Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Den visa tjuven

Den Visa tjuven

Det fanns en ung tjuv, som var upptagen med att stjäla folks rikedomar, en dag kom han på tanken att åka till kungens palats och stjäla från självaste kungen, som ju var den rikaste i landet. Då skulle han få allt han alltid önskade sig och kunna leva gott.

När han kom till palatset, smög han sig mitt i natten in och såg att han var framme i tronsalen. När han hörde fotsteg, gömde han sig bakom några långa draperier. Medan han var gömd, såg han att det var kungen och drottningen som var på väg till sitt rum.

Drottningen hördes säga:

”Majestät har du tänkt på vad som ska hända vår enda dotter?”

Kungen undrade vad det var med henne.

Drottningen svarade:

Tycker du inte vi ska hitta en prins åt vår charmiga prinsessa?”

Kungen svarade ja, det måste vi, med Allahs hjälp, har vi fått allt, förutom en efterträdare åt vårt kungadöme, så vi måste hitta en ödmjuk muslim, i vårt kungarike, en som kommer glädja vår dotter och som blir kung efter mig.

Den nya kungen kommer då att fortsätta arbetet att ta hand om vårt folk. Drottningen höll med. Låt oss då hitta en troende muslimsk man, föreslog kungen.

”Imorgon kommer jag rådfråga vår rådgivare, för att han ska hitta den mest kompetenta och troende ynglingen i riket, och du får inte berätta det här för någon”. 

Tjuven hörde hela konversationen och tänkte girigt, om jag stjäl idag, får jag en liten del av rikedomarna, men om jag spelar rollen som den troende muslimen, kommer jag inte bara bli nästa kung utan även få en vacker och charmig prinsessa till maka. Så han struntade i att stjäla och smög sig ut ur palatset, för att planera inför sin nya plan, låt oss kalla den plan B.

Den unga tjuven gick raka vägen till moskén och började leka att han var troende. Det funkade, för inom några dagar började staden tala om denna unga man, som var så troende. Folk började komma från hela kungadömets alla hörn, för att lyssna till hans eleganta tal och hand predikningar om islam. En dag kom rådgivaren till kungen med sina män och krävde att den unga tjuven skulle möta kungen, men den unga manen vägrade, och sade att han var för upptagen med uppgifterna som Allah ålagt honom.

När kungen hörde detta, blev han ännu mera imponerad och sade till rådgivaren:

”Han är en sann muslim och vår framtida prins, låt oss gå till honom istället och besöka honom”.

När den unga mannen såg kungen med rådgivaren vid sin dörr, började han fälla tårar nedanför sina kinder, med stor tacksamhet, sa han till sig själv:

”Bara genom att spela att jag är en troende man, har Allah den allsmäktige tagit självaste kungen till min dörr, jag undrar vad belöningen skulle vara, om jag var en sann troende muslim?”

Nu förlorade drömmen om att gifta sig med prinsessan och att bli kung, all mening. Han bad kungen om ursäkt och tackade nej till kungens erbjudande:

”Nu när jag har hittat den SANNA KUNGEN av universumet, som tog dig till min dörr, kommer min belöning att vara från Honom.”

Moralen med berättelsen:

Vi söker välstånd och vi söker erkännande, men det är ingenting, för det är bara små smulor, för den sanna belöningen, är den belöning vi får av Allah. Vad är kungadömen och makt i denna värld, i jämförelse med det som Allah har lovat oss?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *