Press "Enter" to skip to content

Att vara shia i Pakistan

Being Shia in Pakistan.

En underbar artikel som belyser de fördomar som man kan möta – som shiamuslim. Allt från att vakna på morgonen och se väggen målad med texten – Shia kafir shia kafir, som betyder shia otrogna, shia otrogna, till att man inte sitter med en, eller att man anklagas för att tillhöra en kult som har orgier och som kör med incest.

Fördomarna sprids och säger du emot, så ljuger du. Jag själv har ofta mött sådana här fördomar mot mig och min tro. En tjej jag kände, som själv var halv shia, menade att det är vi shiiter som bär ansvaret för morden i Irak, när statistiken visade att 80% av alla offer var shiamuslimer..på andra plats kom sunnitiska kurder. Eller när man anklagas för att slå sig själv blodig, eller för att vara iranier.

Hur är det då med de som kände till att vi var shiamuslimer, och sedan började tala om hur hemskt de hade det under shiiternas förtryck i lebanesiska inbördeskriget. De glömde att de själva och deras släktingar var de som började inbördeskriget och när shiiterna fick nog av att mördas, så tog dessa till vapen – 5 år efter att alla andra hade skaffat sig vapen.

Eller när våra lärda dog, och våra sunni vänner kom, och klappade och skrattade. Min vän Hassan han tog vår svenske vän med oss, och de visade glädje, över Khomeinis död. Samma Khomeini, som hade instiftat organisationer och dagar till stöd för Hassans folk – palestinierna.

Dessa fördomar och många andra fick vi uppleva. Fördomar som leder till att man bombar oss och skjuter ihjäl oss. Fördomar som ledde till att vår sunni lärare, slutade komma hem till oss under Ramadan, när han insåg att vi fastade längre (nåt shias gör) och att vi hade bilder på Kerbala. Han flydde illa kvickt.

Eller vännen som menade att Muta (tidsbegränsat äktenskap som shias har) var fel, när jag då frågade honom, hur han som drack, låg runt, knarkade och t.o.m åt griskött, kunde göra dessa saker, sa han, Muta är värre.

Vi får uppleva värre fördomar än vanliga muslimer i väst, men vi är tysta och accepterar vår lott och vi accepterar att vi slaktas. Dagligen skjuts någon i Irak eller Pakistan – enbart för man är shiamuslim.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *