Press "Enter" to skip to content

Majsen som vann priser

Det fanns en bonde som planterade högkvalitativ och prisvinnande majs på sina fält. Varje deltog han i kommunens tävlingar och där vann han stora priser. En dag intervjuades han av en reporter på en tidning och fick reda på att bonden delade sin majskorn, som han använde till sådd, med sina grannar.

“Hur har du råd att dela med dig av din bästa sådd med dina grannar, när de ju kommer tävla emot dig nästa år?”

Frågade reportern.

Bonden svarade:

“Visste du inte att vinden tar upp pollen från det korn som håller på att mogna och flyttar det från fält till fält? Ifall mina grannar odlar majs av dålig kvalitet, då kommer korsblandning av de dåliga och de bra, leda till att kvalitén på min majs blir sämre. Om jag vill ha bra majs, måste jag hjälpa mina grannar att odla bra majs.”

Bonden gav en bra förklaring på hur livet är sammanbundet. Hans majs kan inte bli bättre, om inte hans grannars majs blir bättre. På samma sätt ser det ut i andra sammanhang i livet. De som vill leva i harmoni, måste hjälpa sina grannar och kollegor, att leva i fred. De som vill leva bra, måste hjälpa andra att leva bra.

Värdet på ett liv mäts av de liv det berör. Succé sker inte i isolation; det är ofta en kollektiv process. Så låt oss dela de goda dåden, idéerna och nya kunskaper med våra familjer, vänner och grannar.

19 Comments

 1. Annika B
  Annika B 14 februari 2011

  ….och det är därför som västvärlden inte på något vis försöker hemlighålla vad som har möjliggjort dess framgångar och vi vill gärna att den muslimska världen härmas.

  Ett liberalt, sekulärt samhälle med press- och yttrandefrihet byggt på en marknadsekonomisk grund med demokratiska val.

  Hur svårt kan det vara?

 2. Zheng He
  Zheng He 14 februari 2011

  Annika B SNÄLLA SÄG ATT DU SKÄMTAR? För gud skull säg att du skämtar? För ditt land skull säg att du skämtar med MIG, för dina bajs gener skull säg att du skämtar, säägg i am joking. Ni är lurade muhahaha -.-

  VILKA ÄR DET SOM ÅKER RUNT I VÄRLDEN OCH HOTAR ANDRA LÄNDER OM DEM INTE GER MED SIG OCH DELAR MED SIG SINA RESURSERS, SUPER “BILLIGT”? Njaa? Vem rånar andra länder på olja för dem saknar det själva? njaaa? Vem tvingar andra länder på saker dem inte tycker om? Vilka är det som har koloniserad länder runt om i världen och hade fortfarande sina kolonier för bara 20-50 år sedan fortfarande? Demokrati har funnits i cirka 100 år i dessa länder. Så varför tog det 70-80 år för att “respetera” andra länder och dess befolkning??? Det är inte iaf muslimerna eller asiater, syd amerikaner som håller på med sådant, din korkade bajs organism. Om du skaffat barn adoptera bort dem, du är för farlig för dina med människor. TUFFF

 3. Annika B
  Annika B 15 februari 2011

  Jag säger till dig, Zheng He, som jag tidigare har sagt till Bahlool, ta er samman och bli något annat än gnälliga muslimer.

  Medan ni fyller tillvaron av regler och bönande så kör hela världen förbi er. Ert leverne, och framförallt då det religiösa levernet, håller er ständigt tillbaka. 1.400.000.000 muslimer har inte lyckats upprätta ett attraktivt samhälle någonstans överhuvudtaget. När ni lägger er tid på att tillbe er Gud och lägger ännu mer tid på att följa alla märkliga regler så utbildar sig och arbetar de kristna och judarna. Genom att förkovra sig så skapar de möjlighet till utveckling och rikedom och därmed till inflytande.

  Ni ligger på knä (ofta dessutom) inför en helighet som inte har givit er någonting, inte ett skvatt, utan bara fattigdom och elände. Varför inte byta till en Gud som ger välstånd, om man nu anser sig behöva en Gud överhuvudtaget för att kunna uppföra sig anständigt?

  Jag anser att västvärlden, med USA i spetsen, har uppfört sig oanständigt i de fattiga länderna i Mellanöstern, men jag tror dessbättre att den tiden börjar komma till ett slut. Dock är historiska eländen inget skäl för att hänge sig åt en permanent offer-roll oavsett hur duktiga ni tycker att judarna är på just detta.

  Gör något istället för att gnälla. Studera (och då menar jag inte Koranen), utbilda er, skaffa er kompetens så att ni kan organisera och administrera er själva, arbeta för att skapa välstånd.

  Gör helt enkelt som de kristna och judarna istället för att hålla på med en Gud som uppenbarligen inte hör bön

 4. Bahlool
  Bahlool 15 februari 2011

  Annika du vet jävligt ilte om muslimerna tyvärr…kristna och judar tillber också sin Gud och det avhåller inte dem från att göra annat..inte heller avhåller det muslimen från att fortbilda sig, du ser inte de strukturer som avhöll och avhåller muslimer från att utbilda sig, det har inget med Gud att göra. Tvärtom, vår gud säger åt oss att lära oss, att utbeckla oss att studera. Män som Osama bin ladin och hans gäng är alla högutbildade. Vi gnäller inte, det är ni som gnäller över att muslimer är så eller si..din analys av muslimer visar att du är mycket okunnig om den musilmska världen.

 5. Annika B
  Annika B 15 februari 2011

  Naturligtvis vet jag väldigt mycket mindre om muslimer och den muslimska världen än vad du gör, det vore märkligt annars.

  Dock tycker jag det är en ganska svag argumentation, jag argumenterar bara utifrån det som jag kan observera, och du får gärna peka ut de strukturer som gör det så omöjligt för muslimer att ta sig samman och göra någonting av tillvaron. Spontant uppfattar jag det som ytterligare ett användbart offertema och en följd av exogena företeelser som i vanlig ordning medför att muslimer inte kan påverka sitt öde. Hör du inte hur gnälligt och oföretagsamt det låter?

  Om bin Ladin är utbildad eller inte är fullständigt ointressant, det finns gott om galningar som är ytterst intelligenta och välutbildade.

  Det jag menar i utbildningsmening är den stora massan av kusingifta analfabeter som är närmast legio, i vart fall i Mellanöstern. Så länge man inte finner det viktigare att låta varje människa, man och kvinna, lära sig läsa och skriva än vad som är fallet idag så kommer muslimerna att harva i ett permanent underläge. Det är där den första insatsen att lyfta befolkningen lämpligen görs. Risken man löper är att de människor som kan läsa och skriva inte längre lika självklart följer prästerskapets läror och genast får man problem, det är allmänt känt att ju mer utbildad en befolkning är desto mindre är det religiösa inflytandet.

  Väx upp, gör något och sluta gnäll.

 6. Bahlool
  Bahlool 15 februari 2011

  Jag har redan belyst dessa strukturer, där tyranner styr, med västs hjälp, och roffar åt sig. Saddam var nationalist, när det var på mode, sen blev han religiös, när det var på modet. DU ser felen hos islam jag ser dem hos tyranner och västs stöd till tyranner. Enda som gnällt är du käre vän 😉 du har tagit upp samma saker om och om och om igen..

 7. Annika B
  Annika B 15 februari 2011

  ….och du tar upp samma sak gång efter gång:

  Muslimerna rår inte på något vis över sitt öde, det gör den vite mannen.

  Ställ dig då frågorna:

  Ni ber 5 gånger om dagen, ni lever efter en massa viktiga regler och ändå så låter er Gud er inte få en bättre tillvaro, en tillvaro utan den vite mannens styre. Vad är det för Gud? Är hon inte nöjd? Har ni slarvat med någon lite regel här eller där? Varför lyssnar hon inte?

  Herremingud.

 8. Bahlool
  Bahlool 15 februari 2011

  Suck annika du lyssnar inte ens. Jag sa diktaturer, stödda av väst. Säg mig det muslimerna gör i Kairo, vad är det? De försöker ju fixa sina liv. När 91 shiamuslimerna gjorde revolt, då sa Bush åt Saddam att använda sina helikoptrar, som han inte hade fått göra innan cohs lå ner upproreet..300 000 dog.
  Alltså det är rätt konstigt att du inte vill inse att om folk fick välja sina egna liv, så skulle ni “vita” mannen ändå lägga er i..Hamas hade det mest demokratiska valet, och där vann de, som straff för att folket valde fel, straffas de med embargo. Du verkar inte förstå den makt och den kraft som väst har över världen :=)

  Du klagar hela tiden på vår bön, så om jag ber? Finns folk som spelar spel, som läser, som sitter och fikar, det är inget slöseri men när man ber några minuter om dagen då är det nåt hemskt? Jag tycker att min gud lyssnar, jag har fått saker när jag minnst förväntat mig det 😉

 9. Annika B
  Annika B 15 februari 2011

  Jag klagar inte på ert bönande, jag frapperas av att ni begär så lite för all den tid och kraft som ni lägger ner på riterna. Man ber inte som en förströelse på det vis som man spelar spel eller fikar, man ber för att man antingen inte vågar annat eller för att man vill ha leverans av något slag.

  Inom islam så vet jag inte vad som gäller, men det lutar åt man ber för att man inte vågar anna, för som jag tidigare har påpekat, någon leverans har ju knappast skett. Hon verkar stendöv.

  Jag påstår inte att det är en lätt sak att göra sig av med diktatorer, det har tagit västvärlden flera hundra år att skapa den samhällsform vi har idag. Även västvärlden styrdes en gång av präster och överklass. Att egyptierna reser sig är utomordentligt bra och steg ett, att bli av med Mubarak, var alla helt överens om. Svårigheterna kommer när man skall bygga det samhälle som i sig innehåller skillnader och olika intressen och det är först då som graden av individernas mogenhet visas. Att kunna kompromissa, och framförallt att kunna leva med kompromissen, är själva essensen av demokratin.

  Själv är jag tveksam till om det verkligen är demokrati som man har strävat efter i Egypten, jag tror att det snarare har varit en önskan om att helt enkelt få leva ett mer anständigt liv som har varit driften. Ett liv utan hemlig polis och rädsla för angiveri, en tillvaro där man inte är beroende av myndighetspersoners godtycke.

  Tyvärr tror jag också att muslimerna i sina starka tro i sina olika fraktioner kommer att bestrida varandra, precis som de alltid har gjort, och grunden till detta står att finna i den alltför höga graden av religiositet som i sin tur är en följd av den låga bildningsnivån.

  Det västerländska samhället, med sina brister och förtjänster men sammantaget ändå mer förtjänst än brist, växte inte fram över en natt. Det kostade mycket i kraft och dåd innan det framföddes och tog gestalt.

  Sluta be, jobba istället. Tänk om varje kunnig muslim istället för att be 5 böner och följa olika ritualer om dagen, istället lade den tiden på att lära någon att läsa, skriva och räkna.

  Herremingud, vilken utväxling det skulle bli på de 5 månader av ett liv som det skulle handla om. Och den leveransen skulle vara garanterad till skillnad från böneinvesteringen som egentligen borde vara något för Marknadsdomstolen. Det är ju bedrägligt beteende.

 10. Zheng He
  Zheng He 15 februari 2011

  Annika B Jag ber inte. Din alkoholist, du lever i en fantasi värld. Du är psykiskt sjuk, gå dränk dig. Dricka alkohol hela tiden gör ingen nytta.

 11. Zheng He
  Zheng He 15 februari 2011

  Ps. Annika jag håller på att utbilda mig till läkare och B äger ett företag. Så knäpp igen och försvinn, ditt trångsynta bajs organism.

 12. Annika B
  Annika B 15 februari 2011

  Jag tackar för Zheng He´s tänkvärda synpunkter, stark argumentation.

 13. Zheng He
  Zheng He 15 februari 2011

  Man kan inte argumentera med organismer som beter sig som ett äckligt virus. Du drar alla muslimer över en kam. Men jag gör aldrig det med andra människor eller folk, för att jag vet mycket bättre. Det finns TYVÄRR få bajs organismer som du själv t.ex. så det är inge ide att prata med dig, som om du vore en klok och öppen sinnad människa för du är inte det och kommer förmodligen inte förändras.

  Ps. Det där med alkoholen, alltså kände du dig träffad? Undrar bara 🙂
  Jag kände mig inte träffad, det du skrev om be och koranen.

 14. Annika B
  Annika B 16 februari 2011

  Zheng He

  Det som du försöker få fram i skrift, är det någon form av muslimsk argumentation?

  Jag förstår att du tycker att jag är dum, det råder det knappast någon tvekan om, men på vilket sätt tycker du att jag är dum?

  Är jag dum för att jag observerar att samtliga muslimska länder är fattiga och efterblivna? Är det en oförskämd observation och är den inte korrekt?

  Är jag dum för att jag inte ser någon nytta med att fylla dagen med ritualer som skall blidka en Gud? Borde jag istället respektera, som det brukar heta, dessa riter och förstå att de är viktiga och det går illa om de inte utförs?

  Är jag dum för att jag tycker att gnälliga muslimer borde ta sig samman och lära sig läsa, skriva och räkna och på så vis skaffa sig inflytande över tillvaron, istället för att klaga på dem som gör detta?

  Om det vore så att jag är gravt alkoholiserad, homosexuell och fläskätande, är jag då dum och mina observationer gällande muslimer blir ogiltiga?

 15. Zheng He
  Zheng He 16 februari 2011

  Virus upprepar igen att alla muslimer är homofober, äter inte fläsk och dricker inte alkohol.

  Vem eller vilka har i denna blogg sagt detta? Jag hittar det ingenstans. Virus du är farlig för människorna, ska blanda en kemisk formel och använda Braggs lag för att försöka hitta ett botemedel mot detta Virus.

 16. Annika B
  Annika B 16 februari 2011

  Zheng He

  Allvarligt talat, är dina föräldrar kusiner eller vad är det som fattas dig?

 17. Zheng He
  Zheng He 16 februari 2011

  Virus påstår att alla muslimer har kusiner som föräldrar. Stackars Annika B Virus, missade skolan för ofta.

 18. Annika B
  Annika B 16 februari 2011

  Zheng He

  Kan du nu ta dig samman och försöka svara på eller bemöta mina noteringar och påståenden.

  Samtliga muslimska länder med sina 1.400.000.000 muslimer är utan undantag fattiga och efterblivna.

  Muslimer gnäller och anger alltid yttre omständigheter som skäl för sin fattigdom och efterblivenhet.

  Muslimer anser sig inte kunna påverka sin tillvaro, det kan bara den vite mannen.

  Muslimer är nöjda med sin Guds prestationer trots att deras Gud har givit dem så mycket mindre än vad de kristna och judarna har fått från sina gudar.

  Muslimer anser det vara viktigare med de religiösa riterna än att skaffa sig utbildning.

 19. Zheng He
  Zheng He 16 februari 2011

  Okey Virus snabba grejer nu..

  1 olje länder som är muslimska är uber rika, iran med sanktioner mot sig utvecklar sig och producerar sina egna bilar, vapen etc. tänkt dig 🙂

  2. Du är en efterbliven virus.

  3. “vite mannen” är en myt. Muslimer ska inte se på människan efter dess hudfärg, tro, eller nåt annat. men det finns radikala som tolkar vissa skrifter med sina arslen som du tex.

  4. Jag är tacksam så länge jag lever och har en bra hälsa. Jag är super nöjd med det.

  5. utbildning går hand i hand med tron enligt islam. vilka föräldrar säger till sina barn att inte studiera? bara dumma föräldrar som kanske dina, missade du skolan totalt?

  ps. säger jag som inte läst koranen eller bett en bön. B ge mig inte info om virus meddelande tack.——

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *