Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ashura – Vem var Yazid?

Fortsättning från inlägget om Muawiyas avtal med Imam Hassan (a.s)

Hussains mördare, som idag blivit rentvådd av vissa grupper.

Yazid, son till Muawiya, var inte mycket annorlunda än någon av sina släktingar. Hans farfar var fiende till Profeten Muhammed (saw). Hans far var fiende till Ali och nu var Yazid fiende till Hussein (a.s). Den kände historikern (Arabernas Herodes) Masudi skriver om Yazid:

”Yazid var en man som sökte nöjen. Han var en man som höll farliga djur i sitt palats. Han hade hundar, apor och farliga katter. Han hade orgier i alkoholdrinkandet. En dag, efter Husseins martyrdöd, när han satt i en sådan tillställning, satt Ibn Ziyad på Yazids högra sida och då vände sig Yazid till betjänten med alkoholen och sa några meningar till denne:

Ge mig en mugg vin, så den mättar mina ben. Sedan ge ännu en mugg till Ibn Ziyad, mannen som är min rådgivare och som har stärkt min position och mitt Kalifats fundament.

Yazid menade att när Ibn Ziyad mördade Hussein (a.s), så hade han stärkt Yazids Kalifat. Den rättmätige arvingen till Kalifatet var mördad, nu fanns bara Yazid kvar i bilden.

Efter detta skriver Masudi om orättvisan och förtrycket som Yazid utövade:

”I den muslimska världen var Yazid som Egyptens Farao (ond). Det stämmer inte, för Farao var rättvisare mot sina undersåtar än Yazid var mot muslimerna”.

Han lade till:

Den orättvisa och ogudaktighet som Yazid uppvisade, sipprade ner till den muslimska gemenskapen. Synderna som Yazid begick, var även synder som hans närmaste män begick och de antog hans seder och bruk. Under denna tid blev det vanlig med musik och dans i heliga städer som Mecka och Medina, och all sorts av skoj och nöjen började ses på gatorna. Folk började dricka alkohol öppet. Det är även förunderligt att den person som säger sig vara efterträdare till Profeten Muhammed (saw) och som satt på Kalifatets tron, hade en apa som husdjur som han kallade Abu Qays. Yazid brukade ta Abu Qays med sig till sina drinkorgier och han lade ut röda mattan inför den. Han satte apan även på en åsna och lät det delta i hästtävlingarna. En dag vann Abu Qays tävlingen. Då kläddes apan i röda och gula kläder gjorde av silke.

Alltså Yazid korrumperade muslimerna.

Sunniislams store lärde Imam Al-Dhahabi skriver:

Ziiyad Haarthi återberättade: Yazid gav mig alkohol att dricka, jag hade aldrig druckit alkohol på det viset tidigare och jag frågade varifrån han fått tag i ingredienserna. Yazid svarade: Det är gjort av söt granatäpple, Isfahans honung, socker från al Ahwaz, vindruvor från Taif och vatten från Burdah. Ahmed bin Masaama återberättade: ”En gång drack Yazid alkohol och började att dansa, han föll plötsligt och hans näsa började att blöda. 

Ziyad Haarthi narrated: ’Yazid gave me alcohol to drink, I had never drunk alcohol like that before and I enquired where he had obtained its ingredients from’. Yazid replied: ’it is made of sweet pomegranate, Isfahan’s honey, Al-ahwaz’s sugar, Taif’s grapes and Burdah’s water’. Ahmed bin Masama’ narrated: ’Once Yazid drank alcohol and started to dance, suddenly he fell down and his nostril began to bleed’.

Sunni källa: Siyar al A’lam wa al Nubalah, Volume 4, Page 37

Det var det här som Imam Hussein (a.s) menade när han talade om Muawiyas efterträdare i sitt brev. Denne Yazid lät sin armé anfalla de heliga städerna, Mecka och Medina. Han lät sina soldater skjuta sönder dessa städer med katapulter och lät sin armé våldföra sig på de muslimska kvinnorna, efter att ha slaktat tusentals kända vänner till Profeten Muhammed (saw). Ställ så denne person mot Imam Hussein (a.s). Är det då så konstigt att Imam Hussein (a.s) vägrade ge sitt trohetslöfte till denne man?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.