Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bektashiorden i Albanien och Abbas bin Ali

Imam al Abbas bin Ali

På berget Tomorr, i Albanien, som är på 2400 meter, finns ett litet helgedom, dit vallfärdande från Bektashiorden, en gammal orden som spred sig stort under Ottomanska riket, beger sig för att besöka helgedomen. Runt 20-25 i Augusti, vallfärdar de troende dit för att i en vecka slakta får, be, skicka fälsignelser osv.

De troende slaktar fåren, tusentals får, och ger bort delar av dem till fattiga och andra äter man upp. Man tar lite av blodet och stryker på pannan, i en slags ceremoni av välsignelse. Bektashiorden anser att du får dricka alkohol och röka. De har diverse lagar som påtalar hur de ska bete sig mot varandra, det såkallade Haci Bekta, eller ”tio budorden”.

Bektashiorden

Bektashiorden heter även Shiah Imami Alevi Betashi Tariqah och är en dervishorden (sufi) som är uppkallad efter Alevi Walihelgonet, Haji Bektash Veli från Khorasan, från 1200 talet. Ordens spridning är i Anatolien och på Balkan och var starkt i länder som Albanien och Bulgarien i det Ottomanska riket.

Bektashiorden fick sina influenser från Hurufi, Qalandariyya och från diverse shiagrupper i Anatolien på 1300-talet till 1500-talet. Stort antal forskare menar att Bektasorden slagit samman diverse idéer från sufi och shia islam och då skapat sin orden. Stora delar av Janisarerna, det Ottomanska rikets elittrupper, tillhörde eller kände samhörighet med Bektashiorden och det ledde i sin tur att när det Ottomanska riket tog itu med Janisarerna så förbjöd Sultaten av det Ottomanska riket år 1826, Bektashiorden. När Attaturk tog död på det Ottomanska riket, flydde de sista medlemmarna av Bektashiorden till Albanien där de byggde upp sin bas.

I Albanien fick de se en nedgång under kommunisttiden och förföljelserna av religiösa grupper, det slutade dock 1990 och nu anser man att 20% av albanerna känner samhörighet med denna orden.

 

Albania, Mount Tomor, Kulmak pass. A group of dervishes at the bektashi world meeting
Albania, Mount Tomor, Kulmak pass. A group of dervishes at the bektashi world meeting

bektashi 2009

Albania, Mount Tomor, Kulmak pass. Baba Edmund, bekatshi's vice world leader, praying in the teke on top of Mount Tomor, on the grave of Abaz Alì, founder of the sekt.
Albania, Mount Tomor, Kulmak pass. Baba Edmund, bekatshi’s vice world leader, praying in the teke on top of Mount Tomor, on the grave of Abaz Alì, founder of the sekt.

bektashi 2009 bektashi 2009 abbas bin ali 2 abbas bin ali shrine abbas bin ali

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *