Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Grodan som inte gav upp

En dag hoppade några grodor i skogen, efter en stund hoppade de nära en mycket djup håla, två av grodorna hann inte stanna förrän de hamnade i hålan. Hålan var mycket djup, och grodornas försök att hoppa upp ur den, gick inte så bra. Grodorna på toppen skrek åt dem i hålan, sluta, lika bra att inse, det är omöjligt att komma upp, men grodorna bara fortsatte försöka komma upp ur hålet.

På toppen fortsatte deras vänner, bara inse fakta, ni har ingen chans, ge upp, det är lönlöst. De två grodorna fortsatte dock. Efter en längre tid, insåg en av grodorna i hålet, att det var lönlöst och lade sig ned för att dö. Den andre fortsatte dock, det smärtade honom men han slutade inte.

Efter en stund lyckades han med ett språng som fick honom upp ur hålet. När han var uppe, frågade de andra honom hur han kunde fortsatte och de som hade rått honom att bara ge upp.

När denna groda läste deras läppar svarade han:

”Jag är döv, kan inte höra, så jag trodde ni skrek heja ramsor till mig, att ni uppmuntrade mig och det i sin tur fick mig att försöka ännu hårdare och ännu mera”

Dina positiva och uppmuntrande ord, kan lyfta upp någon och hjälpa honom eller henne att lyckas överleva dagen, dina negativa eller destruktiva ord, kan såra djupt de kan vara de vapen som förstör ens försök att försöka, eller även förstöra ens liv. Dina ord, som du inte vaktar, kan minska ned någon i andras ögon och kan få andra att se ned på någon.

Allah säger i Koranen, surah 90: 8-9
Har vi inte skapat för honom två ögon och en tunga och två läppar?

Det sägs att den heliga Profeten saw har sagt:

”Lidande anstiftat av tungan är värre än ett svärds hugg”.

Var försiktiga med era ord, för ett ord av uppmuntran under ett misslyckande är värt mera än en timme av hyllning efter en succé. Ur egen erfarenhet måste jag säga att jag ofta, säger saker jag inte menar, på skoj, men som i verkligheten sårat och sårar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *