Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Libyen – Omar Mukhtars uppror

Nu när det är kaos i Libyen, så vill jag ta upp en gammal artikel jag skrev 2009, om en lärares uppror mot italienarna. Min syster Tasnim har också skrivit om denne hjälte.

En av de viktigaste gestalterna i kampen mot imperialism och ockupation, var Omar Mukhtar. En lärare av den heliga Koranen, född och uppvuxen i Libyens öken. Han tog till vapen för att försvara Libyen mot Italiens fascistiska regering under Mussolini, Hitlers allierade under andra världskriget.

Mukhtar föddes 1862 och hängdes 1931.

Libyen, som alla de stora europeiska staterna, försökte skaffa sig besittningar i Afrika, för att berika sig på kontinentens resurser. Mot dem stod en orden kallad Senussi, en blandning av sufi och wahabi.

Från 1912, leddes detta upproret av Omar Mukhtar. Han var ett geni i gurillakampen och lyckades gång efter gång besegra de moderna och välbeväpnade italienska trupperna.

Omar Mukhtar när han blev tillfångatagen

Fram till 1911 hade Libyen styrts av det ottomanska riket, då plötsligt Italien dök upp och startade ett krig för att “återerövra” landet, då landet ägdes av det romerska riket 2000 år sedan (påminner om Palestina).

De italienska trupperna leddes avslaktaren av Fezzan“, Rudolfo Grazziani. Han blev ökänd för att ha skapat koncentrationsläger, där tiotusentals libyer dog av sjukdomar, svält eller hängning. Brotten mot mänskligheten var många. Grazziani deltog även i Italiens försök att erövra Etiopien, hans bevingade ord om den krigsplatsen visar på vilken syn han hade: “Ill Duce (Mussollini) kommer få Etiopien med eller utan dess befolkning.”

Upproret kostade mellan 250 000 och 300 000 libyer livet. Man lyckades till slut få stopp på Omar Mukhtars motstånd, genom att bygga en 271 km lång taggtråd. Motståndsmännen fick svårt att få tag i förnödenheter och ammunition från Egypten. Samtidigt som deras familjer satt i koncentrationslägren.

Efter 20 års motstånd mot ockupationen, lyckades man såra och fängsla Omar Mukhtar; efter en skenrättegång, som varade i tre dagar, så hängde man Omar Mukhtar.

Omar Mukhtar när han arresterades.

Hans sista ord löd: “Från Allah har vi kommit och till Allah går vi tillbaka

Mustapha Akkad gjorde en film om Omar Mukhtar, med sådana kända skådespelare som Anthony Quinn och Irena Papas, 1981, en film som förbjöds i Italien fram till Libyens diktators besök 2009.

Analys:

Omar Mukhtar ledde en kamp, som för alltid, kommer bli ihågkommen som en rättfärdig kamp mot förtryck och ockupation, en kamp som tyvärr som så ofta tidigare, förlorades av de muslimska kämparna. Först kom man i Kristendomens namn, sedan i kolonialismens och imperialismens namn, sedan dök man upp med drömmen om att etablera den judiska staten. Efter det kom man för att sprida demokrati och frihet. Iband använde man sig av oljan som ursäkt, ibland av kampen mot terrorn. Kampen mot islam och muslimerna fortgår och Omar Mukhtar och hans anhängare var bara en av många martyrer i kampen för land, familj, religion och rättvisa. Många är citaten i den heliga Koranen som uppmanar oss till kamp mot förtryck och som gång på gång säger att vi inte får vara aggressorer, utan att vi ska enbart försvara oss.

Omar Mukhtar – Wikipedia, the free encyclopedia.

17 kommentarer

  1. Adam 25 februari 2011

    Har du några bra källor om Senussi orden?

  2. Bahlool 25 februari 2011

    adam jag tror att Mohamed Omar har skrivit om dem på sin blogg, annars är det bara google som gäller.
    Läste om dem länge sen men då var det jättelite i en bok

  3. Adam 25 februari 2011

    Hmm, men jag vill helst inte gå in på hans blogg 😛 Han är en elak människa 🙁

  4. Bahlool 25 februari 2011

    hehe exvän till mig 😉

  5. Adam 25 februari 2011

    Skulle verkligen itne kalla omar för en exvän till mig själv men vi har väl en liiten historia han och jag 😛
    Men oh, de där sidorna sa ju alltid samma sak 🙁 bara historian om rörelsen och inte vad rörelsen lär ut, jag vill veta om deras sufi-salafi beliefs och hur man kan blanda dessa!!

  6. Bahlool 25 februari 2011

    Alltså jag läste någon gång att ibn tamiyya inte har problem med sufi, men med den sufi som lärs ut som idag tex..

  7. Adam 25 februari 2011

    Jo jag har också läst det, samma sak med Muhammed ibn Abdul Wahhab och hans son. Exempelvis ska hans son Abdullah skrivit såhär: “My father Muhammad ibn Abdul Wahhab and I do not deny or criticize the science of Sufism, but on the contrary we support it, because it purifies the external and the internal of the hidden sins, which are related to the heart and to the outward form. Even though the individual might externally be on the right way, internally he might be on the wrong way. Sufism is necessary to correct it.” [ad-Dia’at mukathaffa did ash-Shaykh Ibn Abdul Wahhab,p.85 ]
    Men pröva att säga till en sufi att det finns sufism blandad med salafism eller tvärtom så får du nog ett litet roligt motsvar 😛

  8. Bahlool 25 februari 2011

    lol ja men det är ju samma sak med wahabiterna, ni ogillar att höra att ni har nåt gemensamt med sufismen ,)

  9. Adam 25 februari 2011

    nja, jag skulle snarare fråga efter en källa men om du läser om det jag skrev så skrev jag ju faktiskt pröva säg till en sufi eller tvärtom så får du ett roligt svar 😛

  10. Bahlool 25 februari 2011

    hahaha ja tvrätom missade jag 😛
    jag är lite slö idag :

  11. Adam 26 februari 2011

    Ok, vem har sagt att de var?

  12. Bahlool 26 februari 2011

    läste nånstans i en av artiklarna att de var salafi influerade 100 år sedan

  13. Adam 26 februari 2011

    Typ alla artiklarna sa det, att grundaren skulle blivit förföljd i mecka för han sympatiserade med dom, har även hört sufis säga det och att sanussi därför inte kan vara sufis.

  14. Mohamed Omar 26 februari 2011

    Salafi på den tiden betydde något helt annat. Wahhabiterna kallade sig inte salafi då utan “muwahhidun”.

    Med “salafi” menade man reformisterna Al-Afghani och Abduh och deras krets kring tidningen Al-Urwa al-Wuthqa.

    Det är först senare som wahhabiyya började använde namnet salafiyya.

  15. Adam 26 februari 2011

    Varför blev han då motarbetad i Mecka? Och utkastad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *