Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Surat al Insaan

En händelse som rapporteras i Kitab Mubeen, den koraniska översättningen på Kiswahili av Sheikh ali Juma Jayunga om en händelse som påminner oss om Ahlul Bayt (a.s) och deras höga moral och status.

En dag kom Profeten (saw) på besök till Imam Ali (a.s) och Fatimah (a.s) och såg sina två barnbarn, al Hassan och al Hussain (a.s) sjuka. Profeten (saw) rådde då Ali (a.s) att göra en Nizr, att gå ed på, att ifall Allah helar dem, så kommer Imamen (a.s) att fasta i tre dagar. När hon hörde detta, så lovade Fatimah (a.s) och hennes kära tjänare och vän Fizzah att de också skulle gå ed på samma sak, tre dagars fastande.

Inom en kort tid, så blev imamerna (a.s) friska. När familjen skulle hålla sin Nizr och fasta första dagen, så gick Imam Ali (a.s) till en liten butik och lånade 1.5 kg mjöl då de inte hade någon mat hemma. Fatimah (a.s) tog 500 gram och gjorde bröd av det. Vid Futoor (då man avbryter sin fasta) så satte sig familjen för att äta, då knackade det på dörren och någon utanför sade:

”Oh Ahlul Bayt (a.s, Profetens heliga familj) jag är fattig, ge mig lite mat och Allah kommer ge er mat från himlen.”

Imam Ali (a.s) stod då upp och gav tiggaren sin del av brödet, Fatimah (a.s) och Fizza, gjorde det samma. Deras enda intag den dagen när de hade fastat, var vatten.
På den andra dagen, så bakade man 500 gram återigen och man förberedde bröd till kvällens futoor.
Vid Iftar, när hela familjen samlades för att bryta sin fasta, så knackade någon på dörren och sade:

”Oh Ahlul Bayt (a.s) jag är föräldralös, mina föräldrar mördades i kriget, snälla ge mig lite mat.”

Återigen, gav de sin del av brödet till tiggaren, och återigen bröt de sin fasta med enbart vatten. På den tredje dagen, hade familjen återigen samlats för att äta den sista biten av brödet som de hade bakat, knackade någon på dörren och sade:

”Jag var fånge och hade ingen mat i fängelset, jag är fri nu men är mycket hungrig, snälla ge mig mat, oh ni Ahlul Bayt (a.s).”

Återigen gav de sin del av maten till den som tiggde och återigen var det enbart vatten som bröt deras fasta denna kväll. På den fjärde dagen, kom Profeten (saw) för att besöka Ali (a.s) och Fatimah (a.s) och han fann två unga imamer (a.s) friska och starka medan resten av familjen såg utmärglade ut och var svaga i kroppen så han förundrades över anledningen till detta. Imam Ali (a.s) berättade vad som hade hänt och då kom Gabriel (a.s) till den heliga Profeten (saw) med denna vers:

[Det är] de som står fast vid sina löften och som bävar för den Dag då skräcken skall överskugga allt, de som ger den fattige, den faderlöse och fången att äta – oavsett deras eget behov och det pris de sätter på [födan] och säger:] ”Det är för Guds skull vi ger er att äta och vi väntar ingen gengåva och inget tack från er;

vers
Källa: KITAB MUBEEN The Qur’aan Translation In Kiswahili by Sheikh Ali Juma Mayunga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.