Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

’Bli aktiv och dynamisk, oavsett om du har arbete eller inte’

Dagens hadither av Ali Ibn Abi Taleb (as):

”Be active and dynamic, whether you have work or not”

”Bli aktiv och dynamisk, oavsett om du har arbete eller inte”

Att vara aktiv och utnyttja tiden är mycket viktigt. Detta är lika viktigt för de som är arbetslösa, pensionerade och även om du är fri under helgen. Både Koranen och Sunnan uppmärksammar muslimer att ta vara på tiden. Vi påminns om att livet i denna värld är inget annat än tillfällig. Vi måste även värdera tid för att tillfredsställa Allah, inte bara genom att sitta på bönemattan för att be dygnet runt. Sök kunskap, idrotta, gör klart dina sysslor och mycket annat

”Time is like a sword, if you don’t cut it, it will cut you”

Tiden har både en social och personlig betydelse; Vi använder vår uppfattning av tid i att placera händelser, utnämningar och milstolpar i sekvens.
Tiden har ett egenvärde… för att inse värdet av ett år, fråga en student som har blivit underkänt det året. För att inse värdet av en månad, fråga en mamma som har fött ett barn för tidigt och för att inse värdet av en sekund, fråga någon som har överlevt en olycka.

Så, varför är det viktigt med att sysselsätta sig? Du kommer bli av med negativa tankar, lära dig nya färdigheter och få saker gjorda. Det påmminer mig om det engelska ordspråket:

”Idle hands are the devil’s workshop”

Observera att den bokstavliga översättningen av detta citat till svenska är: ”Vara beroende av att arbeta, oavsett om du är aktiv eller lat”.

En fråga som ofta dyker upp är hur kan man bli aktiv när man är lat i sin natur?

Jag tror att imamen menade att arbetet är viktigt vare sig du gillar vad du gör eller inte. Detta händer oss alla, att vi må kanske älska utför en specifik uppgift för vårt jobb men hatar andra uppgifter. En student kan älska ett visst ämne men hata en annan, men behöver klara av alla ämnen för att fortsätta vidare.

”You will never achieve what you want until you leave what you desire, and you will never reach your goals until you have patience with what you hate”

Det finns fler exempel, men om man blir kräsen i vad man gör, så kommer man aldrig avsluta sitt övergripande uppdrag. Därför måste hela bilden, färdplanen och det slutgiltiga målet hållas i åtanke. Detta påminner mig om ett citat av Thomas Edison:

”Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration”

Med det menas: om du tycker om att göra en procent av det hela, så kommer du inte att uppfylla de resterande nittionio procenten. Därför kommer du aldrig nå till hundra procent

Av Mariam Zaki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.