Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Imam Ali och ljuset

Han satt och gjorde beräkningarna för staten, vid sin sida hade han ett levande ljus. Just då kom Talha och Zubair in. De skulle senare starta ett uppror mot Ali bin Abi Talibs styre och innan dess ville de tala med honom om att ge dem makt och pengar. De räknades till några av de rikaste i Arabien, men girigheten fann inga gränser.

Just när de satte sig ner, släckte Ali det levande ljuset och tände ett annat. De gav varandra en blick och då sade en av dem:

”Oh Ali, vi har kommit för att tala med dig om viktiga ting, men först, varför släckte du det ena ljuset och tände det andra?”

Ali svarade : ”Det där var ett ljus, som vi köpt med hjälp av statens pengar. Så länge som jag arbetade med affärer rörande staten, använde jag det. Nu har ni kommit för att tala med mig om personliga ting, så jag använder mig av ljuset som är köpt med mina privata pengar.”

Talha lämnade honom utan att säga ett ord. Sådan var Ali, rättvis, ärlig och noggrann. Så var hans fiender, de ville ha makt, personlig vinning och status. Senare gick Zubair, Talha och Aisha ut i krig, ett krig som kostade tusentals muslimer livet. Allt för att de inte var tacksamma, allt för att de inte var nöjda med vad de hade..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *