Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Myten om den passiva araben

Idén om tröga araber kom på skam – DN.SE.

Nu erkänner även DN, att det var en myt, att araberna/muslimerna, var passiva, som inte ville ha frihet eller demokrati. I artikeln, så ser man det som vi muslimer alltid sagt, att vi vill något som väst och våra makthavare i de arabiska länderna inte ville ge oss, friheten att bestämma själva över våra liv och våra öden.

Vi har fått höra och läsa på islamofobiska bloggar, att vi var någon slags undermännniska, en ras, som inte kan eller vill ha frihet, som inte kan eller vill ha demokrati. Vilka andra fördomar ska vi nu få höra?

I Saudiarabien vågar shiitiska demonstranter protestera, nu har wahabiternas värsta mardröm besannats, Bahrains kaos har gett shiiterna i Saudiarabien mod.

13 kommentarer

 1. Illwill 19 februari 2011

  1. Vad ovanligt…en arab som skyller på andra. “Det var inte vårt fel, det var väst som höll oss nere!”

  2. Med tanke på hur majoriteten av MENA’iterna beter sig i Sverige så krävs det lite mer än att ni bråkar och slåss i era hemländer för att vi ska se er som fredliga, trevliga, normala människor. Att ni är bra på att starta bråk är väl det knappast någon som försökt argumentera emot, eller hur?

  3. Det är ju en bit kvar innan vi ser om ni klarar av att bygga civiliserade länder. Ni har trots allt inte tillfört något positivt till världen på över tusen år, och 75% av era äktenskap är mellan kusiner (så ni har en del problem med inavel). Uppenbarligen har jag en annan syn på araber än du har och vi får väl se om jag är för cynisk. Med tur så visar det sig att du har rätt och araber kan uppföra sig. Fast skulle jag satsa pengar på det så skulle det bli “Muslimska Bröderskapet tar över makten och landet går käpprakare åt h-ve (om ett sådant hade existerat) än det gjorde innan”.

  Aja, i vilket fall ska det bli intressant att se hur det går. Jag gillar överraskningar och om araber klarar av att bete sig som riktiga människor så blir det årtusendets överraskning.

 2. Bahlool 19 februari 2011

  1 Vad ovanligt en white trash som inte vill erkänna sanningen.
  2. Lol Menaiterna? hahahah..oh boy..DU verkar inte ha sett white trashen som blir fulla på en öl och muckar gräl med allt och alla? 😉 “Se på mig jag är en viiiikiing” hahahah
  3. När dina förfäder fortfarande bodde i grottor, hade vi civilisationer, så nej, vi behöver inte visa dig ett skit 😉 75%? Vill gärna ha källa på det tack, eller ännu en av myterna som ni sprider :=))
  Det är inte araberna som stödjer diktaturerna och sedan snackar dynga om demokrati och frihet..men det är väl den gamla goda imperalistiska andan hos den vita mannen?

 3. Magnus 19 februari 2011

  Visst stämmer det att många västliga tänkare, journalister och medier implicit kör på tesen att araber inte orkar kämpa för sin demokrati, inte orkar bry sig om förtryck -. och därmed, underförstått, inte heller förtjänar någon demokrati, annat än mäjligen en USA-kontrollerad pro-forma-demokrati, som i Irak. De h’är ränkarna bortser glatt från korruptionen och polisvåldet, och från att det kan krävas litet mer för att gå ut på¨gatan och demonstrerar i Jemen än i t ex Frankrike där fria medier och partier är en självklarhet och där polisen åtminstone normalt inte klubbar ner eller våldtar vanliga medborgare som gripits för att ha uttryckt sin mening.

  Jag skulle nog tillägga att revolten i Egypten, och den utveckling mot demokrati som kan vara på gång där (och kanske på andra håll), är ett grundskott mot den blint exceptionalistiska bilden av Israel. Ända sedan 1948 har Israel kunnat ta rygg på en utbredd föreställning att arabländerna alltid skulle bli kvar i stagnation och diktatur, och att palestinafrågan i grunden ahdnlade om avundsjuka: inkompetenta araber ser häpna på israelerna sframsteg i jordbruk, industri etc och låter sig eggas uipp av blint jihadistisk agitation om att judarna måste kastas ut i havet. De här idéerna är fortfarande stapelvara på många håll i västvärldens massmedia, även om de inte allktid uttalas högt – de är en självjklar förutsättning som man då och då pekar på – den är en slags bekvämt sekulariserad version av tanken på det utvalda folket. Standardargumentet har varit att israelerrna var de enda som “var som vi”, dessutom smartare, starkare och hederliagare. Om Egypten etablerar en demokrati och en bättre ekonomi, av egen kraft – de båda lär gå hand i hand – så hotas denna blinda tro på att israel alltid förtjänar vårt stöd.

 4. Bahlool 19 februari 2011

  Mycket bra sagt Magnus!

 5. jannan 19 februari 2011

  svar: Jag bryr mig mer om att de arabiska kanalerna som ska representera islam ska visa vad som händer i bahrain! al jazzera..wow..det var en chock! undrar om de var för elr mot..

  jag har redan smält ner att hela väst är köpt av usa så jag har inga förväntningar på att de ska sända ngt..ayesit mnhom.världen är zbale..

 6. BIG BOSS 19 februari 2011

  Till Iillwill “Ni har trots allt inte tillfört något positivt till världen på över tusen år”

  Om du hade tagit dig tiden för att läsa en bok eller tittat på en dokumentär så hade du mycket väll vettat vad araberna har bidragit med till världen.

  Enligt en inte så gammal BBC dokumentär som heter “Empire of faith” bevisar man att THE GREATEST ACHIVMENT OF MANKAIND” är just de islamiska kalifat som araberna grundade.

  Varför ?

  Jo det är därifrån som allt i vårt moderna samhälle kommer ifrån.

  -Matematikens och algebrans fader al khawarizmi

  -Den moderna medicinen fader ibn sina (avecina)

  -kemins fader Jabir ibn Hayyan och al Kindi

  – Modern astronomi och trigonometrins grundare Al battani

  – Den moderna kirurgins fader al zahrawi

  -Optikens gundare och fader ibn Haithem.

  Araberna grundade världens första universitet och tanken att utbilda ingenjörer, arkitekter, läkare, kemister och biologer fanns inte ens innan för vetenskapen var inte utvecklad.
  (Som i det moderna samhället)

  Världens första asfalterade gator, världens första klockor, världens första kemiska rengörings medel (tvål), världens första rinnande vatten i kranar, världens första upplysta gator osv listan kan göras väldigt lång

 7. Bahlool 19 februari 2011

  Mycket bra sagt igen Big Boss.

 8. Zheng He 19 februari 2011

  Moi önskar så detta frihet (revolution) påskyndar sig positivt i arabländerna och till slut når central asien så man kan flytta HEM IGEN från EU. Tack för tryggheten och varsegod för skatterna. jag är uppvuxen som medel svensson, men tyvärr blev jag aldrig behandlad som en, just pga mitt utseende. Är ledsen men, livet e hårt. HEJ DÅ 🙂 längtar redan.

 9. Bahlool 19 februari 2011

  ja men du har ett udda utseende..du ser ut som en apa..tom jag mobbar dig 🙁

 10. zulqarnain 20 februari 2011

  BIG Boss
  några av dessa namn som du nämnde var inte araber, de var iranier!
  Men det var under det islamiska eran, dessa bedrifter tillhör muslimska samhället och inte araber.

 11. Bahlool 20 februari 2011

  Ja men när man anklagar muslimer så brukar man blanda in araberna i det, dessa iranier hade ändå “arabiskt” medborgarskap då de tillhörde det arabiska/islamiska riket. Om de ar kineser eller finnar spelar då mindre roll. Det är som idag, när du blir vetenskapsman i Sverige, och kommer på nåt, då kommer ingen säga du är iranier utan du är svensk, det är en svensk bedrift.
  Det arabiska riket styrdes av araber då 😉

 12. zulqarnain 21 februari 2011

  från denna perspektiv har du rätt.
  men samtidigtb hade iranier hög status och många av kalifernas rådgivare var iranier förutom under umadiernas era där dom såg oss som slavar, samma härskar still som wahai har nu och samma syn
  under imam ali och profetens tid var vi alla muslimer

 13. Bahlool 21 februari 2011

  så här skrev en iransk vän 😉
  Afshin Malek Zadeh
  Islam may be good for the children of Mohamad. We are not his children. We are the children of Iran. We are Arian people

  Iranier har en tendens att bli lite för nationalistiska ;*)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *