Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Paret som hittade varandra genom Imam Ridhas (A) helgedom

Paret som hittade varandra genom Imam Ridhas (A) helgedom 💕

Det fanns en mycket stor handelsman i Tehran, som hade en enda son. Han gav sin son allt han önskade, och skämde bort honom väldigt mycket.
En dag såg han att sin son hade blivit vuxen nog att gifta sig och därför bestämde han sig för att hitta en fru åt honom. När sonen fick veta detta sa han till sin pappa att han vägrar gifta mig med en persisk kvinna och endast tänker gifta mig med en utländsk kvinna, för han kände sig mer lockad till dem.
Pappan försökte med honom:

– Min son, dessa utländska kvinnor är inte som de muslimska kvinnorna i det här landet, de förstår sig inte på vår religion, deras uppfostran skiljer sig från vårt. Pappan försökte förgäves, men sonen insisterade på att han vägrade gifta sig med en muslimsk kvinna från Iran.
En dag ringer en man som äger ett mycket stort hotell i Mashad (han känner handelsmannen i Tehran) och berättar för handelsmannen i Tehran:

– Jag har fått ett en inbjudan som ger mig inträde till Imam Ridhas (A) grav, för att få äran att torka bort dammet som samlas på graven. Så ifall du kan komma till Mashad, då skulle jag kunna ge dig lite av dammet som finns på graven (som en välsignelse).
Handelsmannen gick med på att åka till Mashad, och hade som avsikt att göra Tawassul av Imam Ridha (A) för att lyckas övertyga sin son om att gifta sig med en kvinna från Iran istället för en utländsk kvinna.
Handelsmannen åkte till Imam Ridhas helgedom i Mashad och där inne vid graven stod hotellägaren och försökte samla lite damm för att ge det till handelsmannen genom fönstret som omringade Imamens grav. Men hur mycket han än försökte så gick det inte, för dammet var så litet och flög i luften innan han kunde lägga det i handelsmannens hand genom fönstret. Vad gjorde hotellägaren då?

Det finns många små papperslappar omkring Imamens grav, som människor skrivit sina önskningar och behov på och slängt in genom fönstret för att få sina behov och önskningar uppfyllda. Hotellägaren tog då en lapp och samlade damm från graven i den, vek ihop den och räckte över den till handelsmannen genom fönstret, så att han kan välsignas med dammet som funnits på Imamens grav.
Hotellägaren tog papperslappen med damm och gick ut och gav den till sin son och sa:

– Här är damm från Imam Ridhas (A) grav, visa någon vördnad för denna Imam och låt mig söka en persisk fru till dig, och hon kommer att vara troende och den vackraste av kvinnor!
Sonen svarade:
– Imam Ridha (A) och hans damm är över mitt huvud, jag visar respekt och aktning till det. Men detta har inget med mitt giftermål att göra. Jag kan ta dammet för att söka välsignelse, men mitt giftermål är en annan fråga; Jag tänker endast gifta mig med en utländsk kvinna, annars tänker jag låta bli att gifta mig överhuvudtaget.
Då vände handelmannen sig mot Imam Ridhas (A) helgedom och sade:
– Å min Imam Ridha, kom till min undsättning! Hjälp mig med detta problem! Vägled min son!
Därefter tog handelsmannen och sin son flyget tillbaka till deras hemstad, Tehran. När de var framme på natten i Tehran bestämde sonen sig för att öppna papperslappen och söka Imamens välsignelse genom dammet som fanns i den. Han öppnade den och såg att det fanns en text där:

“Mitt namn är …… dotter till …… som arbetar som sopare i Mashad.
Å min Imam Ridha, jag börjar bli äldre och ingen vill gifta sig med mig för att min pappa arbetar som sopare. Hittills har jag inte syndat gentemot Gud, men om du, min Imam, inte underlättar denna svårighet för mig, då är jag rädd att jag kanske begår en synd. Så jag överlämnar denna svårighet jag lider av till dig, det ligger i dina händer nu!”

När sonen till handelsmannen läste det som stod på papperslappen fastnade hans hjärta för det som stod där. Han gick till sin pappa som precis höll på att somna efter deras långa resa från Mashad. Han väckte pappan och sa till honom att de måste åka tillbaka till Mashad genast.
Pappan frågar:
– Varför, vad har hänt?
– Jag har hittat kvinnan jag vill gifta mig med.
– Vad, hur?
– Här, genom denna papperslapp!

Sonen visade sin pappa papperslappen. Då sa pappan:
– Men min son, du ser ju att hon inte passar dig, det står att hennes pappa är en sopare och att hon inte är så ung, och jag är den största handelsmannen i Tehran, så hon passar inte att gifta sig med sonen till den största handelsmannen i Tehran!
Då sa sonen:
– Antingen en utländsk kvinna, eller denna! Och mitt hjärta vill ha denna!
De åkte flyget tillbaka till Mashad och frågade dem ansvariga för Mashads förvaltning om de som arbetar som sopare för den staden. De fick veta vilken sopare som hade namnet som stod i papperslappen och fick hans adress. De åkte hem till honom och knackade på. Mannen som arbetade som sopare öppnade dörren förvirrad, för vad skulle en rik handelsman och hans son göra utanför hans hem?
De frågade honom om han var den rätta personen och om han hade en dotter. Mannen lät de förvirrat komma in och serverade te till dem. När hans dotter kom in för att servera te såg handelsmannens son henne, och direkt sa han:
– Henne vill jag ha som fru! Det är hon som jag vill ha som fru!
Handelsmannen försökte viska till son och förklara för honom att denna familj är mycket fattiga, se på deras möbler, se deras hem!!
Sonen svarade:
– Jag köper ett nytt hem till dem, nya kläder och jag ser till att den här soparen blir en handelsman som oss! Och den här tjejen vill jag ha, och jag vill inte ha en utländsk kvinna längre!

Sonen till handelsmannen och denna tjej gifte sig och på bröllopsnatten frågade tjejen sin man:
– Hittills lyckas jag inte förstå det som har hänt! Jag hade inte ens fantiserat om att en vanlig, simpel man skulle gifta sig med mig! Så att en son till den största handelsmannen i Tehran gifter sig med mig, det är något jag inte begriper än… Vem skickade dig till oss?
Då tog han ut papperslappen från Imam Ridhas (A) helgedom och visade henne:
– Du hade frågat Imam Ridha (A), och han skickade mig till dig.

Källa:
Föreläsning 5:e Ramadan 2015 av Sheikh Zaman Al-Hasnawi.
Han säger att det är den kända Sheikh Mohsen Qira’ati i Iran som berättade denna händelse, i Imam Ridhas (A) helgedom då flera hundratusen människor var där och lyssnade på berättelsen.

Klippet på arabiska

https://youtu.be/NzxZVGBtdi8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *