Press "Enter" to skip to content

Sayyid Abu al Qasim al Khoi

Sayyid al Khoi

Al Khoi

En av våra största giganter genom tiderna är Al Marja Sayyid Abu al Qasim al Khoi. Han föddes November 19, 1899 och dog Augusti 8, 1992 och räknas till en av de mest inflytelserika marja i imamiternas skola och han var föregångare till den store Ali al Sistani. Fram till sin död var hen utan tvekan den marja med flest anhängare. Många av al Sistanis följare, var tidigare följare av al Khoi och han övertog dem i samband med Sayyid al Khois död.

Han föddes i staden Khoi år 1899 och växte upp i Iran, vid runt 13 års ålder, flyttade han till Iran och bosatte sig i den heliga staden Najaf, där han började studera shiitisk teologi under de främsta av lärda i denna stad. Han uppnådde till slut nivå som Ayatollah och fick till slut Marjastatus. Al Khoi fortsatte leva i Najaf, och blev lärare under resten av sitt liv och hade uppsikt över dem framtida stora Marja.

Eftersom han var ledare och för Al Najaf al Ashraf, så blev han en viktig och stor ledare för de flesta shiiterna runt världen. Han blev Stor Ayatollah år 1971 efter att hans föregångare Muhsin al Hakim, hade gått bort. Med detta blev han då föreståndare för många olika globala institutioner, som gav stöd till fattiga, och gav stipendier till studenter från all världens hörn.

Han anses ha en egen skola inom Fiqhskolan (skolan om islams lagar) och en av de största inom Kalam skolastisk teologi (person som systematiserar religionen) och Rijal studierna (vetenskapen om ”männen”, där man kommer fram till kedjorna i hadithvetenskaperna). Hans intressen var astronomi, matematik och filosofi. Efter kriget vid persiska viken, blev han fängslad av Saddam Hussain för att shiiterna gjorde uppror.

Under arresten tvingade Saddam honom att visa sig offentligt med Saddam Hussain. Till slut, tillät Saddam Hussain honom att återigen återvända till sin älskade stad Najaf men han sattes under husarrest. År 1992 (1413 AH) dog han.

Sayyid Al Khoi hade 7 söner. Det sägs att en av hans söner, Sayyid Muhammed Taqi al Khoi, mördades av Saddam i en bilolycka år 1994. År 2003 mördades hans andra son, Sayyid Abdul Majid al Khoi, när han hade återvänt till Irak för att återigen försöka bygga upp al Najaf al Ashraf, efter att USA erövrade landet det året. Han mördades nära Imam Ali (a.s) helgedomen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *