Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ghandi om Palestinakonflikten

Palestina tillhör araberna på samma sätt som England tillhör engelsmännen och Frankrike tillhör fransmännen. Det som sker i Palestina idag, kan inte rättfärdigas av något moraliskt värdesystem. Om de (judarna) måste titta på Palestina som sitt nationalhem, då är det fel att gå in i landet i skuggan av de brittiska vapnen. En religiös akt kan inte utövas med hjälp av en bajonett eller bomben. De kan enbart bosätta sig i Palestina genom arabernas välvilja. I dagsläget är de britterna behjälpliga i att plundra ett folk som inte gjort dem något. Jag försvarar inte de arabiska överdrifterna. Jag önskar de hade valt ickevålds vägen i sitt försvar mot vad de rätteligen anser är ett oacceptabelt intrång på deras mark. Men enligt de accepterade påbuden om rätt och fel, kan inget sägas emot det arabiska motståndet mot det förkrossande motståndet.

”Palestine belongs to the Arabs in the same sense that England belongs to the English or France to the French…What is going on in Palestine today cannot be justified by any moral code of conduct…If they [the Jews] must look to the Palestine of geography as their national home, it is wrong to enter it under the shadow of the British gun. A religious act cannot be performed with the aid of the bayonet or the bomb. They can settle in Palestine only by the goodwill of the Arabs…As it is, they are co-sharers with the British in despoiling a people who have done no wrong to them. I am not defending the Arab excesses. I wish they had chosen the way of non-violence in resisting what they rightly regard as an unacceptable encroachment upon their country. But according to the accepted canons of right and wrong, nothing can be said against the Arab resistance in the face of overwhelming odds.” Mahatma Gandhi, quoted in ”A Land of Two Peoples” ed. Mendes-Flohr.


7 kommentarer

 1. Richard Zeitoun 09 april 2011

  arabs, inte belongs to the muslims – kravet e ju nu – ett palestina med Islam som statsreligion . om palestina utropats 1948 hade dt inte haft islam som statsreligion då en större del av det palestinska samhället forfarande var kristet . Flera palestinska frihetskämpar o feta – både PFLP och svarta september hade väl kristna grundare . Nu är det tyvärr en helt annan kamp – palestinska muslimer skulle aldrig röstat på Hamas på 50-talet tex.

  Ja ber att när ett fritt och självständigt Palestina utropas så skall palestinska kristna ha rätten att få återvända till sitt land som dom bott i 2000 år – utan att behöva leva under sharia . och därmed inte få tex göra dawah =) en religiös plikt för kristna, och flera andra nedvärderande regler .

  till sist – vet du ifall PA nånsin utfärdat en formell ursäkt för vandaliseringen och skändningen av Födelsekyrkan i Bethlehem ? För att ha urinerat inuti, förstört ovärderliga föremål inuti, misshandlat munkar inuti och sist men inte minst placerat bomber inuti – en av kristendomens heligaste platser ?

 2. Bahlool 09 april 2011

  Många palestinier var och är kristna, men majoriteten har och är muslimsk. Jag tror om du läser islams hsitoria så ser du att relationen mellan muslimer, judar och kristna i Palestina, var mestadels fredlig (undantag finns överallt tyvärr)
  Känner inte till den attacken du syftar på, vet bara att judarna försökte storma det några år sedan och då slogs kristna emot den invasionen. Jag tror att Arafat själv var gift med en kristen palestinska?

 3. Richard Zeitoun 22 april 2011

  2002 – judarna försökte inte storma isf hade dem gjort dt . arafat mördade tiotusentals kristna i libanon (damour massakern som skedde innan sabra och shatila)

  I detta fall var det palestinierna(däribland arafats tanzim) som stormade kyrkan – misshandlade munkarna, stal, vandaliserade och sist men inte minst placerade bomber i kyrkan.

  internationella samfundet förhandlade fram asyl i europa till dem som intog kyrkan haha kan du tänka dig .

  Tycker du att ALLA palestinier skall ha lika rättigheter ?

 4. Bahlool 22 april 2011

  Min vän, du får gärna överdriva för att främja dina syften men jag har sagt till dig förr..att du ska se båda två hållen 😉
  http://en.wikipedia.org/wiki/Damour_massacre

  Inte tiotusentals mördades, utan runt 500 (vissa i strid).
  Det i sin tur var respons på en massaker som kristna hade begått..man måste vara rättvis som sagt och detär du inte här 🙂

  Klart jag tycker alla palestinier ks aha lika rättigheter, även judarna ska ha lika rättigheter, de som hör till Palestina och inte förts dit för att främja kolonialismen

 5. Richard Zeitoun 23 april 2011

  asså damour var en anekdot, ja vet att damour inte va tiotusentals offer och jag vet bakgrunden(vad falangisterna gjorde innan) – det var ett svar mot skitsnack om att arafat älskar eller ens bryr sig om kristna (+ han va inte ens ”palestinier”) . fuck honom ja älskade honom förr och jag älskade den den sekulära befrilese kampen från förr .

  min point – var
  hur tror du att dem palestinska kristna eller ens alla världens kristna – kände sig när dom får höra att PLO bröt sig in i en av världens äldsta kyrkor- platsen där jesus ansetts ha fötts och fullkomligt vanhelgar platsen – till den punkt att dem tänker tanken att spränga hela skiten ? du kan se munkarnas vittnesmål på youtube och även bilder på förstörelsen – shit tänk vad som hade hänt om dt var tvärtom ? räckte inte Jerusalem 1009 =(
  Det är en liten kontrast vad gäller världens reaktioner när en liten skten pastor i florida bränner en koran

  Om du tycker att alla palestinier skall ha lika rättigheter som du säger att du gör, skulle du då kunna hålla med om följande förslag: (?)
  En palestinier som är kristen man, borde ha laglig rätt att gifta sig med en palestinsk muslims kvinna.
  En palestinsk muslim borde ha rätt att konvertera till en annan religion(tydligt statement från staten)
  En palestinsk kristen borde ha laglig rätt att få göra dawah(mission, propagering – allt som muslimen får göra) och skall inte leva under sk ”dhimma normer” – vare sig det gäller höjd på kyrkor eller dess reparering.

  jag har ingen föraning om att du inte håller med dessa förslag eller så – jag är ganska säker på att du håller med alla – men ville bara tydlig göra att under PA:s konstitution har inhemska palestinier(kristna) tydliga restriktioner – på riktigt – restriktioner som europeiska muslimer skulle flippa över på .

  notera även att jag inte inkluderade utomståendes länder rätten att missionera – något som tex saudi arabien har rätt att göra i europa

  så fuck israel och fuck PLO =)

 6. Bahlool 23 april 2011

  Roliga är att PA och PLO inte ens är religiösa. Jag har inget emot att ni göra dawa eller att ni vill sprida er religion så länge det är en dawa som tillhör någon av de gamla kristna kyrkorna..det jag är dock emot, är att en kristen skulle gifta sig med en muslimska 🙂 Det har jag och kommer jag alltid ha något emot. Om ni vill bygga 1000 kyrkor, angår inte mig. Dock ogillar jag den verksamhet som många kristna utför (som har sina rötter i USA) och sådana kan vi klara oss utan tack. Du talar om 1009 osv..snälla rara..om du tittar tillhistorien så ser du nog vem som haft mest blod på sina händer..men sånt kanske du inte vill eller kan erkänna 😉
  Saudiarabien är ett skitland som får missionera för att sysetmet i europa tillåter det. Det du vill är att instifta ett system lik det som finns i Europa, ett ateistiskt system, nej tack. Om Europa inför kristna lagar, så varföfr inte..men problemet med Europa är att man instiftar lagar bara för att bekämpa islam. Man vill bygga sina lagar på kristna värdegrunder, samtidigt som man själv bekämpar kristendomen. Ditt problem är som alla andra kristnas..ni är på tillbakagång och anser det är islams fel, när ni borde inse det är sekulärismens och ateismens fel.

 7. Richard Zeitoun 23 april 2011

  ah d va från de gamla kyrkorna, dem inhemska – som ja menade =)

  amen haha d kravet var kanske inte så viktigt, ja e emot att en muslim gifter sig med en kristen kvinna heller så där e vi cool =)

  ne diggar inte heller protestant kyrkor och deras aggressiva mission, pinsamma –

  1009 handlade inte om blod, det handlade om hur Golgata hackades ner till grus – vår heligaste plats – jesus grav – som inte längre finns på grund av händelsen

  vi har mer blod på händerna än er shiiter ja(förutom ifall timur lenk var shiit ?) – men haha aldrig i helvete att vi har mer blod på händerna än sunniterna – korstågen var ingenting mot dem skoningslösa arabiska erövringarna över Nordafrika tex . men dt e löjligt o jämföra så fan faktiskt

  resten höll ja me – behöver inte va sekulär – påven säger aldrig att nått e islams fel – utan den nya sekulära och atheistiska tänkandet – så ja höll nog me dig på dt mesta du sa där

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.