Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jemen – Förföljelse av 12 – imamiterna

Yemen’s Shia dilemma – Opinion – Al Jazeera English.

En ovanligt bra artikel på al Jazeera som belyser vilket helvete muslimer har, som konverterat till shiaislam. I Jemen har presidenten Saleh, som själv har shiitiska rötter, styrt med järnhand sedan många år. Nu på senaste månaderna har det dock uppstått opposition mot honom även ibland hans egna anhängare. Demonstrationer och våld har eskalerat.

Jemen är runt 45% Zaydishias, som tror på 5 imamer, från denna grupp kommer Abdullah Saleh. Diktatorns stöd till wahabiterna från Saudiarabien har lett till att man förföljt och förtryckt shiamuslimerna, särskilt 12-imams shiiterna, majoriteten ibland shiiterna i världen, då man anser dem stödja Irans intressen.

Al Jazeera skriver en utförlig och lång artikel om vad som sker med människor som konverterar till 12-imamsshiaislam. Tortyr, fängelse och orättvisa rättegångar.

Ju snabbare diktatorn faller, desto bättre, då kanske Jemens folk äntligen kan få den frihet de så länge förtjänat. Om Abdullah Saleh faller, så vet jag att han kommer få en fristad i Saudiarabien..

I södra Jemen kräver folket en egen stat, något de hade fram till 1990-talet. Al Qaidah, som närdes och stöddes av diktatorn, stör säkerheten i Jemen vidare har vi Zaydishiiterna i norr, som tagit upp vapen mot förtrycket och som nu hållit sig långa i drygt ett år. Sist men inte minst har vi stammar i Jemen, som har sina olika intressen. Så landet är en krutdurk..

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *