Press "Enter" to skip to content

Språkens undergång

Ett av de mest sorgfyllda inslagen av den mänskliga utvecklingen är att folk och språk går under. När jag talar med människor som inte vill få barn, så brukar jag ta upp att deras förfäder slogs, kämpade, led för att de skulle få liv. Mina förfäder dog inte i Kerbala för att jag ska svika dem, deras barn flydde inte långa mil, för att jag ska svika dem och inte föra deras minnen, deras gener deras historia vidare.

I denna artikel tas det upp att det finns runt 7000 språk kvar i världen och hälften av dessa kommer försvinna vid århundradets slut. Man räknar med att två språk i månaden försvinner. Dessa språk har ibland kunskaper som vi inte känner till. Tack vare vissa utdöda språk, kunde vi lära oss att det finns fler arter djur än vi trodde och så vidare.

I Koranen kan man läsa:

O you men! surely We have created youof a male and a female, and made you tribes and families that you may know each other; surely the most honorable of you with Allah is the one among you most careful (of his duty); surely Allah is Knowing, Aware.

Surah al-Hujurat (49:13) och nu ser vi att vi inte kan lära känna varandra då det går mot några få språk som alla talar..

Språk som överlevt, utvecklats och som innehåller många rikedomar och kunskaper. Språk som har kunskap om natur och trossystem som kan lära oss något om oss själva. Det är sorgligt att man så hårt bekämpat dessa språk. USAs och Australiens regeringar är bra exempel på detta, när de tvingade på människorna det engelska språket och straffade dem som inte talade det.

För att stå emot utrotningen av språken, har man använt sig av hip-hop och av internet. Man skapar en slags ”coolfactor”, så att barnen och barnbarnen tycker det är coolt att tala det specifika språket.

Hör på videon på hemsidan, så underbart allt låter…

viaSilenced voices: Languages dying off around the globe | McClatchy.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *