Press "Enter" to skip to content

Ska man fasta om man reser under Ramadan?

 1. Ska man fasta ifall man reser under heliga månaden Ramadan?
  Detta gäller även för för att förkorta bönen (dhur, asr, isha). Ska du fortsätta fastan, då ber du som vanligt (fyra rakaats), ska du däremot inte fasta, då förkortar du bönen (två rakaats).Du skall icke fasta ifall du åker minst 44 kilometer, tur och retur. Du börjar räkna från att du lämnat din stad. Från din stads utkant till ditt mål, och tillbaka till din stad måste tillsammans bli minst 44 kilometer, och du ska därmed inte fasta. Du ska heller inte stanna på planerad destination i mer än 10 nätter, då måste du fasta.

  Din avsikt innan resan måste vara att åka minst 44 kilometer tur och retur för att du skall kunna bryta fastan. Du kan alltså inte åka en sträcka som visar sig vara mindre än 44 kilometer, och åka ytterligare en sträcka för det ska bli 44, då måste du i alla fall fasta.

  Har du planerat att åka mer än 44 kilometer men under färden ångrar dig och vill åka tillbaka, men inte har passerat 22 kilometer eller är osäker kring hur långt du åkt, så måste du i alla fall fasta.

  Du får inte åka till en plats och stanna där i mer än 10 nätter ifall resan dit inte är på mer än 44 kilometer. Du får heller inte åka förbi din hemstad och stanna i din hemstad i mer än 10 nätter innan du åkt 44 kilometer, då måste du fasta. Dvs åker du ifrån Stockholm (hemstad), till Västerås, och sedan ska åka från Västerås till Uppsala genom Stockholm (hemstad) men det är mindre än 44 kilometer mellan Västerås och Stockholm så måste du fasta. Är det däremot mer än 44 kilometer från Västerås till Stockholm, så kan du därmed stanna i 10 nätter och bryta fastan, och sedan åka vidare till Uppsala.

  Du får inte bryta fastan om din avsikt med resan är haram, tex du åker för att träffa dina vänner och dricka alkohol.

  Om resa tillhör din vardag, till exempel pendla mellan jobb eller skola, så skall du fasta.

  2. När bryts i så fall fastan?

  Om du reser efter Dhur skall du fortsätta fastan den dagen. Om du däremot reser innan Dhur och har haft den avsikten sen en dag tillbaka så ska du inte fasta, men fastan får inte brytas förens du lämnat din stad (minst 22 kilometer). Bryts fastan innan dess måste du betala kaffarah.

  Om du kommer fram till en destination eller hemstad efter Dhur och avsikten är att stanna där i 10 nätter så skall du inte fasta den dagen.

Be First to Comment

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *