Press "Enter" to skip to content

Ashuras Hjältar – Wahab bin Abdullah Qalbi

Ashuras Hjältar – Wahab bin Abdullah Qalbi

Det här är berättelsen om en brud och en brudgum som befann sig i Kerbala. De hade varit gifta enbart två månader. Brudgumen var sin mors enda son. Efter bröllopet, bestämde sig modern för att gå till Hajj och ta sin son och hans fru med sig. De lämnade Kufa till Mecka i månaden Shawwaal.

På tillbakavägen såg de att Kufa var omringad och ingen kunde ta sig in. Vid militärposteringen frågade modern varför man hade stoppat allt och alla från att ta sig in i staden. Hon fick höra att en rebell grupp hade slagit läger vid Kerbala och att Kufa var stängd för alla för att skydda staden och dess innevånare från rebellernas attacker.Hon undrade vem ledaren var och de berättade då att det var Hussein bin Ali ibn Abi Talib.

När hon hörde namnet, höll damen på att svimma. Damen var änkan till Abdullah Qalbi och hennes son, den nygifte brudgumen, var Wahab bin Abdullah Qalbi. Hans far hade varit en följeslagare till Imam Ali a.s.

Året 40 i Hijra, så var damen havande och hon blev mycket sjuk. Abdullah Qalbi gick då till Imam Ali a.s och sade:

”Min fru och jag har varit barnlösa i så många år och nu när hon äntligen är med barn, är hon så sjuk att jag kanske förlorar henne. Oh min mästare, be för henne.”

Imam Ali a.s bad för henne och Abdullah Qalbis fru blev bättre. Samma år mördades Imam Ali a.s. Några månader senare föddes Wahab. Två år senare dog hans far. Änkan tog hand om sonen och gav honom mycket kärlek.

Nu fick hon höra att Alis a.s son, blev anklagad för att vilja attackera Kufa och mörda dess befolkning. Hon kunde inte tro på det. Hn sa då till sin son:

”Wahab, jag måste iväg och ta reda på vad som håller på hända.”

Wahab sa då att han också ville följa med. Dessa tre kom till Kerbala på den 7 dagen i månaden Muharram. När de fick reda på sanningen om varför Hussain a.s var där, bad Wahab om att få stanna med honom och att slåss för honom. När han talade om det här för sin mor, sa hon:

”Jag är den stoltaste modern i hela Irak.”

På Ashura dagen, slogs Wahab för Imam Hussain a.s, när han blev dödad, stod modern och stammen vid tältlägrets öppning. Deras ansikten strålade av stolthet. Umar Saad befallde att Wahabs huvud skulle kapas från hans kropp.

Han slängde huvudet mot Wahabs moder. Hon tog upp huvudet, kysste det och kastade det tillbaka till Umar Saad och sade:

”Vad vi har offrat för vår Imam och för Islam, tar vi inte tillbaka. Jag är ledsen att jag bara har en son, hade jag haft 20 söner, hade de alla slagits mot Yazid idag.”

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *