Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Citat – Profeten var Analfabet

En man frågade Imam Muhammed el Jawad (a.s), “Åh son till Allahs budbärare, varför kallades Profeten (saw) för Ummi?
Imamen (a.s) svarade, “Vad säger folket?”
Mannen svarade, “De hävdar att han kallas Ummi för att han var Analfabet.”

Imamen sade då: “De ljuger. Allah säger i sin Bok (Koranen):

Det är Han som har sänt ett Sändebud till de olärda ur deras egna led för att framföra Hans budskap till dem och [lära] dem renhet och undervisa dem i Skriften och [profeternas] visdom – de hade förut helt uppenbart gått vilse –

Koranen 62:2

Hur skulle Han kunna lära dem om Han själv inte hade kunskaperna? Vid Gud, Allahs budbärare kunde läsa och skriva 73 språk. Han kallades för Ummi för att han var från Mecka. Mecka är alla städers moder (Umm al Qura), och det är därför Allah har sagt:

Vi har sålunda uppenbarat för dig en förkunnelse på det arabiska språket, för att du skall varna den främsta av alla städer och dem som bor runt omkring den,

Koranen 42:7

A man asked Imam Muhammad al-Jawad [a], “O son of Messenger of Allah, why was the Prophet called Ummi?”

The Imam replied, “What do the people say?”

The man said, “They claim that he was called Ummi because he was illiterate.”

The Imam said, “They have lied. Allah says in His Book, ‘It is He who sent among the Ummis a Messenger from among themselves to recite His verses to them, to purify them, to teach them the Book, and to teach them wisdom.’ (62:2) How would he teach what he himself could not do? By Allah, the Messenger of Allah could read and write in 73 languages. He was called Ummi because he was from Mecca. Mecca is the Mother Town (Umm al-Qura), and this is why Allah said, ‘… so that you may warn the Mother Town and whoever is round about it.’ (42:7)”

أبى رحمه الله قال حدثنا سعد بن عبد الله عن أحمد بن محمد بن عيسى عن ابن عبد الله محمد بن خالد البرقي عن جعفر بن محمد الصوفي قال: سألت أبا جعفر محمد بن علي الرضا عليهما السلام فقلت يا بن رسول الله لم سمي النبي الأمي؟ فقال:
ما يقول الناس قلت يزعمون أنه إنما سمى الأمي لأنه لم يحسن ان يكتب فقال ” ع ” كذبوا عليهم لعنة الله انى ذلك والله يقول في محكم كتابه (وهو الذي بعث في الأميين رسولا منهم يتلو عليهم آياته ويزكيهم ويعلمهم الكتاب والحكمة) فكيف كان
يعلمهم مالا يحسن والله لقد كان رسول الله صلى الله عليه وآله يقرء ويكتب باثنتين وسبعين أو قال بثلاثة وسبعين لسانا وإنما سمي الأمي لأنه كان من أهل مكة ومكة من أمهات القرى وذلك قول الله عز وجل لينذر أم القرى ومن حولها.

(`Ilal al-Shara’i`, volume 1, pp. 151, chapter 105, hadith 1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *