Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Glömda massakrer – Indiens slakt av muslimer

BBC News – Hyderabad 1948: India’s hidden massacre.

I samband med att Indien blev ”självständigt”, så delades landet in i Pakistan, med övervägande muslimsk befolkning och Indien, med överväldigande hinduistisk befolkning (ändå finns det runt 100 miljoner muslimer i landet).

När landet delades, så mördades över 500 000 muslimer och hinduer, när de hade hamnat på fel sida av gränsen eller var på väg åt det ena eller andra hållet. Det här är fakta, det som inte kändes till var att även efter delningen, så begicks stora massmord, däribland i delstaten Hyderabad år 1948, en delstat i mitten av Indien.

Hyderabad

Hyderabad styrdes av en prins, såsom resten av de runt 500 staterna i Indien, prinsen en muslim, vägrade bli del av Indien, något som Indiens politiker, inte kunde acceptera. De skickade in sin armé och efter ett tag fick de höra rykten om massmord, plundring och förföljelse, grundat på religion.

Efter att man skickat dit en kommitté, så kom det fram att armén – en hinduistisk sådan, hade begått brott mot mänskligheten, genom att mörda just muslimer. Militären hade avväpnat muslimerna, men tillåtit hinduerna att behålla sina vapen. De plundrade muslimska hem och även uppmuntrade pogromer (förföljelse) av muslimerna.

Del av rapporten

”Armén drog fram muslimska vuxna män från byarna och massakrerade dem kallblodigt.” Sägs det i rapporten. Man har dock även sagt att ofta så skyddade armén muslimer och deras byar.

”På många platser visades oss brunnar, fulla av döda kroppar, som ruttnade. I en sådan brunn hittade vi 11 kroppar, bland dem en kvinna med ett litet barn fäst vid hennes bröst.”

Man menar i rapporten att mellan 27 000 och 40 000 människor hade förlorat sina liv pga arméns och pöbelns massmord.

När kommittén kom tillbaka till huvudstaden, så doldes rapporten och kommitténs slutsats kom inte fram förrän nu på senare år, då en historiker forskade i ämnet. Hemligheten doldes så djupt, att än idag, är det ett fåtal indier som känner till masslakten. Idag går det dock att läsa om rapporten på Nehru Memorial Museum and Library (den dåvarande statsministern som låg bakom attacken och kommittén.)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *