Heliga Koranen säger att materialet som användes vid skapandet av dessa kroppar var en slags gas.

[41:11] ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّمَاء وَهِيَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَلِلْأَرْضِ اِئْتِيَا طَوْعًا أَوْ كَرْهًا قَالَتَا أَتَيْنَا طَائِعِينَ
“Then He directed Himself to the heaven, and it was a vapor, so He said to it and to the earth: ‘Come both of you, willingly or unwillingly.’ They both said: ‘We come willingly.’”

Koranen: 41:11

Detta är inte bara religiös information, utan det stämmer även med modern teori som påstår att de himmelska kopparna är skapade av vätgas.
Wilson: En annan fråga som vi kan ställa är då, berättar Koranen för oss om det första materiella objektet (saken) som skapades?

Chirri: I en vers som citeras nedan indikerar koranen att ångan, eller det som utgör ångan av molekyler och atomer var det första som skapades i världen.
Wilson: Av vilket material skapade den Allsmäktige livet?
Chirri; Den heliga Koranen berättar att Allaah har skapat alla levande varelser ur vatten:

[Koranen: 21:30]

أَوَلَمْ يَرَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَا وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاء كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ أَفَلَا يُؤْمِنُونَ
“Do not the unbelievers see that the heavens and the Earth were closed up, so We split them, and We made from water everything living? Will they not then believe?” 

 

[Koranen: 24:45]

وَاللَّهُ خَلَقَ كُلَّ دَابَّةٍ مِن مَّاء فَمِنْهُم مَّن يَمْشِي عَلَى بَطْنِهِ وَمِنْهُم مَّن يَمْشِي عَلَى رِجْلَيْنِ وَمِنْهُم مَّن يَمْشِي عَلَى أَرْبَعٍ يَخْلُقُ اللَّهُ مَا يَشَاء إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
And God has created every walking life out of water, of them that which crawls upon its belly, and of them is that which walks upon two feet, and of them that which walks upon four. God creates what He pleases. Surely God is Possessor of power over all things.”

Skapningsordningen

Wilson: Bekräftar Koranen skapningsordningen som är skriven i Bibeln (Genesis boken) om skapandet av universum?

Chirri: Koranen bekräftar inte påståendet i Bibeln angående skapningsordningen. Muslimer bekräftar ingenting från det första kapitlet i Genesis boken eftersom det innehåller avvikelser.

Wilson: Ge några exempel på avvikelserna du syftar på.

Chirri: Ta följande exempel:

  1. ”Låt det vara ljus och där blev det ljus. Och Gud såg att ljuset var gott och Gud skilde på ljuset och mörkret. Gud kallade ljuset för dag och mörkret kallade Han natt. Och där var det kväll och där var det morgon, en dag. 

Första Moseboken 1:3-5

I detta påstående kan vi konstatera att bibeln menar att det första som skapades var dag och natt. Detta är en avvikelse för att dagen och natten kommer efter existensen av solen genom dess uppgång och nedgång. I vers 14 i samma kapitel står det sedan att solen skapades den fjärde dagen.

Sedan sa Gud: ”Det ska bli ljuskällor på himlen* som skiljer dagen från natten,+ och de ska markera årstider, dagar och år. De ska vara ljuskällor på himlen och lysa på jorden.” Och så blev det. Gud gjorde* de två stora ljuskällorna. Den större ljuskällan skulle härska över dagen+ och den mindre ljuskällan över natten. Han gjorde också stjärnorna. Gud satte alltså ljuskällorna på himlen för att lysa på jorden, för att härska om dagen och om natten och för att skilja ljuset från mörkret. Och Gud såg att det var gott.  Och det blev kväll och det blev morgon. Det var den fjärde dagen.

Första Moseboken 1:14-19

Detta indikerar på att solen skapades den fjärde dagen och hädanefter bör dag och natt uppstå, inte innan det. Detta är en stor motsägelse mot vers 3 som menar att dagens början har tre steg före bildandet av solen.

2. I samma kapitel står det att vegetationen, växterna som ger frö och fruktträd skapades och odlades på tredje dagen också.

Sedan sa Gud: ”Gräs ska spira upp ur jorden och även fröbärande växter och träd enligt sina slag, träd som ger frukter med frön i.” Och så blev det. Gräs började spira upp ur jorden och även fröbärande växter enligt sina slag och träd enligt sina slag, träd som ger frukter med frön i. Och Gud såg att det var gott. Och det blev kväll och det blev morgon. Det var den tredje dagen.

Första Moseboken 1:11-13

Men, hur kan dessa vegetationer växa utan sol? Vi vet att inget av detta kan växa utan sol och tidigare nämner samma kapitel att solen bildades en dag senare, alltså fjärde dagen!

3. I samma kapitel påstås det att Gud skapade människan i sin egen bild den sjätte dagen.

Sedan sa Gud: ”Låt oss göra människor till vår avbild, så att de liknar oss. De ska härska* över havets fiskar och himlens flygande varelser och tamdjuren och hela jorden och alla kräldjuren som rör sig på jorden.” Och Gud skapade människorna så att de liknade honom, till sin avbild skapade han dem. Han skapade dem som man och kvinna

Första Moseboken  1:26-27

Muslimer delar inte liknande tro på Gud, eftersom muslimernas Gud (Allaah) har inte någon bild eller form, Han är oändlig som omfattar hela universum och Han har varken en kropp eller något materiellt och ingen vision kan begripa Honom. Att dela samma tro om Gud som den beskrivningen som finns i bibeln är förnedrande och avviker från muslimernas koncept av Gud.

Motsägelserna stannar inte här, utan även kapitel två går emot hela kapitel ett.

4. I det första kapitlet skrivs det i bibeln att vegetationer, växter och träden skapades på tredje dagen, alltså innan skapandet människan som skapades på sjätte dagen. I det andra kapitlet skrivs det att människan skapades före vegetation och växter:

Detta är en historisk berättelse om himlen och jorden vid den tid då de skapades, på den dag då Gud gjorde jord och himmel. Nu fanns det ännu ingen markens buske på jorden, och ännu höll ingen av markens växter på att skjuta upp, ty Gud hade inte låtit det regna på jorden och ingen människa fanns som kunde odla marken. Men en dimma steg upp från jorden, och den vattnade hela marken. Och Gud grep sig an med att forma människan* av stoft från marken och att blåsa in livets andedräkt i hennes näsborrar, och människan blev en levande själ. Vidare planterade Gud en trädgård i Eden, österut, och där satte han människan som han hade format. Alltså lät Gud varje träd som var inbjudande att se på och gott att äta av växa upp ur marken, och likaså livets träd mitt i trädgården och trädet för kunskap om gott och ont

Första Moseboken  2:4-9

I detta kan vi se tydligt att det inte fanns någon växt innan människan, vilket är motsägelsefullt med de andra verserna. En annan punkt som är motsägelsefullt är att det finns träd av kunskap om gott och ont. Kunskap växer inte på träd! Kunskap kommer genom erfarenhet och lärande.

5. I det första kapitlet stod det att djurriket skapades den femte dagen:

Och Gud sade vidare: ”Må det i vattnet vimla fram ett vimmel av levande själar, och må flygande skapelser flyga över jorden i himlens öppna rymd.” Och Gud grep sig an med att skapa* de stora havsvidundren+ och varje annan levande själ som rör sig och som det vimlar av i vattnet, alla enligt deras arter, likaså varje bevingad flygande skapelse enligt dess art. Och Gud såg att det var gott.Därefter välsignade Gud dem och sade: ”Var fruktsamma och föröka er och uppfyll vattnet i havsbäckenen,+ och må de flygande skapelserna föröka sig på jorden.” Och det blev kväll, och det blev morgon, den femte dagen. 

Första Moseboken 1:20-23

Detta betyder att människan skapades efter skapandet av fiskar, fåglar, djur, oc boskap. Det som är motsägelsefullt ännu en gång, är att i det andra kapitlet så står det att människan skapades innan dessa skapelser!

Sedan sa Gud: ”Det är inte bra för mannen att vara ensam. Jag ska göra en medhjälpare åt honom, en som kompletterar honom.” Gud hade format alla vilda djur och alla himlens flygande varelser av jord, och nu förde han dem till mannen för att se vad han skulle kalla dem. Och alla de levande varelserna* fick det namn som han valde

Första Moseboken 2:18-19

6. I det tredje kapitlet i Genesis påstås det att Eva blev lurad av ormen som övertygade henne att äta från det förbjudna trädet:

Ormen var det försiktigaste* av alla vilda djur på marken som Gud hade gjort, och den frågade kvinnan: ”Har Gud verkligen sagt att ni inte får äta av alla träd i trädgården?” Då sa kvinnan till ormen: ”Vi får äta frukt från träden i trädgården, men inte frukten från det träd som är mitt i trädgården. För Gud har sagt: ’Ni får inte äta av den, nej inte ens röra den, för då kommer ni att dö.’” Då sa ormen: ”Ni kommer inte alls att dö

Första Moseboken 3:1-5

Det ologiska är att vi vet att en orm inte kan tala, lura en människa eller övertala den. En orm är inte utrustad med förmågan att uttala ord och genomföra en konversation med människan.

7. I samma kapitel, alltså kapitel 3 begränsas Guds kunskap genom att beskriva honom som en vandrande kropp och att Adam och Eva kunde gömma sig ifrån honom.

Senare, när kvällsbrisen blåste, hörde de Guds röst då han vandrade i trädgården. Och mannen och hans hustru gömde sig för Jehova Gud bland träden i trädgården. Och Gud ropade flera gånger på mannen och sa: ”Var är du?” Till slut svarade han: ”Jag hörde din röst i trädgården och blev rädd eftersom jag är naken, så jag gömde mig.” Då sa han: ”Vem har berättat att du är naken? Har du ätit av frukten från trädet som jag förbjöd dig att äta av?”

Första Moseboken 3:8-1 1

Ingen kan gömma sig från Gud som är evigt närvarande och som är Allvetande. Gud behöver inte fråga Adam var han är, och han behöver inte heller fråga Adam om han hade ätit från trädet eftersom Han vet redan allting.

Källa:
https://www.al-islam.org/inquiries-about-islam-shaykh-muhammad-jawad-chirri/how-islam-views-universal-creation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *