Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Högmod

Av Ali Jendel

Walid ibn al-Mughira var en stilig arab med flera barn och hade en rikedom som ingen annan individ på den arabiska halvön. Han var dessutom en domare i arabiska språket och en poet av rang. Hans poesi kunde inte jämföras med någon annan, enda tills han hörde en man läsa Surat Fussilat. Walid ibn al-Mughira brukade oftast höra av Abu Jahl att profeten Muhammad (saww) hade fascinerat majoriteten av folket med sin fantastiska arabiska. Så Abu Jahl uppmanade Walid att han bör ta tillställning knäcka profeten, med tanke på att han (Walid) hade den bästa arabiskan.

Walid går förbi Guds sändebud, när han gick förbi honom uppenbarades Surat Fussilat. Han står stilla och blir genast helt förkrossad och sade; min arabiska är den bästa, men denna Koran är säregen. Muhammads poesi är magnifik som ingen annan kan komma i närheten av. Han kunde dessvärre inte anklaga profeten att han hade lärt sig från någon skola, eftersom alla visste att Guds sändebud inte fick sin lärdom från skolor eller någon mästerlig lärare. Denna Walid blev helt förvirrad, och hans förvirring beskrivs vackert i Surat al-Mudathir i Koranen. (Läs denna Surah syskon.)

Walid vände sig hemåt. Abu Jahl såg honom och frågade; Lyssna Walid, vad är det som pågår, normalt brukar du var den mest kaxiga, fast idag ser jag dig utflippad? Han svarar; Muhammads ord gör mig vimsig, hur är han kapabel att rimma i sina meningar graciöst? Han har demolerat varenda lag av arabiska språket. Jag kunde därtill inte tillbakabevisa honom. Abu Jahl som var en shaytan av yppersta klass vände sig och sade; Walid, du måste förstå en sak, om du erkänner att Muhammad har bättre arabiska än din, då förlorar du din status. Han svarade; Låt mig tänka på saken!

Han var medveten att han hade blivit besegrad, men hans arrogans var så stor, därav ville han inte acceptera islam och fortsatte sin hätskhet mot profeten och hans religion.

En dag var han på väg hem. På vägen dit, var det smed arbetare, medan han gick förbi de, hamnade varma järnrester rakt in på hans fot. Ibland brukar de vara förgiftande om man låter dessa varma järnrester vara kvar ett tag bland blodet. Walid ville ta bort de, men hans arrogans hade inga gränser, han sade om jag böjer mig ner, kommer människorna omkring vara längre än mig. Så han fortsatte vandra hemåt haltandes i en extrem smärta.
Väl när han var framme, hade han några slavar i sitt hem. Återigen, sade han att det kommer vara historiskt om han böjer sig ner, då kommer dessa afrikanska slavarna vara längre än honom. så han skippade att ta bort järnresterna ur foten. Han gick och lade sig och vaknade aldrig mer, då han dog i sömnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *