Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Citat – Den mest älskade personen

Sunni hadith:

Återberättar Anas bin Malik:

”Hos Profeten (saw) fanns en fågel så han sa: Åh Allah, skicka den mest älskade av dina skapelser till mig så han kan äta denna fågel med mig. Då kom Ali (a.s) och åt med honom.”

Narrated Anas bin Malik:

”There was a bird with the Prophet (ﷺ), so he said: ’O Allah, send to me the most beloved of Your creatures to eat this bird with me.’ So ’Ali came and ate with him.”
حَدَّثَنَا سُفْيَانُ بْنُ وَكِيعٍ، حَدَّثَنَا عُبَيْدُ اللَّهِ بْنُ مُوسَى، عَنْ عِيسَى بْنِ عُمَرَ، عَنِ السُّدِّيِّ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ، قَالَ كَانَ عِنْدَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم طَيْرٌ فَقَالَ ” اللَّهُمَّ ائْتِنِي بِأَحَبِّ خَلْقِكَ إِلَيْكَ يَأْكُلُ مَعِي هَذَا الطَّيْرَ ” . فَجَاءَ عَلِيٌّ فَأَكَلَ مَعَهُ . قَالَ أَبُو عِيسَى هَذَا حَدِيثٌ غَرِيبٌ لاَ نَعْرِفُهُ مِنْ حَدِيثِ السُّدِّيِّ إِلاَّ مِنْ هَذَا الْوَجْهِ وَقَدْ رُوِيَ مِنْ غَيْرِ وَجْهٍ عَنْ أَنَسٍ . وَعِيسَى بْنُ عُمَرَ هُوَ كُوفِيٌّ وَالسُّدِّيُّ اسْمُهُ إِسْمَاعِيلُ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ وَقَدْ أَدْرَكَ أَنَسَ بْنَ مَالِكٍ وَرَأَى الْحُسَيْنَ بْنَ عَلِيٍّ وَثَّقَهُ شُعْبَةُ وَسُفْيَانُ الثَّوْرِيُّ وَزَائِدَةُ وَوَثَّقَهُ يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ الْقَطَّانُ .

Jami` at-Tirmidhi
Grade
: Hasan (Darussalam)
English reference
: Vol. 1, Book 46, Hadith 3721
Arabic reference
: Book 49, Hadith 4087
http://sunnah.com/urn/736010

Berättelsen om den grillade fågeln

En berättelse som har återberättats ofta och som är känt för både shiiter som sunniter, är berättelsen om den grillade fågeln.

Anas ibn Malik rapporterar: En grillad fågel erbjöds till Allahs budbärare, som gåva, som han lyfte upp sina händer i bön för och sade: Åh Herre, skicka till mig din mest älskade skapelse som ska äta med mig av denna fågel. Säker på att den heliga Profeten (saw) skulle besvaras, rapporterar Anas: Jag hoppades att det skulle vara en man från Ansar (hjälparna). Därför sa jag: Åh min Herre, låt mannen vara från Ansar! Dock samtidigt med den heliga Profetens (saw) bön, kom Ali till dörren och bad om lov att inträda. Jag sade: Allahs budbärare är upptagen nu. Ali gick bort och kom tillbaka efter några moment. Återigen sa jag att den heliga Profeten (saw) var upptagen. För tredje gången kom Ali till dörren. Allahs budbärare sade: Öppna dörren. Jag öppnade dörren. Ali kom in. Den heliga Profeten (saw) frågade: Vad hände mellan dig och Anas? Ali (a.s) sade: Åh Allahs budbärare! Det här är tredje gången jag kommer för att träffa dig men varje gång jag kom, stoppade Anas mig från att inträda i huset, sägandes: Den heliga Profeten (saw) är upptagen!

Den heliga Profeten (saw) kallade på mig och sade: Varför stoppade du Ali från att träda in i huset? Jag sade: Åh Allahs budbärare, när jag hörde din bön och jag var säker på att din bön skulle bli besvarad, önskade jag att den mest älskade personen skulle vara en man från min stam, Ansar! Allahs budbärare (saw) sade: Ja, alla är intresserade i sina nära släktskap och repeterade denna mening en andra gång.

The Story of the Grilled Bird

A narration which has been widely transmitted and it is well-known both to Shi`ite and Sunni Muslims is the story of the grilled bird.

Anas ibn Malik reports: A grilled bird was offered to the Messenger of Allah as a gift, for which he raised his hands in prayer, saying: O Lord, send to me Your most beloved creature to eat with me from this bird. Being sure that the Holy Prophet’s prayer would be answered, Anas reports: I hoped that he would be a man from Ansar (helpers). Hence I said: O Lord, let the man be from Ansar! But concurrent with the Holy Prophet’s prayer `Ali was at the door and asked for permission to enter. I said: The Messenger of Allah is busy now. `Ali went away and came again after a few moments. Again I said that the Holy Prophet was busy. For the third time `Ali came at the door. The Messenger of Allah said: Open the door. I opened the door. `Ali came in.
The Holy Prophet asked: What happened between you and Anas? `Ali said: O Messenger of Allah! This is the third time I come to see you but each time Anas stopped me from entering the house, saying: The Holy Prophet is busy!

The Holy Prophet (s.a) called me and said: Why did you stop `Ali from coming in. I said: O Messenger of Allah, when I heard your prayer and I was sure your prayer would be answered, I wished the most beloved man with Allah would be a man from my tribe, Ansar! The Messenger of Allah said: Yes, everyone is interested in his close relations and repeated this sentence for a second time.

Ref: Manaqib, Khawarizmi, chap. 9, pp. 65

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *