Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Den Arabiska våren

I några månader har vi sett hur araber – de man såg ner på över hela världen, plötsligt gav sina liv, för att slippa förtryck och diktatur. I väst har men i måna årtionden hävdat att dessa massor var parasiter, som levde (titta bara på alla SD-bloggar) i öknen och som inte villa ha frihet eller demokrati.

Förut brukade man höra att Israel är den enda demokratin i Mellanöstern, man glömde att Hamas vann valen i Palestina, på demokratisk väg.  Nu såg man att tusentals gav sina liv, för demokrati, för frihet, för rätten att yttra sig.

Vad man inte räknade med var att dessa massor ville ha mera frihet men också ha den med muslimska principer. De som dör och dog i Libyen dog inte enbart för att väst ville åt deras olja, de ville ha demokrati och frihet och de ville ändå ha kvar sin tro, sin religion, ett land byggt på islam. I Egypten har shiiter och wahabiter nu större stöd bland massorna än förut, då religiösa partier var förbjudna. I Tunisien har muslimerna äntligen rätten att ställa upp i demokratiska val.

Den arabiska våren är inte över än, även om den lugnat ner sig lite. Nu ser vi att det brinner i Syrien och i Jemen. Syrien en stat styrd av en alevitisk elit, som anser att Imam Ali är en inkarnation av Gud och som i årtionden sett till att de och andra minoriteter inte äts upp av den sunnitiska majoriteten. Vad skulle hända om wahabiterna kom till makten? Skulle shias, aleviter och kristna få någon ro?

Vad kommer hända i Jemen, när Saudiarabiens vän och allierade, Saleh, faller? Vad kommer hända med länder som Bahrain, där majoriteten, shiiterna, mördas för att de demonstrerar fredligt medan världen stänger sina ögon för dem? Vad kommer hända i den så kallade ”enda demokratin i Mellanöstern” Israel? Hundratusentals går ut på gatorna där varje vecka, för att demonstrera mot korruptionen och de missförhållanden som Israel ändå har, till stor del finns grunden för dessa missförhållanden i att man har en dyr ockupation av palestinska områden.

Den arabiska våren är inte över, den har fått bort lite diktatorer här och där, men vilka är det som kommer i deras ställe? I Egypten har vi samma folk som stod bakom Mubarek, som styr landet nu, de skyddar Israel och dess intressen. I Libyen har vi fått in ledare som kysser västs fötter. I Tunisien är det oklart än.

 

En kommentar

  1. Sara 26 september 2011

    Kul att det finns människor som menar att Israel är demokratiskt! Hur kan ett land som byggdes upp illegalt och av sionista terrorister vara demokratisk?! Israel är ENDAST demokratisk mot judar, Israel är den yngsta staten endå har den begått flest brott. Ni som tycker israel är demokratisk, ni är blåsta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *