Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mutah

Mutah

För Mutah krävs det vissa saker, dessa tar jag upp i ett annat inlägg, här tänkte jag kort beskriva vad som gäller när man kommit så långt, att man har hittat en partner som är laglig, för Mutah:

Saker man måste komma överens om, som med alla andra kontrakt, har Mutah sina krav och sin giltighet och sin period.

1. Tiden:

Kom överens om tiden, hur lång tid ska Mutah kontraktet gälla? För när kontraktet är slut, så är ni inte halal för varandra längre, och får inte röra varandra längre, därför är det av yttersta vikt att veta hur lång tid och när kontraktet tar slut. Om det tar slut, och ni vill vara med varandra igen, måste ni genomgå samma procedur igen.

2. Mahr/Brudgåvan:

Ni måste komma överens om Brudgåvan, Mahr, det är vad mannen ger sin fru. Det behöver inte vara nåt dyrköpt, vissa hadither talar om att Profetens följeslagare, gjorde Mutah för några daddlar.

3. Övrigt

Ni kan komma på olika saker som ni kräver ska gälla. Det är en punkt som är upp till er att bestämma nu.

 

Nu kan ni ingå kontraktet. Man kan göra det mellan sig, och behöver ingen mellanhand. Några av kraven för Mutah är:

 

 1.  Man inte är oskuld, så tjejen som är oskuld måste ha sin fars tillstånd. Det här är alltså ett bra sätt för änkor och för skilda, som behöver en partner.
 2. Kvinnan ska vara från bokens folk. (kristen, muslim, jude)
 3. Behövs inga vittnen. (Kan dock ha vittne om man så behagar)
 4. Behöver ej vara skriftligt. (Kan dock ha skriftligt om man så behagar)
 5. Meningen måste sägas på arabiska. Kan man inte säga orden på arabiska, så kan man säga det på andra språk, men meningen måste översättas Zawatju och Qabiltu inte förändras i sin mening.

Meningen:

Kvinnan säger:

Zawajtuka nafsi fil muddatil malooma alaa mahril maloom
(Jag gifter mig med dig för den kända tiden för den överenskommna brudgåvan)

Mannen svarar då:

Qabiltu

(Jag accepterar)

Summeringen av alla hadither som talar emot Muta:
Det finns bara 4 hadither som går emot Muta och dessa är i grund och botten förmedlade av 3 följeslagare (Sahabas), genom olika kedjor. Var inte förvirrad när sunniter tar upp många hadither, i grund och botten är det 3 som står som kedjans ursprung.
De tre sahabas är:
1) Rabi ibn Sabra (som förmedlar genom sin far Sabra Jahani)
2) Ali ibn Talib
3) Salma bint al Akwa

Alla hadither, förmedlade av dessa 3, är motstridiga mot varandra.

1) Hadith av Ali säger att Muta förbjöds år 7 hijra, vid Khaiber.

2) I en hadith, isn Sabra hävdar att Muta förbjöds år 8 Hijra, vid segern vid Mecka, medan en annan hadith, av densamme Sabra, hävdar att Muta förbjöds år 10 hijra, vid Hujjatul wada, farvälsvallfärden.

3) Salma däremot menar att det förbjöds år 9 hijra, efter slaget vid Hunain.

Ali förmedlar att på Khaiber dagen, så förbjöd Profeten Muta och att äta åsnekött.

Sahih Bukhari, Volume 5, Book 59, Hadith 527
Sahih Bukhari, Volume 7, Book 62, Hadith 50

Förmedlad av Abdullah:

Nafi berättad för mig att Abdulla sade att Allahs budbärare förbjöd Shighar, jag frågade Nafi, ”Vad är Shighar?” Han svarade, ”det är att gifta sig med en mans dotter och (samtidigt) att gifta sig med densamme mannens syster, utan Mahr (i båda fallen); eller att gifta sig med en mans syster och gifta bort sin egen syster till den mannen, utan Mahr.” Några personer sade, ”om man gifter sig, genom list, på Shighar regler/grunder då är giftermålet legalt men dess omständigheter är olagliga.” Andra sade ”Muta och Shighar är tillåtna men dess omständigheter är olagliga”.

Sahih Bukhari, Volume 9, Book 86, Hadith 90

’Abd al-Malik b. Rabi’ b. Sabraal-Juhanni berättar via sin far som återberättar via sin far: Allahs budbärare (saw) tillät oss att avtala om tillfälligt giftermål i segerns år, då vi gick in i Mecka, och vi kom ut ur det men han förbjöd oss att göra det.

Sahih Muslim, Book 8, Hadiths 3257-3260

Jabir bin ’Abdullah och Salama bin Al-Akwa’ återberättar: Medan vi var i en arm+e, kom Allahs budbärare till oss och sade: ”Ni har tillåtits Muta, så gör det.” Allahs budbärare (saw) Ifall en man och en kvinna kommer överens om att gifta sig (tillfälligt), då ska deras giftermål vara i minst 3 nätter, och om de vill fortsätta, kan de göra så; och ifall de vill separera, kan de göra så.” Jag vet inte om det gällde enbart oss eller om det gällde alla. Abu Abdullah (al Bukhari) sade: ”Ali har klargjort att Profeten sagt: ”Muta giftermålet har makulerats (gjorts olaglig).”

Sahih Bukhari, Volume 7, Book 62, Hadith 52

Iyas b. Salama rapporterar via sin far, att Allahs budbärare (saw) gav tillstånd att göra muta för tre nätter i Autas år, och sedan förbjöd det.”

Sahih Muslim, Book 8, Hadith 3251

18 kommentarer

 1. Gholam 12 juni 2017

  Så om jag förstår det rätt så har man rätt till att rätt till att göra mutah utan pappans tillstånd, men bara ifall han vet att hon inte är oskuld?

 2. Bahlool 13 juni 2017

  Beroende på lärd, så anser vissa lärda att du kan ha mutah utan pappans tillstånd, om hon är självständig

 3. Anonym 05 oktober 2017

  Hej! Har en fråga, ifall en pappa tilltåter dottern lära känna killen, kan de då göra mutah utan att ta mer tillåtelse av pappan? Han har inte lagt några krav, och paren vill endast kunna prata med varandra på halal sätt,även kunna röra varandra (inget samlag) är det tillåtet då?

 4. Bahlool 07 oktober 2017

  Beror på vem ni följer som marja. Vissa marja tillåter det utan pappans tillstånd andra tillåter inte det.

 5. Anonym 10 oktober 2017

  Om man följer sayid sistani?

 6. N 13 augusti 2020

  Kan man som kvinna göra mutah med en kristen man?

 7. Bahlool 17 augusti 2020

  Nej, det är ej tillåtet.

 8. anonym 24 januari 2021

  Beror på vem ni följer som marja. Vissa marja tillåter det utan pappans tillstånd andra tillåter inte det.

  kan du nämna nån som seger att det inte behövs pappans tillåtelse ? skulle vara tacksam

 9. anonym 25 januari 2021

  selam alikom om det finns en marja som till[ter det kan ni sega vem det ’r skulle vara tacksam f;r det !f;r jag letade p[ nätet och hittade inget !

 10. Bahlool 26 januari 2021

  wsalam wal ra7ma, tillåta vad? Mutah? det tillåts av alla marja..

 11. anonym 28 januari 2021

  tack broder !

 12. Fadde 03 maj 2021

  Hej broder. Om man följer Sayyid Fadhallah eller Khomejni och man vill lära känna en kvinna men mannen är gift och hon är ogift. Är det tillåtet att göra Mutah? Måste även kvinnan mannen är gift med godkänna detta eller funkar det bra utan att hon vet? Vi diskuterade detta igår och hade varit intressant att veta. Tack på förhand

 13. Mohamed 09 augusti 2021

  – Vad är SKILLNADEN mellan ZINNA och mutah??????

  – Vad är SKILLNADEN mellan mutah och PROSTITUTION????

  – Finns det nackdelar med mutah?

  – Hur stor sannolikhet att man får AIDS om man gör mutah med många människor?

  – Kan man göra mutah hela livet utan att gifta sig?

  – Gör Mutah folk att tappa intresset i att gifta sig? och om dem gifter sig så gifter dem sig jätte sent i livet?

  – Leder Mutah till könssjukdomar? Är du ansvarig framför Allah när någon får en könssjukdom för att han/hon har följt ditt råd om mutah?

  – Finns det någon profet som gjort mutah?

  – Finns det någon dotter till en profet eller imam som gjort mutah?

  – Finns det en dotter/son till Imam som gjort mutah?

  – Många profeter har gift sig efter 40 års åldern…vem av dem har gjort mutah?

  – Varför berättar du inte om nackdelarna?

  – Tror du verkligen att Allah tillåter mutah även om det finns nackdelar som AIDS/HIV etc?

  – I koranen är äktenskap väldigt respektfullt…Mutah är mer som lek så det är mot Koranen och Allahs ord

  – Du lär ut mutah till alla sorters människor och även oskyldiga människor kommer att utnyttjas pga det du lär ut. Du vet om att du är ansvarig framför Allah för i Islam om man lär ut något dåligt så kommer du få haram för det du lär ut och för alla som gör som du lärt dem

  – Använd hjärnan…tror du verkligen att ungdomar inte utnyttja mutah? Tror du verkligen att onda människor inte utnyttjar mutah och skadar oskyldiga tonåringar etc?

  – Må Allah hålla dig ansvarig i domedagen för allt du lär ut. Må Allah låta dig stå till svars för det du lär ut till bla ungdomar och onda människor och må Allah straffa alla som lär ut saker och förstör samhället. Amin.

 14. Bahlool 17 augusti 2021

  Käre självmordsbombare. Låt mig inte börja…Om det är Zina, så menar du att Zubair och Abdullah bin Zubair, den okände ”sahaba/tabi” ni hyllar, var syndare? Enligt dina egna böcker, så gjorde Zubair mutah, med vem om inte med Abu Bakrs dotter hahahha…så han fick söner med henne, som alla är hyllade av er, men som är barn till Zina? Gå nu tillbaka till dina hadithböcker, bukhari och annat (hade du bemödat dig läsa dina egna hadither som jag har i inlägg om mutah) så hade du sett att stora sahaba var av uppfattningen att Mutah var inte förbjudet, var tillåtet och var hyllat. Så du, ett gatubarn som lever 1400 år efter Sahabas, vill veta mera om Islam än stora sahabas och förmeldare av sunni hadither?
  Som Imam Ali (a.s) så fint sade, hade inte OMAR förbjudit Mutah, hade ingen gjort zina. Jag vet hur det funkar med din sort, ni kan förslava kvinnor och ha sex med dem, ni kan ha misyar giftermål, ni kan även ligga runt efter att ha gått ut och festat, men fy fan om ni gör något halal som Mutah, då är det stor synd. Om du inte förstår skillnaden på prostitution och Mutah, då visar det på att ingen logik, inga bevis, inte heller Koranen och versen 4:24, kommer hjälpa.
  Skäms att du tror att mutah är som en lek..när den var tillåten fram tills din Profet Omar förbjöd det 😉

 15. Hhhhhrj 15 december 2021

  Hej
  Om man har gjort ett misstag och legat med någon när man har varit oskuld och föräldrarna vet inget om detta, jag undrar bara om man kan ha mutha nu eller om det fortfarande är haram och måste ha pappas tillstånd. Tillsvidare menar jag

 16. Bahlool 23 december 2021

  Hej, enligt sayyid sistani måste du ha tillståndet av pappan även då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.