Press "Enter" to skip to content

Lite kunskap är farligt

Lite kunskap är farligt

Imam Jafar al Sadiq a.s hörde talas om en man, som hade fått rykte om sig att vara troende, ärlig, nobel, och gudsfruktig. Han hade hört så mycket gott om honom, att Imamen a.s kände att han ville träffa denne man. Han gick till den mannens möten, och såg en stor samling av människor, som alla samlades runtomkring mannen, Imamen a.s såg snart att alla de som var där, var okunniga människor.

Plötsligt reste sig den religiösa mannen upp och lämnade församlingen och gick ut ur huset, Imamen a.s följde efter för att förstå vad som var så storartigt med den mannen. Mannen stannade till vid ett bageri, stal två limpor bröd när bagaren inte såg det och gömde dem under sin mantel. Imamen ville inte döma honom, så han intalade sig att den mannen måste ha betalat för brödet i förväg eller att han senare skulle komma och betala för brödet. Dock förstod han i så fall inte varför han dolde allt för bagaren.

Medan Imamen a.s följde efter honom, observerade han att mannen stannade till vid ett fruktstånd, och tog två granatäpplen och stoppade även dem under sin mantel och gick vidare. Fruktförsäljaren såg inget och fick inte heller betalt för sina varor. Plötsligt såg Imamen a.s att den religiösa mannen stannade till vid en tiggare och gav honom bröden och granatäpplena. Imamen a.s gick då fram till mannen och sa, jag har följt dig en längre stund, och finner ditt beteende mycket märkligt. Kan du förklara dig?

Mannen tittade stint på Imamen a.s och sa:

Du är Jafar ibn Muhammed, inte sant? Ja det är jag, svarade Jafar al Sadiq a.s.

“Jag erkänner att du är barn till Profeten saw, och därför förtjänar du respekt, men jag måste tyvärr också erkänna att du inte bara är okunnig utan dum.”

Imamen a.s undrade varför mannen sa så till honom.

“Din fråga är bevis för din okunnighet. Du kan inte ens förstå den enkla matematiken i religionen. Har du inte läst Koranen som säger:
Varje god dåd kommer multipliceras med tio, medan ett ont dåd bara kommer räknas som en? Så lyssna, jag stal två limpor bröd och två granatäpplen, jag begick alltså fyra synder. Samtidigt gav jag alla fyra till en behövande, så multiplicera fyra med 10, då har jag alltså fått 40 goda dåd. Jag begick fyra synder, så om jag tar 40 -4 synder, så har jag ändå 36 goda dåd till in fördel. Så enkelt är det, så säg mig, är inte din fråga dum?

Imam Jafar al Sadiq a.s svarade:

“Må Allah straffa dig med döden! Du är den som är okunig, du verkar ha missat versen i den heliga Koranen som säger: Allah accepterar enbart de dåd som begås av de Gudsfruktiga.

Denna enkla matematik visar hur fel du räknade. Du erkände 4 synder själv, sedan delade du andras egendom, stulna av dig själv, som almosor, det lägger till 4 fler synder och inte en enda god dåd. “

När Imamen a.s gick därifrån, såg den “religiösa” mannen dum ut. Imamen a.s berättade den här händelsen till sina anhängare och förklarade:

“Personliga förklaringar och tolkningar utan tillräckliga kunskaper och förståelse, leder inte bara er själva åt fel håll, utan även vilseleder andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *