Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Muta

Summeringen av alla hadither som talar emot Muta:
Det finns bara 4 hadither som går emot Muta och dessa är i grund och botten förmedlade av 3 följeslagare (Sahabas), genom olika kedjor. Var inte förvirrad när sunniter tar upp många hadither, i grund och botten är det 3 som står som kedjans ursprung.
De tre sahabas är:
1) Rabi ibn Sabra (som förmedlar genom sin far Sabra Jahani)
2) Ali ibn Talib
3) Salma bint al Akwa

Alla hadither, förmedlade av dessa 3, är motstridiga mot varandra.

1) Hadith av Ali säger att Muta förbjöds år 7 hijra, vid Khaiber.

2) I en hadith, isn Sabra hävdar att Muta förbjöds år 8 Hijra, vid segern vid Mecka, medan en annan hadith, av densamme Sabra, hävdar att Muta förbjöds år 10 hijra, vid Hujjatul wada, farvälsvallfärden.

3) Salma däremot menar att det förbjöds år 9 hijra, efter slaget vid Hunain.

Ali förmedlar att på Khaiber dagen, så förbjöd Profeten Muta och att äta åsnekött.

Sahih Bukhari, Volume 5, Book 59, Hadith 527
Sahih Bukhari, Volume 7, Book 62, Hadith 50

Förmedlad av Abdullah:

Nafi berättad för mig att Abdulla sade att Allahs budbärare förbjöd Shighar, jag frågade Nafi, ”Vad är Shighar?” Han svarade, ”det är att gifta sig med en mans dotter och (samtidigt) att gifta sig med densamme mannens syster, utan Mahr (i båda fallen); eller att gifta sig med en mans syster och gifta bort sin egen syster till den mannen, utan Mahr.” Några personer sade, ”om man gifter sig, genom list, på Shighar regler/grunder då är giftermålet legalt men dess omständigheter är olagliga.” Andra sade ”Muta och Shighar är tillåtna men dess omständigheter är olagliga”.

Sahih Bukhari, Volume 9, Book 86, Hadith 90

’Abd al-Malik b. Rabi’ b. Sabraal-Juhanni berättar via sin far som återberättar via sin far: Allahs budbärare (saw) tillät oss att avtala om tillfälligt giftermål i segerns år, då vi gick in i Mecka, och vi kom ut ur det men han förbjöd oss att göra det.

Sahih Muslim, Book 8, Hadiths 3257-3260

Jabir bin ’Abdullah och Salama bin Al-Akwa’ återberättar: Medan vi var i en arm+e, kom Allahs budbärare till oss och sade: ”Ni har tillåtits Muta, så gör det.” Allahs budbärare (saw) Ifall en man och en kvinna kommer överens om att gifta sig (tillfälligt), då ska deras giftermål vara i minst 3 nätter, och om de vill fortsätta, kan de göra så; och ifall de vill separera, kan de göra så.” Jag vet inte om det gällde enbart oss eller om det gällde alla. Abu Abdullah (al Bukhari) sade: ”Ali har klargjort att Profeten sagt: ”Muta giftermålet har makulerats (gjorts olaglig).”

Sahih Bukhari, Volume 7, Book 62, Hadith 52

Iyas b. Salama rapporterar via sin far, att Allahs budbärare (saw) gav tillstånd att göra muta för tre nätter i Autas år, och sedan förbjöd det.”

Sahih Muslim, Book 8, Hadith 3251

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.