Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Irak 2014/08/07

Liten uppdatering om situationen i Irak nu:

Jag sa åt en exvän några år sedan som undrade om jag ville bo i Irbil och jobba där, att om typ 5 år, kommer det bli kaos mellan kurderna och araberna om Kirkuk, jag minns att damen skrattade och inte kunde tro det, så här måste jag inflika den gamla principen om ”Vad var det Bahlool sa” (låter bättre på arabiska).

Kurderna:

Kurderna trodde att de kunde strunta i ISIS och komma undan med att ta land, tji fick de. Samma kurder som hånade araberna i Iraks armé om att de flydde från slagfältet och att de inte var män, sprang snabbare än snabbt när ISIS tog över Sinjarområdet. Offren för denna fega flykt, är de stackars shias, kurder, yazidis och kristna, som bodde i området.

isis

Nu utspelas striderna bara 40 km från kurdernas huvudstad Irbil. Frågan är vad händer om ISIS bestämmer sig för att gå vidare? Vad händer om de närmar sig Irbil 20 och 30 kilometer? Vad händer med de flyktingar som flytt från Mosul, från Sinjar, och från alla de större och mindre städerna i området?

En Yazidi dam, vid namn Vian, kan ses på nätet, håna den Irakiska flaggan och hävda att efter Mosul, så fanns ”ny fakta” på marken, hon var mycket aggressiv och respektlös i sitt stöd för den kurdiska politiska gruppens önskan om en egen stat. Hon hade inga problem med att shia soldater mördades i berått mod, som vi såg på klipp och på nyheterna. På en dag mördade ISIS 1700 shia ynglingar. Då sa hon att kurderna inte kommer blanda sig i. isis 3

Nu när det blivit omvänt, och kurderna får fly och kurderna får visa sin ”manlighet” genom att vända ryggen till fienden, så grät hon krokodiltårar i Iraks riksdag. Hon bad samma Irak, hon hånade, om hjälp. Denna Irak svarar med att al Maliki beordrat flyget att stödja Peshmergas i sin kamp mot ISIS.

Iraks Armé

Iraks armé är i kaos, dess ledning stinker och dess material är inte bra. Jag får in rapporter om att man gett de frivilliga shias, vapen som är dåliga eller som har typ 30 kulor. Den som vet nåt om maskingevär som AK47 eller Kalashinkof, vet att dessa vapen skjuter iväg 30 kulor på noll tid. Vidare har man ingen bra logistik. Man ljuger om att ha erövrat områden, utan att det stämmer. Med alla pengar Irak äger, så har man köpt gamla flygplan av modellen SU-25, plan som Ryssland självt försöker fasa ut för modernare flyg.

Iraks armé har dock en stor iver att skydda sitt land. De vet vad som händer om de förlorar kriget. Slakt på shiiterna är något som redan sker, men tänk er att ISIS skulle nå shiitiska hjärtlandet, fullt av shiitiska helgedomar. Så dagligen ser jag rapporter om segrar vid vissa områden. Vad Iraks armé behöver är bättre vapen, bättre logistik och bättre ledning.

Jag själv skulle bli råare, för ISIS är inte ensamma utan de får stöd av Sunni stammar och av Saddams gamla garde. Jag skulle ge folk i städer som Falluja och Tikrit, en dag på sig att lämna området, och sedan bomba det till sand. Har du ingenstans att gömma dig, är du bra måltavla för Iraks flygvapen, och sedan går man vidare till nästa stad. Det här med att man bombar nätt och sedan förväntar sig att ISIS ska fly, funkar inte.

Attackerna mot Bagdad fortsätter, dagligen läser jag om bombdåd i huvudstaden. Det är oacceptabelt att man efter 11 år, fortfarande inte har kunnat installera vettiga bombdetektorer eller att man än idag, inte kunnat hitta en formel för att stoppa terrorister från att störa Iraks huvudstads säkerhet.

IRAQ-SYRIA-UNREST

Iran – Hizbollah – Militias 

Med detta sagt, så får jag in både västliga som arabiska rapporter om att de tar tillbaka mark. Vidare sägs det att Iran skickat in trupper för att stödja Irak. Hizbollah har trupper i Irak som även dött i kampen mot ISIS. Enligt en artikel jag läste igår, så hade man 20 000 shiitiska militias i Irak, som slogs på olika fronter mot ISIS.

Analys

Jag är rätt säker på att ju längre tid som går, desto starkare blir motståndet mot ISIS, eftersom ISIS är en organisation som inte kan överleva hur länge som helst. Deras brutalitet skrämmer folk, men samtidigt ger dem mera kraft att stå emot. Kurder, araber, kristna alla är de nu överens om att de är offer för denna brutalitet och att de måste kämpa – eller dö.

Vidare ser vi att ISIS även börjat skrämma och skada sunnitiska intressen, det har redan lett till att sunnis tagit till vapen mot dem. Deras allierade har också börjat göra motstånd, strider mellan Saddams gamla garde och ISIS har redan rapporterats om. Mosulborna har börjat vända ISIS ryggen, som de i början välkomnade, för att dessa hade förstört Mosuls gamla kultur.

Om man finner hjälp i form av flyganfall, så tror jag att ISIS snart kommer ses falla ihop, eftersom de inte har tillräckligt med män för att kriga på alla fronter. Man ser att ISIS krigar i Syrien, i Irak, mot kurderna, mot syriska armen, mot shiiterna, mot sunni grupper. Dessa många fronter, går inte att upprätthålla i längden. Tyvärr är det just folket som lider och det är de oskyldiga som slaktas på öppen gata.

11 kommentarer

 1. bashar 07 augusti 2014

  Har du klipp där Vian är respektlös och hånar den irakiska flaggan?

 2. Bahlool 07 augusti 2014

  försökte hitta det gick ej grrr

 3. antiisis 08 augusti 2014

  Du verkar vara omedveten om att det inte finns bara en utan flera kurdiska politiska aktörer. De kurdiska beväpnade grupperna i Syrien är de som varit aktivast mot ISIS, medan Assad-regimen och FSA/Nusra mest stridit mot varandra. Även inom Irak så har de delar av peshmerga som inte är Barzanis ”vänner”, varit aktiva mot ISIS t.ex i Diyala men även i Mosul/Ninawa. De flesta kurdiska miliser har aktivt stridit mot ISIS.

  Barzani är en opålitlig skum svin, men han är inte hela KRG eller chefen över alla kurdiska miliser.

 4. Bahlool 08 augusti 2014

  Jo jag vet jag håller med dig men vad jag vet så är Peshmergas under hans styre, och jag älskar kurderna i PKK och i syrien för de är äkta män till skillnad mot Barzani som säljer sin heder för att få mera makt

 5. antiisis 09 augusti 2014

  Topp-skiktet av KDPs peshmerga är under Barzanis styre, men dessa vet vi sedan tidigare att de inte är lika kompetenta eller pålitliga som andra fraktioner av KRGs armé/peshmerga. De andra delarna av peshmerga har inte lämnat Mosul/Ninawa eller flytt nånstans utan strider just nu mot ISIS i flera provinser och det är inget som de börjat med nu utan nåt som pågått i exempelvis Diyala sedan ISIS tog över Mosul.

 6. Bahlool 09 augusti 2014

  Vilket parti stödjer du?

 7. antiisis 09 augusti 2014

  Jag är inte medlem i nån av dem, men de senaste årens händelser har gjort att jag fått en mycket bättre syn på PKK/YPG och i princip alla andra kurdiska partier förutom Barzanis KDP.

 8. Bahlool 09 augusti 2014

  Jag har inga problem med kurdisk nationalism, men jag har problem med irakisk kurdisk nationalism som vill ta för mkt av vad jag anser inte är deras och av att Barzani var så tyst och så välkomnande med folk som var emot Irak, däribland dem som jobbar med ISIS (gamla baathpartistar)

 9. Jonas 10 augusti 2014

  Barzani är värsta diktatorn. Under lång tid har han tagit emot personer när de svikit Irak. Han satt ju med Hatem nån vecka sen. Frågan är -varför gör inte regering något?? Med tanke på att både svikit landet?

 10. Bahlool 10 augusti 2014

  Det är för att regeringen är för svag. De har knappt möjlighet att fixa en regering och tyvärr är det en av de sakerna som skadat Irak och folken i IRak som dör nu pga alla dumma politiker.

 11. Jonas 10 augusti 2014

  Fyfan vad mycket hat och ilska den personen har i sig (dogzani) när regering står upp på knä igen så hoppas vi att han blir den första som blir straffad, om inte någon mördar honom tills dess. Hans namn kommer att skrivas ner i historien med svart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *