Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förtal

Många av oss har någon gång fallit för förtal.
Vi tänker att straffet inte kan vara så illa för något så litet, men jag hoppas att detta får er att öppna ögonen för hur illa det faktiskt är.

”Troende! Undvik i möjligaste mån att göra lösa antaganden [och förmoda det ena och det andra om varandra]; det kan ligga synd i sådana antaganden. Och spionera inte på varandra och tala inte illa om andra bakom deras rygg. [Eller] skulle någon av er vilja äta sin döde broders kött? Nej, den [tanken] skulle ni finna vämjelig! Och frukta Gud! I Sin barmhärtighet går Gud den ångerfulle till mötes!”
[49:12]

1. Profeten (saw) sa:

”På natten som jag togs på min nattresa till himlen, passerade jag en grupp människor som rev sina egna ansikten med sina naglar, så jag frågade: ’O Gabriel, vilka är dessa människor?’ så svarade han, ’Det är människor som baktalade andra människor och smutskastade deras rykte’ ”

2. Profeten (saw) sa:

” ’Förtal är värre än äktenskapsbrott’, där han tillfrågades, ’Hur kommer det sig?’. Han svarade: ’En man som begår äktenskapsbrott kan ångra sig och då söka förlåtelse, och Allah förlåter honom för det, medan den som baktalat inte förlåts förrän hans offer förlåter honom’ ”

3. Imam Ali (as) sa:

”Förtal är ett försök av en som är oförmögen att göra bättre själv”

4. Imam al-Sadiq (as) sa:

”Baktala inte så att du blir utsatt för förtal, och gräva inte en grop för din bror så att du själv faller i den, för du kommer att betalas tillbaka vad du sätter in”

5. Imam al-Sadiq (as) återberättar:

”En gång kom en man till Imam Zayn al-Abidin (as) och berättade, ’Sannerligen har X sagt att du är vilse och att du är en innovatör!’. Så Zayn al-Abidin (as) sade till honom, ’Du har varken ärat tilliten som personen du satt med har givit dig genom att komma och berätta för mig om vad han sa, du har heller inte ärat min rätt genom at tala om för mig någon som jag inte hade vetat att den personen sa! … Akta dig för förtal för sannerligen är det födan för hundarna i helvetet, och vet att den som ofta talar om människors fel, är ett tecken på det faktum att hans förtal inte kommer från annant än från det han finner i sig själv’ ”

6. Profeten (saw) sa:

”Förtal äter bort på en mans tro snabbare än ett gangrenous sår (sjukdom) kan äta sig in till insidan (av kroppen)”

7. Profeten (saw) sa:

” På dagen för uppståndelsen, kommer en man föras fram för att stå inför Allah, och hans bok av gärningar kommer att presenteras för honom, och han kommer inte att se någon av sina goda gärningar däri, varpå han kommer att utropa, ’Min Gud, detta är inte min bok! För sannerligen ser jag inte någon av mina handlingar av lydnad däri?’ Så han kommer att få höra, ’Sannerligen förlorar inte eller glömmer er Herre (gärningar), men era gärningar har försvunnit på grund av dina förtal om andra människor’. Då kommer en annan man att föras fram, och även hans bok av gärningar kommer att presenteras, och han kommer att se många handlingar av lydnad nedtecknade däri, och han kommer att utbrista, ’Min Gud, det är inte min bok! För sannerligen har jag inte utföra alla dessa handlingar av lydnad!’ och han kommer att höra, ’Det är för att den och den har baktalat dig, så hans gärningar har överförts till dig”

8. Imam Ali (as) sa:

”Den som lyssna till förtal är lika dålig som den som baktalar”

9. Imam Zayn al-Abidin (as) sa:

”Öronens rättigheter är att hålla de rean från att lyssna till förtal, och från allt som är olagligt (enligt Islam) att lyssna på”

10. Profeten (saw) tillfrågades om bot för förtal, till vilket han svarade:

”Du måste söka Allahs förlåtelse åt personens (du har baktalat) vägnar varje gång du kommer ihåg honom”

Skriven av Saja Alkhaigani

En kommentar

  1. adam 17 december 2015

    Hmm..vilka hadithböcker är de första haditherna ifrån?

    Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *