Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Beduinen och Profeten (saw)

Beduinen och Profeten (saw)

Beduinen kom till Medina och gick raka vägen till Profetens (saw) moské, så han kunde få lite pengar eller guld av Profeten (saw). När han anlände, såg han Profeten (saw) sittandes med sina följeslagare. Han frågade honom vad han behövde. Profeten (saw) gav honom då något, men beduinen var inte nöjd, inte nog med det, han använda en hård ton och ett oanständigt tilltal till Profeten (saw). Följeslagarna blev sura och var på väg att skada honom men Profeten (saw) avhöll dem från att göra något.

Profeten (saw) tog då beduinen med sig till sitt hem och gav honom ännu mera, och där såg beduinen att Profetens (saw) hem inte var som andra ledares, det fanns ingen lyx, det var inget speciellt utan en kåk som alla andra. Denna gång var beduinen nöjd med vad han fick och tackade Profeten (saw). Då sa Muhammed (saw), igår sa du några hårda ord, som fick mina följeslagare att ilskna till, jag är rädd att de kommer skada dig, kan du visa din tacksamhet inför dem, så deras ilska avtar och de inte skadar dig? Beduinen sa, visst.

Nästa dag kom beduinen till moskén igen. Profeten (saw) tilltalade sina följeslagare: Denna man säger han är nöjd med vad han fått, är det så? Beduinen sa, det stämmer. Sedan repeterade han sin tacksamhet. Profeten (saw) vände sig mot gruppen: Jag och personer som denna är som allegorin om mannen, vars kamel sprang ifrån honom. Folk trodde de kunde hjälpa mannen, så de sprang efter kamelen, men kamelen var rädd, så den sprang ännu fortare. Ägaren skrek åt människorna, snälla jaga inte den, lämna den ifred. Jag vet hur man kan lugna ned de. När folket slutade jaga kamelen, gick ägaren lugnt efter den, med lite gräs i handen. Sedan utan att springa, utan att jaga, utan att skrika, visade han upp gräset för kamelen.

Vi måste alla lära oss använda annat än skrik, när det gäller vissa situationer, om vi följer Ahlul Bayts (a.s) väg, så ser vi att ibland fungerar det med lite fina ord, med lite lugna ord, ibland måste man höja rösten, ibland måste man jaga, men allt löses inte med våld, skrik och höjda röster.

Anecdotes of Pious Men av Murtadha Mutahhari,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *