Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Omar Mukhtars uppror

En av de viktigaste gestalterna i kampen mot imperialism och ockupation, var Omar Mukhtar. En lärare av den heliga Koranen, född och uppvuxen i Libyens öken. Han tog till vapen för att försvara Libyen mot Italiens fascistiska regering under Mussolini, Hitlers allierade under andra världskriget.

Mukhtar föddes 1862 och hängdes 1931.

Libyen, som alla de stora europeiska staterna, försökte skaffa sig besittningar i Afrika, för att berika sig på kontinentens resurser. Mot dem stod en orden kallad Senussi, en blandning av sufi och wahabi.

Från 1912, leddes detta upproret av Omar Mukhtar. Han var ett geni i gurillakampen och lyckades gång efter gång besegra de moderna och välbeväpnade italienska trupperna.

Omar Mukhtar när han blev tillfångatagen

Fram till 1911 hade Libyen styrts av det ottomanska riket, då plötsligt Italien dök upp och startade ett krig för att “återerövra” landet, då landet ägdes av det romerska riket 2000 år sedan (påminner om Palestina).

De italienska trupperna leddes avslaktaren av Fezzan“, Rudolfo Grazziani. Han blev ökänd för att ha skapat koncentrationsläger, där tiotusentals libyer dog av sjukdomar, svält eller hängning. Brotten mot mänskligheten var många. Grazziani deltog även i Italiens försök att erövra Etiopien, hans bevingade ord om den krigsplatsen visar på vilken syn han hade: “Ill Duce (Mussollini) kommer få Etiopien med eller utan dess befolkning.”

Upproret kostade mellan 250 000 och 300 000 libyer livet. Man lyckades till slut få stopp på Omar Mukhtars motstånd, genom att bygga en 271 km lång taggtråd. Motståndsmännen fick svårt att få tag i förnödenheter och ammunition från Egypten. Samtidigt som deras familjer satt i koncentrationslägren.

Efter 20 års motstånd mot ockupationen, lyckades man såra och fängsla Omar Mukhtar; efter en skenrättegång, som varade i tre dagar, så hängde man Omar Mukhtar.

Omar Mukhtar när han arresterades.

Hans sista ord löd: “Från Allah har vi kommit och till Allah går vi tillbaka

Mustapha Akkad gjorde en film om Omar Mukhtar, med sådana kända skådespelare som Anthony Quinn och Irena Papas, 1981, en film som förbjöds i Italien fram till Libyens diktators besök 2009.

Analys:

Omar Mukhtar ledde en kamp, som för alltid, kommer bli ihågkommen som en rättfärdig kamp mot förtryck och ockupation, en kamp som tyvärr som så ofta tidigare, förlorades av de muslimska kämparna. Först kom man i Kristendomens namn, sedan i kolonialismens och imperialismens namn, sedan dök man upp med drömmen om att etablera den judiska staten. Efter det kom man för att sprida demokrati och frihet. Iband använde man sig av oljan som ursäkt, ibland av kampen mot terrorn. Kampen mot islam och muslimerna fortgår och Omar Mukhtar och hans anhängare var bara en av många martyrer i kampen för land, familj, religion och rättvisa. Många är citaten i den heliga Koranen som uppmanar oss till kamp mot förtryck och som gång på gång säger att vi inte får vara aggressorer, utan att vi ska enbart försvara oss.

Omar Mukhtar – Wikipedia, the free encyclopedia.

9 kommentarer

 1. Narhe 30 augusti 2009

  http://overjordiskt.blogspot.com/

  Här har du en riktig tok. Hon “pratar” med andar, och präster inom islam. Hon säger sig ha direktkontakt med profeten

 2. Darius 31 augusti 2009

  ahhaha tjaa man! allt väl? jag har slutat blogga…såg dina bilder, jag som trodde att du var kvinna HAHA 😀 fråga inte varför :S! hoppas du minns mig, fett gulligt av dig att länka mitt namn…fast slutade blogga. läser knappt nåras, läser din för dina tankar speglar mina ….haha folk kommer o “krigar” hos dig ser jag! 😀

  det är kul att se hur stenålders hjärnor kallar oss för stenålders människor!
  hare gött 😀

 3. Noor 31 augusti 2009

  Hur går det ihop sig, sufism o wahibismen?

 4. Bahlool 31 augusti 2009

  lol sorry men alla som kommer in på min blogg verkar hoppas eller tro att jag är tjej 🙁 var inne hos vår favoritrasist thoralf igår 😉

 5. Bahlool 31 augusti 2009

  no idea, men senussis skapare hade studerat hos wahabiterna i saudi samtidigt kom han som så många från norra afrika från sufitraditionen så det blev en liten blandning..de tillåter inte så mkt insyn i sin organisation så svårt att fullständigt förstå deras sekt

 6. Noor 31 augusti 2009

  Den blandningen är i så fall rätt intressant, då en del av hans lära avskyr den andra delen av han. Skulle vara intressant o fått samtala med han 🙂

 7. Bahlool 31 augusti 2009

  han dog på 1800 talet :O men borde inte vara svårt att åka till libiyen och jämföra, de är rätt stora där. En av dem ledde till staten i en slags khalifat tills Muammar Kaddaffi kom och tog över landet på 60 talet

 8. Darius 31 augusti 2009

  hahahha! Thoralf den feta jäveln! haha skit i thoralf, han är ingenting….Israel konfliten har jag börjat med 😀

 9. Bahlool 31 augusti 2009

  rofl hoppas du är på vår sida Darius 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *