Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Klagomål mot en man

Ofta hör jag frågor om, hur man ska göra när man är i ett giftermål, där mannen behandlar sin fru illa? Här kommer en sådan berättelse om en man, som trodde sig komma undan med det.

Klagomål mot en man

Under Imam Alis a.s, Kalifat, brukade Imamen a.s lyssna på folks klagomål och nödrop. En dag var det så hett att ingen gick ut ur huset förrän mot kvällen, ändå satt Imamen a.s vid sitt hus, stödd mot en vägg, för att lyssna på folks klagomål. Ibland gick han på stadens gator för att observera folks kondition. En dag kom han hem till sitt hus, varm och trött och möttes av en kvinna, som väntade på honom där.

Hon klagade på att hennes man hade behandlat henne illa och att han slängt ut henne hemifrån och hotat henne med stryk, ifall jag går till honom kommer han slå mig, sade hon och bad om hjälp för att rättvisa ska skipas.

Han sa till kvinnan att vänta tills det blir kyligare och så kanske hennes man lugnar ner sig ner det inte är så varmt. Dock sedan ändrade han sig och sa, vid Allah, rättvisa! En förtryckt person måste få rättvisa och det får inte dra ut på tiden, den förtrycktes rätt måste tas från förtryckaren, och varje uns av fruktan måste tas bort från den förtrycktes hjärta så att den förtryckte kan stå modigt inför förtryckaren och kräva sin rätt!

Damen visade vart huset var och Imamen a.s följde efter henne. Vid dörren kallade han högt, oh husets herre, salam på dig. En ung man kom ut, han var hennes man, han kände inte igen Imamen a.s, och såg enbart en gammal man med sin fru, och antog att han var där för att försöka medla.

Imamen a.s sa, denna dam har fört fram klagomål mot dig, hon hävdar att du förtryckt henne och att du slängt ut henne från sitt hem och att du även hotat henne, jag är här för att uppmana dig att frukta Allah och vara snäll mot din fru.

Mannen svarade, och vad angår det dig vad jag gör med min fru? Ja, jag hotade henne att slå henne, men nu har jag ändrat mig och jag kommer att bränna upp henne levande, för hon tog hit dig.

Imamen a.s stördes av denna mans oförskämdhet och hot, han drog ut sitt svärd och sa, jag ger dig bara goda råd om hur du ska bete dig och att uppmana dig att du ska avhålla dig från dåliga handlingar; men du svarar på detta sätt och att du hotar bränna upp en kvinna, tror du det finns ingen auktoritet i denan värld?

Mannen hade trott att han kunde spela tuff inför en gammal man och en svag kvinna, och kände inte igen Imamen a.s förrän folk började flockas runt dem pga tumultet. De böjde sina huvuden och sa, frid vare med dig, de troendes ledare. Då insåg den oförskämda unga mannen vem han hade att göra med och började darra och sade, oh de troendes mästare, förlåt mig, jag erkänner mina fel och jag ska från denna dag lyssna på min fru.
Imamen a.s vände sig mot frun och uppmanade henne att gå in i huset och att inte ge sin man fog för att bli arg på henne igen.

Vi har en tendens att låta makt över människor styra oss och vi måste veta, det finns alltid nån starkare och det finns både en himmelsk som jordisk makt, som kommer skipa rättvisa för de förtrycka och dem vi behandlar illa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.