Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skillnaden på Ayatollah – Marja – Mujtahid

Skillnaden på Ayatollah – Marja – Mujtahid

En Ayatollah är när andra lärda, kommit fram till att du uppnått en viss kunskaps nivå när det gäller islamiska kunskaper. Det är ingen officiell titel i sig, utan det är något de börjar kalla dig, när de anser att du gjort dig förtjänt av den.

En Mujtahid blir en person kallad, som uppnått en ”kompletterad” nivå i Fiqh. Det betyder alltså du har en licens att tolka Fiqh. Vid denna nivå, behöver du ingen marja och du följer ingen annan än dig själv.

En Marja är en person som är Mujtahid och som officiellt valt att ledsaga andra. I grund och botten betyder det att du skriver ett ”brev” eller mera känt som Risalah och vem som helst kan läsa det och därmed bestämma sig för att börja följa dig för han/hon anser du är den visaste och kunnigaste bland de lärda.

Det tar drygt 18 år för att komma upp till nivån Hujjat al Islam, ett snäpp under Ayatollah. Man börjar sina studier vid 4-6 års åldern och lär sig Koranen utantill, en så kallad Hafiz. En Marja ska vara vid mogen ålder. De flesta anser även att enbart män får bli Marja. Han ska ha ett logiskt sinne (aql), ha tro, rättvisa och vara född inom ett äktenskap (ej född bastard).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.