Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Shia hadither om köttätande

Hadither om Kött

9 – Chapter on the desirability of choosing (or, preferring) meat over all condiments (idam, a food eaten with bread) and food (ta`am)

[ 31031 ] 1 ـ محمد بن يعقوب ، عن محمد بن يحيى ، عن أحمد بن محمد ، عن الوشّاء ، عن عبدالله بن سنان ، قال : سألت أبا عبدالله ( عليه السلام ) عن سيد الادام في الدنيا والآخرة ، قال : اللحم ، أما تسمع قول الله عزّ وجلّ : ( ولحم طير مما يشتهون ).

1 – Muhammad b. Ya`qub from Muhammad b. Yahya from Ahmad b. Muhammad from al-Washsha’ from `Abdullah b. Sinan. He said: I asked Abu `Abdillah ( عليه السلام ) about the sayyid (master) of condiments in the world and the hereafter. He said: Meat. Indeed, you hear the saying of Allah عزّ وجلّ “And flesh of fowl as they desire” (56:21)

[ 31032 ] 2 ـ وعن علي بن محمد بن بندار ، عن أحمد بن أحمد بن أبي عبدالله ، عن محمّد بن علي ، عن عيسى بن عبدالله العلوي ، عن أبيه ، عن جده ، عن علي ( عليه السلام ) ، قال : قال رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : اللحم سيد الطعام في الدنيا والآخرة .

2 – And from `Ali b. Muhammad b. Bandar from Ahmad b. Ahmad b. Abu `Abdillah from Muhammad b. `Ali from `Isa b. `Abdullah al-`Alawi from his father from his grandfather from `Ali ( عليه السلام ). He said: The Messenger of Allah ( صلى الله عليه وآله وسلم ) said: Meat is the sayyid of food in the world and the hereafter.

[ 31033 ] 3 ـ وعنه ، عن أحمد ، عن علي بن الريان رفعه إلى أبي عبدالله ( عليه السلام ) قال : قال رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : سيد أدام الجنة اللحم .

3 – And from him from Ahmad from `Ali b. ar-Rayyan going up to Abu `Abdillah ( عليه السلام ). He said: The Messenger of Allah ( صلى الله عليه وآله وسلم ) said: The sayyid of condiments of the Garden is meat.

[ 31034 ] 4 ـ وعن محمد بن يحيى ، عن أحمد بن محمد ، عن علي بن الحكم ، عن بعض أصحابه ، عن أبي جعفر ( عليه السلام ) ، قال : سيد الطعام اللحم .

4 – And from Muhammad b. Yahya from Ahmad b. Muhammad from `Ali b. al-Hakam from some of his companions from Abu Ja`far ( عليه السلام ). He said: The sayyid of food is meat.

11 – The absence of dislike for the person being a lover of meat, one who eats it a lot of it.

[ 31092 ] 1 ـ محمد بن يعقوب ، عن محمد بن يحيى ، عن أحمد بن محمد ، عن علي بن الحكم ، عن الحسين بن أبي العلا ، عن أبي عبدالله ( عليه السلام ) قال : كان رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) لحما يحب اللحم .

1 – Muhammad b. Ya`qub from Muhammad b. Yahya from Ahmad b. Muhammad from `Ali b. al-Hakam from al-Husayn b. al-`Ala’ from Abu `Abdillah ( عليه السلام ). He said: The Messenger of Allah ( صلى الله عليه وآله وسلم ) was a meat-lover (lahiman, someone who eats a lot of meat) loving meat.

[ 31093 ] 2 ـ وعنه عن أحمد ، عن علي بن الحكم ، عن سيف بن عميرة ، عن الحسن بن هارون ، عن أبي عبدالله ( عليه السلام ) قال : ترك أبوجعفر ( عليه السلام ) ثلاثين درهما للحم يوم توفي وكان رجلا لحما .

2 – And from him from Ahmad from `Ali b. al-Hakam from Sayf b. `Amira from al-Hasan b. Harun from Abu `Abdillah ( عليه السلام ). He said: Abu Ja`far ( عليه السلام ) left thirty dirhams for meat the day he died, and he was a man who was a meat-lover.

[ 31094 ] 3 ـ وعن علي بن محمد بن بندار ، وغيره ، عن أحمد بن أبي عبدالله ، عن عثمان بن عيسى ، عن مسمع أبي سيار ، عن أبي عبدالله ( عليه السلام ) أن رجلا قال له : إن من قبلنا يروون أن الله عزوجل يبغض البيت اللحم ، فقال : صدقوا ، وليس حيث ذهبوا ، إن الله يبغض البيت الذي يؤكل فيه لحوم الناس .

3 – And from `Ali b. Muhammad b. Bandar and other than him from Ahmad b. Abu `Abdillah from `Uthman b. `Isa from Misma` b. Abu Sayyar from Abu `Abdillah ( عليه السلام ), that a man said to him: There are those before us who narrate that Allah عزوجل hates the house of meat. So he said: They have told the truth, but it is not where they have gone. Allah hates the house in which the flesh (lit. meats) of the people is eaten.

[ 31095 ] 4 ـ وعنهما عن أحمد ، عن محمد بن علي ، عن الحسن بن علي بن يوسف ، عن زكريا بن محمد الازدي ، عن عبد الاعلى مولى آل سام ، قال : قلت لابي عبدالله ( عليه السلام ) : إنا نروي عندنا عن رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) ، أنه قال : إن الله يبغض البيت اللحم ، فقال : كذبوا ، إنما قال رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : البيت الذي يغتابون فيه الناس ، ويأكلون لحومهم ، وقد كان أبي لحما ، وقد مات يوم مات ، وفي كم ام ولده ثلاثون درهما للحم .

4 – And from them from Ahmad from Muhammad b. `Ali from al-Hasan b. `Ali b. Yusuf from Zakariyya b. Muhammad al-Azdi from `Abd al-A`la the client of the Aal Sam. He said: I said to Abu `Abdillah ( عليه السلام ): We narrate amongst us from the Messenger of Allah ( صلى الله عليه وآله وسلم ) that he said: Allah hates the house of meat. So he said: They have lied. The Messenger of Allah ( صلى الله عليه وآله وسلم ) only said: the house in which the people are backbitten, and they eat their flesh (lit. meats). And my father was a meat-lover, and he died the day he died and in the sleeve of his umm walad was thirty dirhams for meat.

[ 31096 ] 5 ـ وعن عدة من أصحابنا ، عن سهل بن زياد ، عن جعفر بن محمد الاشعري ، عن ابن القداح ، عن أبي عبدالله ( عليه السلام ) ، قال : قال رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : إنا معاشر قريش قوم لحمون .

5 – And from a group of our companions from Sahl b. Ziyad from Ja`far b. Muhammad al-Ash`ari from Ibn al-Qaddah from Abu `Abdillah ( عليه السلام ). He said: The Messenger of Allah ( صلى الله عليه وآله وسلم ) said: We the companies of Quraysh are a people who are meat-lovers.

[ 31097 ] 6 ـ محمد بن علي بن الحسين ، قال : قيل للصادق ( عليه السلام ) : بلغنا عن رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) ، أنه قال : إن الله تبارك وتعالى ليبغض البيت اللحم واللحم السمين ، فقال ( عليه السلام ) : إنا لنأكل اللحم ونحبّه ، وإنما عنى ( عليه السلام ) البيت الذي يؤكل فيه لحوم الناس بالغيبة ، وعنى باللحم السمين : المتبختر والمختال في مشيه .

أحمد بن أبي عبدالله البرقي في ( المحاسن ) عن علي بن الحكم ، وذكر الحديث الاول والثاني ، وعن عثمان بن عيسى ، وذكر الثالث ، وعن محمد بن علي وذكر الرابع ، وعن جعفر بن محمد وذكر الخامس .

6 – Muhammad b. `Ali b. al-Husayn. He said: It was said to as-Sadiq ( عليه السلام ): It has reached us from the Messenger of Allah ( صلى الله عليه وآله وسلم ) that he said: Allah تبارك وتعالى hates the house of meat and the fat meat. So he ( عليه السلام ) said: We eat meat and we love it. And he ( عليه السلام ) only meant the house in which the flesh (lit. meats) of the people were eaten by backbiting, and he meant by the fat meat: the prancer and swaggerer in his walk.

Ahmad b. Abu `Abdillah al-Barqi in al-Mahasin from `Ali b. al-Hakam, and he mention the first hadith and the second; and from `Uthman b. `Isa and he mentioned the third; and from Muhammad b. `Ali and he mentioned the fourth; and from Ja`far b. Muhammad and he mentioned the fifth.

[ 31098 ] 7 ـ وعن أبيه ، عن ابن أبي عمير ، عن إبراهيم بن عبد الحميد ، عن سكين * ، عن أبي عبدالله ( عليه السلام ) قال : كان رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) يأكل اللحم .

* في المصدر : مسكين .

7 – And from his father from Ibn Abi `Umayr from Ibrahim b. `Abd al-Hamid from Sukayn (?) * from Abu `Abdillah ( عليه السلام ). He said: The Messenger of Allah ( صلى الله عليه وآله وسلم ) would eat meat.

* in the source text: Miskin

[ 31099 ] 8 ـ وعن علي بن الحكم ، عن عروة بن موسى ، عن أديم بياع الهرويّ ، قال : قلت لابي عبدالله ( عليه السلام ) : بلغنا أن رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) كان يقول : إن الله يبغض البيت اللحم ، قال : إنما ذاك البيت الذي يؤكل فيه لحوم الناس ، وقد كان رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) لحما يحب اللحم .

8 – And from `Ali b. al-Hakam from `Urwa b. Musa from Udaym the cat seller (?). He said: I said to Abu `Abdillah ( عليه السلام ): It has reached us that the Messenger of Allah ( صلى الله عليه وآله وسلم ) would say: Allah hates the house of meat. He said: That house is only the one in which the flesh (lit. meats) of the people are eaten. And the Messenger of Allah ( صلى الله عليه وآله وسلم ) was a meat-lover, loving meat.

[ 31100 ] 9 ـ وعن بعض من رواه ، قال : قال أبو عبدالله ( عليه السلام ) : قال رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : اللحم حمض العرب .

9 – And from some of whom narrrated it, he said: Abu `Abdillah ( عليه السلام ) said: The Messenger of Allah ( صلى الله عليه وآله وسلم ) said: Meat is the citrus (?) of the Arab.

[ 31101 ] 10 ـ وعن أبيه ، عن صفوان ، عن العيص ، عن أبي عبدالله ( عليه السلام ) ، قال : نظر رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) إلى لحم لبريرة ، فقال : ما يمنعكم عن هذا اللحم أن تصنعوه ؟ وكان لحما .

10 – And from his father from Safwan from al-`Is from Abu `Abdillah ( عليه السلام ). He said: The Messenger of Allah ( صلى الله عليه وآله وسلم ) looked at (some) meat that was Barira’s. So he said: What prevents you from preparing this meat? And he was a meat-lover.

[ 31102 ] 11 ـ وعن ابن محبوب ، عن حماد بن عثمان ، قال : قلت لابي عبدالله ( عليه السلام ) : البيت اللحم يكره ؟ قال : ولم ؟ قلت : قد بلغنا عنكم ، قال : لا بأس به .

11 – And from Ibn Mahbub from Hammad b. `Uthman. He said: I said to Abu `Abdillah ( عليه السلام ): Is the house of meat disliked? He said: And why? I said: It has reached us from you. He said: There is no harm with it.

[ 31103 ] 12 ـ وعن ابن فضال ، عن حماد اللحام ، قال : سألت أبا عبدالله ( عليه السلام ) عن بيت اللحم يكرهونه ، قال : ولم ؟ قلت : بلغني عنكم ، وإنا مع قوم في الدار من الاخوان أمرنا واحد ، فقال : لا بأس بإدمانه .

12 – And from Ibn Faddala from Hammad the butcher. He said: I asked Abu `Abdillah ( عليه السلام ) about the house of meat, they dislike it. He said: And why? I said: It was reached us from you, and I was in a house with the brothers (who) our affair is one. So he said: There is no harm with its excess (?).

[ 31104 ] 13 ـ الحسين بن بسطام في ( طب الائمة ) عن محمد بن المنذر ، عن علي بن أخي يعقوب ، عن عن داود ، عن هارون بن الجهم * ، عن السكوني ، عن أبي عبدالله الصادق ( عليه السلام ) ان رجلا قال له : يا بن رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) إن قوما من علماء العامة يروون عن النبي ( صلى الله عليه وآله ) أن الله يبغض اللحامين ، ويمقت البيت ** الذي يؤكل فيه اللحم كل يوم ، فقال : غلطوا غلطا بينا إنما قال رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : إن الله يبغض أهل بيت يأكلون في بيوتهم لحوم الناس ، أي يغتابونهم ، مالهم ! لارحمهم *** الله عمدوا إلى الحلال فحرموه لكثرة رواياتهم .

* في المصدر : هارون بن أبي الجهم .
** في المصدر : أهل البيت .
*** في المصدر : يرحمهم .

13 – al-Husayn b. Bistam in Tibb al-A’imma from Muhammad b. al-Mundhir from `Ali b. Akhi Ya`qub from * from Harun b. al-Jahm * from as-Sakuni from Abu `Abdillah ( عليه السلام ) that a man said to him: O son of the Messenger of Allah ( صلى الله عليه وآله وسلم ), a group of the `ulama of the `Aama narrate from the Prophet ( صلى الله عليه وآله وسلم ) that Allah hates the butchers, and detests the house in which meat is eaten every day. So he said: They have erred with a clear error. The Messenger of Allah ( صلى الله عليه وآله وسلم ) only said: Allah hates the people of a house ** who eat in their homes the flesh (lit. meats) of the people, that is, they backbite them. What is with them! (May) Allah not have mercy on them. They betook to the halal and forbade it due to the abundance of their narrations.

* in the source text: Harun b. Abi ’l-Jahm
** in the source text: people of the house

[ 31105 ] 14 ـ وعن أبي عبدالله ( عليه السلام ) ، قال : اللحم ينبت اللحم ، ومن تركه أياما فسد عقله .

* في المصدر : ترك أكله .

14 – And from Abu `Abdillah ( عليه السلام ). He said: Meat builds meat. And whoso abandons it * for days his intellect (`aql) is corrupted.

Dislike of abandoning the eating of meat for forty days
12 ـ باب كراهة ترك أكل اللحم أربعين يوما ، أو أياما ولو بالقرض ، واستحباب الاذان في أذن من تركه أربعين يوما

12 – Chapter on the dislike of abandoning the eating of meat for forty days, or some days even if by loan (?), and the desirability of (calling) the adhan in the ear of someone who left it off for forty days

[ 31106 ] 1 ـ محمد بن يعقوب ، عن علي بن إبراهيم ، عن أبيه ، عن ابن أبي عمير عن هشام بن سالم ، عن أبي عبدالله ( عليه السلام ) قال : اللحم ينبت اللحم ، ومن تركه أربعين يوما ساء خلقه ، ومن ساء خلقه فأذنوا في اذنه .

1 – Muhammad b. Ya`qub from `Ali b. Ibrahim from his father from Ibn Abi `Umayr from Hisham b. Salim from Abu `Abdillah عليه السلام. He said: Flesh builds flesh, and whoever abandons it for forty days his nature (khuluq) is worsened, and whoever’s nature is worsened then call the adhan in his ear.

[ 31107 ] 2 ـ وعن عدة من أصحابنا ، عن أحمد ابن محمد ، بن أبي نصر ، عن الحسين بن خالد قال : قلت لابي الحسن ( عليه السلام ) : إن الناس يقولون : إن من لم يأكل اللحم ثلاثة أيام ساء خلقه ، فقال : كذبوا ولكن من لم يأكل اللحم أربعين يوما تغير خلقه وبدنه ؛ وذلك لانتقال النطفة في مقدار أربعين يوما .

2 – And from a number of our companions from Ahmad b. Muhammad from Ibn Abi Nasr from al-Husayn b. Khalid. He said: I said to Abu ‘l-Hasan عليه السلام: The people say: Whoever abandons eating meat for three days his nature is worsened. So he said: They have lied, rather (it is that) whoever does not eat meat for forty days his nature and his body are altered, and that it is due to the transfer of the nutfa in the measure of forty days.

[ 31108 ] 3 ـ وعن علي بن محمد بن بندار ، وغيره ، عن أحمد بن أبي عبدالله ، عن محمد بن علي ، عن ابن بقاح ، عن الحكم بن أيمن ، عن زيد الشحام ، عن أبي عبدالله ( عليه السلام ) قال : قال رسول الله ( صلّى الله عليه وآله ) : من أتى عليه أربعين يوما ولم يأكل اللحم فليقترض على الله عزّ وجلّ وليأكله .

أحمد بن أبي عبدالله البرقي في ( المحاسن ) عن محمد بن علي مثله ، وعن ابن أبي نصر ، وذكر الذي قبله ، وعن أبيه ، عن ابن أبي عمير ، وذكر الاول .

3 – And from `Ali b. Muhammad b. Bundar and other than him from Ahmad b. Abi `Abdillah from Muhammad b. `Ali from Ibn Baqqah from al-Hakam b. Ayman from Zayd the oil vendor from Abu `Abdillah عليه السلام. He said: The Messenger of Allah صلى الله عليه وآله said: Whoever completes forty days and he has not eaten meat, then he is to take a loan upon Allah عزّ وجلّ and eat it.

Ahmad b. Abi `Abdillah al-Barqi in al-Mahasin from Muhammad b. `Ali likewise, and from Ibn Abi Nasr and he mentioned the one prior to it, and from his father from Ibn Abi `Umayr and he mentioned the first one.

[ 31109 ] 4 ـ وعن ابن المغيرة ، عن غياث بن إبراهيم ، عن أبي عبدالله ( عليه السلام ) قال : اللحم من اللحم ، ومن تركه أربعين يوما ساء خلقه ، كلوه فإنه يزيد في السمع والبصر .

4 – And from Ibn al-Mughira from Ghiyath b. Ibrahim from Abu `Abdillah عليه السلام. He said: Flesh is from flesh, and whoever abandons it for forty days his nature is worsened, for it increases one in hearing and sight.

[ 31110 ] 5 ـ وعن أبي القاسم ويعقوب بن يزيد ، عن زياد بن مروان القندي ، عن ابن سنان ، وأبي البختري ، عن أبي عبدالله ( عليه السلام ) ، قال : اللحم ينبت اللّحم ، ومن ترك اللحم أربعين صباحا ساء خلقه .

5 – And from Abu ‘l-Qasim and Ya`qub b. Yazid from Ziyad b. Marwan al-Qandi from Ibn Sinan from Abu ‘l-Bakhtari from Abu `Abdillah عليه السلام. He said: Flesh builds flesh, and whoever abandons meat for forty mornings his nature is worsened.

[ 31111 ] 6 ـ وعن محمد بن علي ، عن ابن بقاح ، عن الحكم بن أيمن ، عن أبي اُسامة ، عن أبي عبدالله ( عليه السلام ) ، قال : قال رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : عليكم باللحم ، فإن اللحم ينمي اللحم ، ومن مضى به أربعون صباحا لم يأكل اللحم ساء خلقه ، ومن ساء خلقه فأطعموه اللحم ، ومن أكل شحمة أنزلت مثلها من الداء .

6 – And from Muhammad b. `Ali from Ibn Baqah from al-Hakam b. Ayman from Abu Usama from Abu `Abdillah عليه السلام. He said: The Messenger of Allah صلى الله عليه وآله said: Betake you to meat, for flesh makes flesh grow. And whoever has forty mornings pass by him in which he did not eat meat, his nature is worsened. And whoever’s nature is worsened then feed him meat. And whoever eats a piece of fat, its like of malady is brought down.

[ 31112 ] 7 ـ وعنه ، عن أحمد بن محمد ، عن أبان ، عن الواسطي ، عن أبي عبدالله ( عليه السلام ) ، قال : إن لكل شيء قرماً ، وإن قرم الرجل اللحم ، فمن تركه أربعين يوما ساء خلقه ، ومن ساء خلقه فأذنوا في اذنه اليمنى .

وعن المحاسن ، عن أبان مثله .

7 – And from him from Ahmad b. Muhammad from Aban from al-Wasiti from Abu `Abdillah عليه السلام. He said: Everything has a longing (qaram), and the longing of the man is meat. So whoever abandons it for forty days, his nature is worsened. And whoever’s nature is worsened then call the adhan in his right ear.

And from al-Mahasin from Aban likewise.

[ 31113 ] 8 ـ وعن أبيه ، عمن ذكره ، عن أبي حفص الابان ، عن أبي عبدالله ( عليه السلام ) عن آبائه ، عن علي ( عليهم السلام ) ، قال : كلوا اللحم ، فإن اللحم من اللحم ، واللحم ينبت اللحم ، ومن لم يأكل اللحم أربعين يوما ساء خلقه ، وإذا ساء خلق أحدكم من إنسان أو دابة فأذنوا في اذنه الاذان كله .

8 – And from his father from the one who he mentioned from Abu Hafs al-Aban from Abu `Abdillah عليه السلام from his fathers from `Ali عليه السلام. He said: Eat meat, for flesh is from flesh, and flesh builds flesh. And whoever does not eat meat for forty days, his nature is worsened. And when the nature of one of you is worsened, from a human or beast, then call all of the adhan in his ear.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *