Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Delad glädje är dubbel glädje

Två män, båda jättesjuka, låg i samma rum. En man tilläts sätta sig upp varje dag, en timme, för att dränera hans lungor från vätskor. Hans säng var närmast fönstret.

Den andre mannen fick ligga hela tiden i sin säng och fick inte röra på sig. De talade med varnadra hela tiden, de talade om sina familjer, sina jobb, sin historia…

Varje eftermiddag, när mannen vid fönstret fick sätta sig upp en timme, så tog han tillfället i akt att förklara för sin vän i rummet, vad som försiggick utanför fönstret. Han beskrev färgerna utanför, de älskande som gick förbi hand i hand, barnen som lekte, fåglarna som flög. Han beskrev molnen, vädret, solen. Medan han beskrev allt som hände utanför fönstret, låg den andre mannen och slöt sina ögon och föreställde sig allt det där.

En dag beskrev han en parad, som hölls just utanför fönstret. Även då den andre mannen inte kunde se paraden eller höra dem, så föreställde han sig allt i sitt inre. Dagarna, veckorna, månaderna gick. En morgon kom sjuksköterskan och upptäckte att mannen vid fönstret hade somnat in under natten.

Hon blev ledsen och kallade på sjukhuspersonalen att ta hand om kroppen. När den andre mannen fann det lämpligt, bad han att de skulle sätta honom vid fönstret istället. När han var ensam, började han långsamt höja sig, så han kunde se ut från fönstret…

Utanför såg han att fönstret vette mot en stor stenvägg…

Mannen kallade till sig sjuksköternskan och undrade, hur det kom sig att den andre mannen beskrev allt så fint utanför när det var en vägg i verkligheten. Skjuksköterskan berättade då att det var så att den mannen var blind. Hon menade, att han kanske bara ville uppmuntra dig.

Moral av berättelsen:

Det finns stor nöje och glädje i att få andra att bli glada, även om vi själva mår dåligt och själva har problem. Delad glädje är dubbel glädje. Vill du känna dig rik, räkna upp allt goda du har i ditt liv, som du inte köpt med pengar, vänner, släkt, kärlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.