Press "Enter" to skip to content

Rengöra sina tänder med en miswak av Saja Alkhaigani

Jag tror att de flesta av er känner till vad en siwak eller miswak är.
Den är en träpinne som man gör rent tänderna med. Den används dock mer i muslimska länder än vad den gör i västvärlden, men är relativt lätt att få tag på även i Sverige.

Visst du att det är en rekommenderad handling att rengöra sina tänder med en miswak?

1. Profeten (saw) sa: “Om det inte var för det faktum att det skulle störa mitt samhälle, skulle jag ha befallit dem att borsta tänderna innan varje bön”

2. Profeten (saw) gav ett råd till Imam Ali (a.s): “Du bör borsta tänderna vid varje tvagning”

3. Profeten (saw) gav Imam Ali (a.s) ännu ett råd: “O Ali, du bör borsta tänderna så ofta du kan, för sannerligen är en enda bön du ber efter att ha borstat tänderna bättre än värdet att fyrtio dagars böner utan att ha borstat tänderna”

4. Profeten (saw) sa: “Tvagning är en viktig del av tron, och att borsta tänderna är en stor del av tvagningen”

5. Profeten (saw) sa: “Gabriel råder mig ständigt om att borsta tänderna, att jag verkligen trodde att han skulle lägga ner det som en skyldighet”

6. Imam al-Sadiq (a.s) frågades en gång: “Anser ni alla dessa människor som verkliga människor (trogna sin natur)?”, till vilket han svarade, “Bortsett från dem som inte borsta tänderna”

7. Imam al-Sadiq (a.s) sa: “Det finns tolv anledningar till att borsta sina tänder: det är en rekommenderad profetisk praxis, det renar munnen, ljusar upp ens syn, behagar Herren, bleker tänderna, gör sig av med eländet, stärker tandköttet, tillför en aptit för mat, tar bort slem, förbättrar minnet, multiplicerar ens belöningar för goda gärningar, och ger glädje till änglarna”

8. Profeten (saw) sa: “Borsta dina tänder i en horisontell rörelse och inte i en vertikal rörelse”

9. Det återberättas i Bihar al-Anwar att profeten (saw) brukade borsta tänderna med en horisontell rörelse och att han brukade borsta tänderna tre gånger per natt: en gång innan han går för att sova, en gång för när han går upp för nattens tillbedjan, och en gång innan han går ut för att be morgonbönen. Han brukade borsta tänderna med kvistar av Arak (ett taggigt träd) som ärkeängeln Gabriel hade sagt till honom att göra.

10. Imam al-Baqir (a.s) sa: “Att borsta sina tänder i gryningen innan du utför tvagning är sannerligen en del av rekommenderad profetiska praxis”

Skriven av Saja Alkhaigani

Bli först att kommentera

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *