Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ramadan – Imsaak och Fajrtiden enligt Sayyid Sistani

Här kommer viktig info för er som följer Sayed Sistani (HA) gällande IMSAAK och FAJR-tiden.
.
Ni som följer olika papper bör se till att inte hamna i en situation då ni i framtiden kanske behöver ta om era gamla fajrböner! Se förklaring nedan.
IMSAAK = När man måste sluta äta (om man fastar)
FAJR = När bönetiden för Fajrbönen infallit.
.
Förklaring:
Egentligen så skall man sluta äta när tiden för fajrbönen infaller. Med andra ord är det samma tid för både imsaak och fajr. Varför många slutar äta några minuter INNAN fajrbönen infaller är för att de upplever den tiden som osäker och därför så slutar de äta för säkerhetsskull.
Vad som gäller enligt Sayed Sistani i följande två fall:
.
.
🔴 FÖR PERSONER SOM BOR I OMRÅDEN I NORR DÄR DET BLIR MÖRKT/NÅGORLUNDA MÖRKT:
.
1. Ni kan äta ända tills ni är säkra på att fajr infallit. Ifall ni är osäkra på om fajr infallit eller inte så kan ni äta ändå.
.
2. NI FÅR INTE BE FAJR om ni inte är 100 % säkra på att den infallit. Gör ni det, och det visar sig att ni bad för tidigt, måste ni ta om bönerna. Enligt Sayed Sistani så räcker det inte med att man bara följer de tider som olika moskéer/islamiska center anger, utan det är personens uppgift att kontrollera och vara säker på om fajr infallit, så att han/hon kan be. Detta för att dessa tider inte alltid anger den korrekta fajt-tiden.
.
Hur blir man säker på att fajr infallit❓
✔️ Svar: Efter Maghrib och Ishaa’ bönerna räknas det som att det blivit natt. Därefter, när ni ser i himlen ett ökande ljussken som breder ut sig över horizonten, då räknas det ljusskenet som Fajr, och det innebär att ni kan be då.
.
(Fråga Nr 2)
http://www.sistani.org/arabic/qa/02335/
.
(Fråga nr 51)
http://www.sistani.org/arabic/qa/0268/page/6/
Obs! Detta ljussken skall inte förväxlas med soluppgången (när fajr-bönetiden är ute och bönen blir försenad). Soluppgången kan ni se på svenska hemsidor för väderprognoser, och det är då fajrbönen är försenad.
.
.
.
🔴 FÖR PERSONER SOM BOR I OMRÅDEN DÄR DET ÄR ALLTID LJUST:
.
1. Man kan inte fasta i dessa områden. Flytta till en annan stad där ni kan fasta. Har ni inte möjlighet till det så kan ni betala en viss ersättning istället för att fasta alternativ fasta dessa dagar senare. Kontakta Sayed Sistanis kontor i England om ni vill ha tydligare svar på vad som bör göras i detta fall och hur stor summan är som man kan betala.
.
2. Följ bönetiderna för närmaste stad där det finns upp-och solnedgång och fajr och där maghrib-tiderna kan urskiljas.
.
Sayed Sistanis kontor i England:
00 44 (0) 20 8459 8164
00 44 (0) 20 8451 1619
Sayed Sistanis representat Sayed Kashmiri:
0044 77 67 25 72 89
00971 5045 22 118

 

/

Samaa Al Ammar

4 kommentarer

  1. Jossef 28 april 2020

    Får man fasta när man är 10 år och är modigt

  2. Umm Aisha 13 april 2021

    Salam, vad e insaar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *