Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nasiba

I denna tid, då människor utan att ha gjort något, blivit kända och man gör såpor och program om dem, så är det kanske av nytta att tänka på hjältar, som ville offra sina liv och sina lemmar, för islams skull.
Här kommer berättelsen om Nasiba, en kvinna som ville offra sina barn och sitt liv, för att skydda Profeten saw, medan stora sahbas flydde fältet…

Nasiba

Det djupa ärret på Nasibas skuldror, denna dotter till Kaab, vittnade om ett djupt sår i det förgångna. Närsom kvinnorna, särskilt de yngre, de som inte hade sett Profeten saw, eller var för unga för att se hans tid, såg försjunkningen i hennes skuldror, så frågade de nyfiket om vart det kom ifrån. De älskade höra henne tala om hennes bravader vid Uhudslaget.

När Nasiba hade begett sig till Uhud, så hade hon ingen tanke på att ta till vapen, hon hade vatten och bandage med sig och skulle ta hand om de sårade och törstiga. Muslimerna, var som vanligt, i minoritet mot de överväldigande Meckastyrkorna. Muslimerna hade fått de otrogna att ta till språng, men genom att Khaled bin Waleed och hans ryttare, kom bakifrån och de män so hade befallits att bevaka Ainain kullorna, hade gett upp sina poster för att delta i insamlingen av segerbytet, så vändes krigslyckan. De flesta muslimerna tog till språng, förutom några få. Jag har ofta tagit upp att det var Ali a.s men kvinnan som var en av få som stannade kvar, var just denna Nasiba.

Hon såg att Profeten saw, var omringad och ensam, så hon släppte sitt vattenskinn och tog upp ett svärd och försvarade Profeten. Hon slåg in på fienden som en lejoninna, och hon mötte en man som aktivt sökte efter Profeten saw, men när hon slog in på honom, så hade han en sådan tjock rustning, att hon inte kom någonvart, så han fick in ett djupt slag in på hennes skuldror, och därifrån strömmade det ut blod. Hon försvagades men fortsatte ändå kämpa mot de otrogna.

Även hennes son deltog i försvaret, och hon fick reda av Profeten saw vem denna man var som hade sårat hennes son, och hon kämpade så hårt mot honom att hon fick omkull honom och slåg in på honom. Hämnden var hennes.

Efter att flera muslimer vände om och insåg att de hade svikit Profeten saw, så jagade de iväg de otrogna och egentligen ansåg man att Nasiba inte skulle överleva slaget. Men det gjorde hon.
Många muslimer dog martyrdöden och många andra sårades, däribland Nasiba, som hade detta ärr som bevis för sitt hjältedåd. Så länge Profeten saw levde, så fortsatte han fråga efter Nasiba, hjältinnan från Uhud, när ”stora” sahabas som Omar och Abu Bakr flydde fältet, var hon kvar, och försvarade den bäste av de bästa…

 

Ibland sätter Allah dig på en plats, och det du planerade, det du hoppades på förändras, och du får gå en annan väg. Nasibe tänkte inte på att ta till vapen men kände sig tvungen och medan ”modiga” män sprang därifrån, så stannade hon kvar vid sin älskade Profet saw och var redo att offra sig och sina barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.